Kuusenkaarnaviine

Pajuviinen jälkeen uutta pukkaa.

Pajunpunonnan saloja YouTubesta hakiessa törmäsin videoon jossa siperialaismies teki kuusen kaarnasta vauvan kantokopan. Oli niin metkan näköistä että pakko itsekin kokeilla:

Aihiot saapuvat alapellon laidasta Kottikärry Expressillä

Kirves + moska = aloitusura

Puukiilalla sai jumittavat oksankohdat helposti irti

Takki pois

Kertaa kolme

Yritin ensin punoa pajulla - pieleen. Sitten pajunkuorella - pieleen. Lopulta tajusin että ehkä kannattaisi kokeilla samaa mitä se ukkeli siinä videolla, eli kuusenjuurta. Lapio käteen ja kaatokuusen kannolle. Tunnin kaivamisen jälkeen olikin ihan hyvin materiaalia eli 2mm-5mm paksuista juurta, puolen metrin pätkiä noin niinku suurinpiirtein. Puukon hamaralla kuori juurista pois ja nyt homma alkoi toimia. Pohja tuuman paksuinen kiekko johon porattu reikiä, punosvahvikkeet reunoissa kuusenoksaa joka liotettu kuumassa vedessä ja esitaivutettu polvea vasten:

Punontaa kuusenjuurella

Ei kovin kaunis mutta on siinä jotain.

Aikaa meni noin 8 tuntia, joista kolmisen tuntia epäonnistuneisiin paju- ja pajunkuoripunomiskokeiluihin.

7 tykkäystä

hah. miten niin ei ole kaunis? Kyllä on komea kun pölkystä pönkää piilit. Tuuletusaukotkin.

Heikin ennakkoluulottomia projekteja on kyllä mukava seurata!

Seuraava projekti Heikille - kuusijousi, kuusinuolet, kuusenkuoriviine ja kuusenjuurijänne, sekä rannesuoja kuusenkuoresta!

Itse asiassa tota kuusenjuurijännettä mietin ihan vakavasti. Ollaan mökillä ja kaadoin toisen kuusen ja kaivoin juuria. Ongelma on että niitä saa ainakin tuolta alapellolta max. 60-senttisinä pätkinä. Veikkaan että jos saisi ideaalin juuren se voisi ehkä toimia metrin mittaisessa 30-paunaisessa jousessa. Seuraavat polttopuukuuset kaadan varmaan mökkikauden lopulla syyskuussa, toivon parasta silloin!

Edit: kuusilohkonuolet ovat toki tekovaiheessa.

Edit2: jos kaadatte kuusen koittakaapa ihan huvin vuoksi kaivaa siitä kannon vierestä. Niitä juuria löytyy tosi helposti. Ne ovat vähän kuin puumateriaalia ilman tukimateriaalia, joustavia ja sitkeitä ainakin tuoreina. Pikkurillin paksuiset voi halkaista kohtuu helposti.