Kuinka liimata öljyisiä puita?

Nytpä menee jännäksi!

Mulla on tuossa 3 siivua ipeä, kahdesta eri lankusta. Toinen ei ime vettä marinolin jälkeen, toinen imee. Eli toiseen tuo "käsittely :smiley: " heikensi pintaa, toisessa ei näkyvää eroa.
Siklaus palautti hylkivän pinnan normaaliksi.

Liimausta varten puhdistamiseen yleensä suositellaan asetonia tai metyylietyyliketonia, joka ei haihdu ihan yhtä nopeasti. Puhdistettu pinta pitäisi liimata heti kun liuotin on haihtunut, esim. teakissä jo muutaman tunnin odotus vaikuttaa.

1 tykkäys

Jotkut ovat kuulemma käyttäneet uuninpuhdistusainetta. Se täytyy tosin pestä vedellä pois, puu kuivata ja kuitenkin vielä jatkaa asetonilla homma loppuun. Ehkä sitten sitten ei tarvitse pyyhkiä niin älyttömästi, en tiedä…

Asetonin voimakas haihtuminen muuten myös viilentää tehokkaasti. Näpit ovat joka kerta olleet aivan jäässä urakan loppuvaiheilla, enkä millään ole voinut lopettaa ennen kuin rätti ei enää värjäydy ruskeaksi. Ei ole lempipuuhaani.

Joillekin 2 komponentti akryyleille luvataan kykyä rajallisesti liimata öljyisiä pintoja, perustuu ilmeisesti siihen, että liima liuottaa osan öljystä itseensä. En ole koskaan kokeillut, mutta tiedän niitä jonkin verran olevan käytössä paikoissa, joissa öljyn puhdistus olisi hankalaa.

Tässähän on nyt kyse siis eläinliimalla liimaamisesta. Itse olen käyttänyt ipen kanssa epoksia, eikä mitään ongelmia ole ollut. Liimaus tuoreelle hiomapinnalle, ei mitään kemikaalipuhdistuksia milloinkaan. Hyvin imeytyy liima puuhun. Titebondista en tiedä, tarttuuko ilman liimapinnan puhdistusta.

Olihan saksan “simson” myös käyttänyt uunin puhdistajaa osagen puhdistamiseen. osage sinewed shorty with static recurves (No. 71) BUILDALONG – Stonehill Primitive Bows

No niin minäkin nyt. Antaa tunnin olla ja sitten huuhdellaan.

2 tykkäystä

Jopas muuttu! Ja väriä lähti pesiessä juuriharjan kanssa. Pinta on tuommoinen harmaa, eikä mikään tumma kiiltävä.

Edit: kuvassa näkyy vielä vähän kosteutta (tummat kohdat)

2 tykkäystä

Minä olen asetonia jonkin verran käyttänyt, mutta viime aikoina ksyleeniä. Sitä jäi mökille iso pänikkä joskus lattiaurakoitisijalta käsiin. Haihtuu hitaammin kuin asetoni ja on myös maalikaupoista hankittavissa. Kannattaa muistaa ettei ole myöskään kaikkein terveellisintä ainetta läträillä.

Mahdollisesti pieni lisä jotain emulgaattoria saattaisi parantaa vesipohjaisen liiman leviämistä puun pintaan. Propyleeni glykoli olisi yksi mahdollisuus ihan pienissä määrin.

Jos ei halua käyttää “kemikaaleja” niin monistakin kasveista saatavat saponiinit voisivat toimia, muistaakseni esim. suopayrtti.

Kemisti täällä sanoo että diklormetaani tai hexaani toimisi todennäköisesti. Etanoli tuskin, asetonilla voi kokeilla. Meillä on pieniä määriä että pääsee kokeilemaan. Sigma-Aldrich näitä myy ja ehkä muitakin kauppoja on.

Heksaania käytetään yleisesti öljyjen liuottimena, mm. rypsiöljyn loppu liuotetaan sillä. Dietyylieetteri on myös yleisesti käytetty rasvaliuotin, hieman hankala aine muuten. Niinkuin sanottu kyllähän rasvan liuottimia on. En oikein löytänyt hetimiten mitä nämä puissa olevat öljyt oikein ovat.

Pitää muistaa sekin, että aineet mitkä haihtuu ja liuottaa rasvaa, on haitallinen myös niille harmaille aivosoluille, joten kannattaa olla hengittämättä.

Aye aye madam.

Palataanpa sen verran, että tämä pesukikka toimi liimaukseen. Jouset toimivat ja voivat hyvin.

1 tykkäys

Mä oon bulletista tehny 130cm 45# vastakäyrän jännejousen ilman puhdistuksia. Onko Ipe eri Eläin?

Jotkut ipet on. Oon tehnyt monta jousta puhdistamatta, mutta sitten tuli öljyistä ipeä vastaan ja liimapinnat repeili. Tästä eteenpäin varotoimena putsaan raskaat trooppiset puut. Mitä tiukempaa ipeä/osagea jne niin sitä enemmän tuppaa olemaan öljyjä puissa.

Siis onko sinulla ollut osagen kanssakin ongelmia?

Ei vielä, mutta muilla on tullut vastaan. Lähtenyt kokonaisia jänneselkiä irti pamauksen kera.
Ipessä oli niin että se öljyinen oli tummempaa ja painavempaa.

Jenkithän monetkin putsaa osagea ihan rutiininomaisesti.