Kronotuksia 3/2021

Sarja jatkuu perry-reflex lonkkareilla. Osa ei ihan onnistuneita, osa vähän paremmin. Kaikki on tuommoisia 1800-1900-lukujen vaihteille uskollisia nahkaliimattuja, pitkiä taululonkkareita, pyöreästi 175-185cm.
Ainoa poikkeus tuo 44# @ 26" jossa on pitkä taipumaton kahva ja 173cm pituutta.

Valitettavasti oli vaisu aloitus, alle 170fps lukemia ja yksi jousirikko. Sitten loppui vielä infrapunaledeistä patteri niin krono ei nähnyt lukea.
Päivittelen lähipäivinä lisää.

Mutta huomasipa vaan mikä on ero keinokuitu ja pellavajänteen välillä. Tuo 44# jousi on todella paljon sähäkämpi kuin 39#, lienee sanomattakin selvää, mutta heittonopeus jousilla sama. En ihan odottanut noin kovaa eroa.
Pitäisiköhän ruveta ampumaan taas keinokuidulla… vai kehtaisiko.

Nuo kaksi ensimmäistä jousta ajattelin muuten lahjoittaa Mikkelin jousiammuntaseuralle. Aikalailla kivenalla näyttää olevan mun 30# lonkkarit, kun pitäisi joku kevyempi vielä saada jostain…

image

Kokeile nyt vielä vaihtaa jänteet toisinpäin, niin saadaan vertailukelpoista tietoa. Kuinka paljon jänteillä on painoeroa?

Fastflight painoi 72 grainia, pellavajänne 147 grainia. Testaan ilman muuta noita jänteitä päittäin.
Silloin kun kronotin 179fps 10gpp ja pellavajänteellä, mulla taisi olla peräti 10 säikeinen jänne. Tuo pellavajänne on nyt 14 säikeinen. Kesällä näköjään ohuet kesti.
Massa on yksi, mutta venymättömyys on myös tärkeä.

Kävin kronottelemassa uusia ipe-lonkkareita. Tuommoisia 177-180cm jousia nokista nokkiin. 52-54 paunaisia, heittivät 520 greinistä nuolta 175-181fps.
Kummallisesti kaikista jäykin jousi oli hitain (180cm ja 54#), mutta nyt on ollut kämpässä kosteus korkealla että saa hyvän nahkaliimausympäristön. Näytti pikkaisen refleksi katoavan jousesta.

Tulee ankeaa tästä touhusta kun älytöntä enkkaa pitäisi kokoajan saada. :smiley: Hyviä taululonkkareita noi on. Lopuksi ammuin 69# @ 28" sarvijousella hiemaan vajaalla vedolla ja 490gn nuolella 202fps. Riittänee…

Kuvia noista lonkkareista tulee myöhemmin, kunhan pääsee ulos kuvaamaan.

1 tykkäys

Hyviä tuloksia kyllä, itse asiassa todella hyviä. Tarkempi data kyllä kiinnostaisi, laitoin kivan lomakkeen sähköpostiisi @JNystrom

Perjantaina vapaapäivä, aikeissa laittaa taas pitkästä aikaa kronoon virrat päälle.

Todella hyvä olisi yli 180fps joka laukauksella! :smiley: Tosin on se aika julma energia jo 180fps tuommoisella 520 greinisellä nuolella. Nyt oli fastflight ja tuore jousi niin mikäs tuossa. Dynaaminen laukasu, siinä raavittiin kaikki mitä sai. Tosin veto on hiton vaikea pitää 28" pitkänä. Valuu alle.