Langan värjäys

Hei kuulkaas käsityön taitajat, onko kukaan värjännyt lankaa punaokralla…?

Mulla jäi toisesta projektista keltuaisen, okran ja veden muodostamaa maalia ja ajattelin värjätä pellava lankaa. Kaikessa yksinkertaisuudessa tein kuvan mukaisesti että pudotin jokusen metrin pellavaa kulhoon jossa oli vedellä jatkettua maalia. Luulisi äkkiseltään että lankaan väriä jää mutta pysyykö se siinä miten on toinen juttu.

Jos jollain on jotain vinkkiä heittää niin laittelee tähän alle. Lueskelin ohjeita luonnon materiaaleilla värjäämiseen ja siellä valmisteltiin lankaa kiehauttamalla etikka vedessä ennen värjäystä esim. Kahvilla. Linkkiä tähän https://static.punomo.fi/uploads/2017/03/lankojen-varjaamista-elintarvikkeilla-ja-elintarvikevareilla.pdf

Kestävä väri kasvikuituihin on ollut tuhansia vuosia sellainen käytännön ongelma, että siitä on väännetty pakosta monimutkaisia kuvioita, joihin innostuneet voivat paneutua vuosiksi.

Otin tunti sitten pois maalista talouspaperin läpi vetäen ja kieputin riman ympärille. Laitoin uunin päälle kuivumaan niin ei tästä sormiin kuivana mitään jää mutta aika hailakaksi se vedessä hieromalla menee. Niinkuin nyt olettaa saattoikin. En tiedä jos nyt vahais mehiläisvahalla ja laittaisin kiertämään sulkaa ja lopuksi vielä lämmäyttää niin miten se siihen jäisi… Selviää kokeilemalla :grin:

1 tykkäys

Ei nyt huono sävynä. Kyllä itelle kelpaa mutta mitä lie sanoo vesisateesta :grimacing::grimacing: tuleehan väleihin vielä vahaa mutta sulan kohdalta voi sulka värjääntyä…

4 tykkäystä