Koivu/mänty vastakaari 57", 50# @20"

Tästä tarinointia meikäläisen ensimmäisestä jousesta jossa on useampaa kuin yhtä puuta !

Taas kerran ollut jousen valmistuminen yhtä taistelua ja otettu pari kertaa yksi askel eteen ja kaksi taakse mutta nyt on hyvä olo kun sai tämän ampumakuntoon, vaikkei mikään priima keppi todellakaan ole.
Tämä on siis ensimmäinen laminaatti hässäkkä jonka olen nyt kahdesta puusta liimannut sekä ylipäätään mitään liimannut. Neljästoista jousi ja kyllä heittämällä työläin, luonnollisesti !

Tästä tulee nyt hieman pidempi ketju koska aion nyt laittaa valmistus prosessin alusta loppuun ja kuvia myös niistä vaiheista joissa mentiin takaisinkin päin.

Alunperinkin oli tarkoitus tehdä ns. Ugri jousi josta tässä nyt on selviä vivahteita mutta suora kopio tämä ei ole mistään ja tässä on menty osin materiaalin rajoissa että ajan ja kokemuksen puutteessa.

Vatsa materiaaliksi kaadoin viime talvena 11.1.2020 lylyisen männyn joka sai kuivua sydämmestä halkaistuna yli 2 kuukautta ennen jatko työstöä.

Kun sitten aloin työstää vatsaa niin samoihin aikoihin maaliskuun puolessa välissä kaatui työmaalta koivu joka pääsi selkä sekä sakara materiaaliksi. Koivu kasvoi aivan veden äärellä ja hyvin märässä savisessa maassa. Puun sydän oli tyvestä jo hieman pehmoinen. Puu oli tyveltään ~40cm paksu.

Koivun työstin paksuksi laminaatiksi tuoreeltaan ja kaverukset jatkoi kuivumista yhteen niputettuna. Koivussa melko tiheää, jopa alle 1mm syykulkua ja männyssä taas 2-3mm paksua. Lylyä ei tosiaan ollut kuin 120cm ja se tottakai päätti jousen pituuden tulevan melko lyhyeksi.

Noin kuukauden kuivumisen jälkeen otin paketin auki ja työstin tulevaa liimasaumaa ja sain sen melko hyväksi. Tämän jälkeen pakettiin takaisin ja painon seurailua.

Kuukausi eteenpäin huhtikuun lopulla otin höyryllä lylystä hieman reflexiä pois ja laitoin muottiin… Toukokuun alussa sitten työstin liimasaumat niin hyväksi kuin sain ja liimasin kappaleet yhteen. Aika säätämistä oli kun en malttanut tehdä mitään harjoitus liimausta mutta kohtuu hyvä siitä loppujen lopuksi tuli. Tässä vaiheessa oli vielä noin 50mm leveyttä kappaleissa ja se osittain hankaloitti liimasauman saamista hyväksi mutta oleellisin eli keskusta näistä oli hyvin yhdessä. Työstöön käytin kava höylää,sikliä ja raspeja. Liimana käytin nahkaliimaa.

Tässä vaiheessa tein yhden tyhmän virheen jonka kanssa sai taistella loppuun saakka.
Laitoin liimauksen jälkeen painoja kuvan mukaisesti jousen päälle jotta saisin suurimmat reflexit pois (sitä oli 20cm). Koska en painanut tätä mihinkään muottiin niin toinen lapa kuivui sitten pienelle myötäkäyrälle kun taas toinen oli tasaisella vastakäyrällä. Tämä hankaloitti tilleröintiä jonkun verran…


Kuvassa keppi liimattuna ja koivu sakara aihiot mallina.

Koska lyly oli lyhyt niin villinä ideana päätin tehdä sakarat nurinkurin jolloin saisi jouseen hieman ylimääräistä mittaa.
Ensimmäinen yritys ja koivu sakarat liimattuna. Taivutin ehkä kilon voimalla niin materiaali petti. Sitten tuli vielä villimpi idea näiden sakaroiden vahvistamiseksi.


Hirven sarvesta kantikkaat palikat kumpaankin sakaraan selän ja sakaran saumaan. Tältä uskalsin hieman odottaa enemmän mutta ei tästäkään sitten mitään tullut. Tein hirven jänteestä punokset ja aloin taivuttamaan. Paremmin kesti mutta ei sitten juuri mitään kuitenkaan…

Jänteen liotukseen ja uutta sakaraa tekemään !

