PA-foorumilla oli juttua “uudesta lämpökäsittelymenetelmästä”. Jäljet johtivat tänne:
Kaveri myy lämpökäsiteltyjä yksipuisia jousia 900 dollarin hintaan. Hienot jutut ja jos mitattu data pitää paikkansa, niin ihan kelpo jousiakin.
Totuuden hippunenkin saattaa jutuista löytyä. Jos puu kuivataan täysin, eli koko aihio lämpökäsitellään kevyesti (tyyliin täysin kuivaksi) ja sen jälkeen annetaan palautua normaalitilaan, jonka jälkeen vatsan lämpökäsittely. Pointtina lienee se, että jos puu on käynyt täysin kuivassa tilassa, niin sen tasapainokosteus on pienempi kuin tavallisen ilmakuivatun puun.
Pitää paikkaansa. Kostean puun lämmittelyssä suurin vaara on yli lämmittäminen jonka seurauksena kuitujen solut laajenevat kun kosteus yrittää epätoivoisesti päästä eteenpäin, mutta puunsolut eivät kestä laajenemista. Tälloin ilmenee solu murtumia vuosirengasta pitkin.
Facessa tätä kanssa kovasti mainostivat. Kuulosti aika paljon markkinointihypeltä mun korvaan, kun väittivät, että löydös tulee mullistamaan sen miten jousia tehdään “whitewoodista”.
Mites käy vetolujuuden kun päästetään jousi noin kuivaksi, tuleeko rapeita syttöpuita? Varmaan käyttävät vain vetolujia, kuivuudesta tykkääviä, puita? Vaan olisihan se hienoa jos esim nyt kosteuden kanssa kamppaillessa jousi olisi parhaimmillaan ~60% rh kosteudessa.
Kaverin jouset näyttivät olevan hikkoria ja yleistys “whitewood” koskenee tässä tapauksessa lähinnä hikkoria. Luulen, että se on myös markkinoinnin kannalta tärkeää - hikkorihan tuppaa virumaan aika tavalla mutta kunnolla lämpökäsiteltynä vatsakin kestää paremmin. Vetolujuuden suhteen hyvin valitulla ja yhdellä selkälustolla olevalla hikkorijousella ei ole ongelmia. Markkinointiahan tuo on, koska kyse on vain puujousen kosteudenhallinnasta. Sen voi tehdä monella tavalla.