Laminaattijousi ja 181,6 fps 10 gn/# -nuolella

Kronotin yhden uuden laminaattijousen, jonka tein viime talvena. Se on odottanut hyllyssä kronotusta, jotta saan sen käyttöön. Onpahan jousi, ihan uskomaton - 10 graania per pauna nuoli antoi tulokseksi peräti 181,6 fps!! Tähän asti ennätys on ollut noin 167 fps. Varmistin tuloksen vielä referenssijousella ja se antoi tulokseksi täsmälleen sen, mitä pitikin.

Tämä jousi on vaahtera-jalava-ipe-laminaatti, myötä-vastakaareva malli, maltillinen vastakaarevuus. 42 paunaa 28 tuuman vedolla. Tässä on kuitenkin yksi ero aiempiin jousiin - tämä on suurin, pisin ja massiivisin tekemäni jousi! Pituus nokista nokkiin 1870 mm, leveys leveimmillään 34,5 mm (tämä on vielä normaali lukema tosin), massa 984 g, jäykän kahvan pituus on 52 cm, pistoolikahva…

Tässä lienee pari tekijää hyvän tuloksen perustana. Ensinnäkin, pituus-vetopituussuhde on 2,63, eli jousi on hyvin alirasitettu. Se näkyy hystereesissäkin, joka on hyvin pieni, hyvän kuitujousen tasoa, eli noin 5–6 %, normaalisti lukema on puujousilla noin 15–20 %. Pitkä kahva lienee toinen tekijä.

Nämä olivat käytännössä jousen ensilaukaukset, joskin tilleröinnin loppuvaiheessa ammuin muutaman kymmentä laukaisua joskus puoli vuotta sitten. Tarkoituksena onkin seurata jousen elinkaarta, miten suorituskyky muuttuu laukausmäärän myötä. Tämä oli kyllä hämmentävä tulos, jousi pitää ehdottomasti testata kattavasti uudestaan. Nopealta jousi kyllä tuntuu. Kivaa innostusta ja kutinaa näin loman alun kunniaksi!

5 tykkäystä

Mikä paunamäärä/vetopituus? Saisiko kuvan?

Kuvia saattaa tulla jonnekin…

Ei ainakaan tänne! Laitahan jotain räpsyä.

Minäkin tein tuossa pari lonkkaria lähes samoilla puilla (vaahtera-valkotammi-ipe). Vastakaarevuutta pitää jänteeltä oton jälkeen 6cm. Jousi on uusi, mutta on siinä erilailla terävyyttä kuin suorassa pelissä. Ja varmasti lähtee 10gn/# nuolet tykisti.

Ja niin on vuosi taas hurahtanut… Jousi on ollut ilman käyttöä koko vuoden, olen vähän säästellyt sitä. Jännä nähdä, että onko jousi kypsynyt. Pitääpä ottaa tosiaan kuvat ja uudet lukemat ja kokeilla, kuinka pitkälle 28 tuuman nuoli lentää.

Jos ja kun Jerellä riittää aikaa ja virtaa, niin teepä mahdollisimman nopeaheittoinen jousi, nuolen massa 10 graania per pauna. Kronotetaan sitten yhdessä joskus, kahdella kronolla, ammuntalaitteella ja todistan läsnäollessa, niin saadaan jotain dataa siitä, että kellä on nopein jousi!

Tuolla on muutama kuva:

Ei herkille…

3 tykkäystä

Nonni, senkus teet sitten saman muodon jousen egyptiläisten tyyliin. Puuksi jotain osagea, ipeä, syreeniä ja jänneselkä. Luulis aika lähelle pääsevän.

Mikä on sulla suoran jousen enkka? Ilman kahva defleksiä meinaan.