Nyt hyväksytään lyhyempi jousi ja tehdään sakarat oikealla tyylillä. Huomiona että jokainen sakara oli luonnollisella mutkalla ja valikoin pareja useammasta eri oksan mutkasta joten syy kulku oli selän mukainen.


Tein ehkä vähän liian varmat punokset tässä vaiheessa sakaroiden liitoksiin koska punokset täytyi avata ja sakarat vielä keventää. Nokkien tyyli vaihtui tässä samalla enempi tuonne idän(?) tyyliseen ja ne sai uran ympärilleen joihin kiersin jänteitä nahkaliimalla.

Tässä vaiheessa alkoi aprikointi selän ja vatsan
paksuuksista… Selkä ja vatsa olivat melko saman paksuisia ja tuli sitten päätös ottaa selästä useampi milli vahvuutta pois. Pyrin pysymään samalla syyllä ja toisessa lavassa se onnistui erinomaisesti mutta toisessa on hieman puhjenneita kohtia mutta lopputulos oli ihan hyvä.

Nyt oli aika sitten purkaa punokset ja keventää sakarat. Tässä kohtaa olisi ollut aiemmasta kokemuksesta hyötyä koska selkä laminaatti oli jäänyt aika paksuksi sakaran ja vatsan väliin mutta tästä oppineena seuraavassa otettava paremmin huomioon. Sakaroihin jää hieman liikaa materiaalia mutta ei se nyt haittaa, kunhan pysyisi kasassa !

Sitten alkoi tilleröinti… Hieman ennen jännelinjaan pääsyä sitten rasahti ja rasahdus tuli kahvassa olleesta isosta oksasta.


Alussa oli tarkoitus tehdä läpi taipuva kahva mutta oksan kohta ei nyt sitä kestänyt joten siitä sitten päätin tasoittaa kahvan ja liimata koivusta kahvaan palikan ja tehdä punoksen vahvikkeeksi. Tällä päästiinkin sitten jatkamaan tilleröintiä loppuun saakka.

No sitten alkoi pikkuhiljaa loppu häämöttää, kohta puolivuotta kestänyt projekti alkaa olemaan valmis… jänteen mitoitus osoittautui yllättävän vaikeaksi ja vasta viidennellä jänteellä sain oikean mittaisen jänteen sopivilla pääty lenkeillä. Jänteet tein pellava langasta flaamilaiseen tyyliin.

Tilleröidessä tosiaan tuo liimauksessa aiheutunut myötäkäyryys sai toisen (ylemmän) lavan hieman hankalaksi saada taipumaan tasaiseksi ja samainen lapa otti enemmän virumaa kuin toinen. En nyt osaa sanoa onko tilleri vieläkään oikeasti hyvä mutta nyt se on siinä ja tuntuu kestävän sekä heittävän nuoltakin kivasti. Paunoja jäi sopivasti ja reflexiä on toistaiseksi selästä mitattuna 40mm heti ammunnan jälkeen mutta jo puolen tunnin päästä jopa 70mm.

Mehiläisvahaa pintaan ja sitten kuvia. Lopuksi mittoja ja listausta materiaaleista.

Materiaalit

  • selässä rauduskoivua jossa korkeintaan millin lustot, työstetty samalle syylle

  • vatsassa janhus mäntyä jossa 2-3 millin lustot, työstetty lähes samalle syy kululle

  • sakarat rauduskoivun oksista, selässä yhtenäinen syy kulku

  • kaikki liimaukset nahkaliimalla

  • kaikki punokset pellava lankaa

  • pituus selästä 1450mm , jänne ~1400mm

  • Jäykkyys 20 tuuman vedolla 50 paunaa, jousta vedetty tilleripuussa 21,5"

  • kahvan leveys 28mm, paksuus 24mm

  • lavat kahvan jälkeen 37mm ja paksuus 15, hieman ennen punosta 32mm ja 13mm, profiili selästä tasainen ja vatsasta hieman pyöreä. Koivun ja männyn paksuudet vaihtelevat mutta lähtökohtana että koivu on ohuempaa mutta vain vähän, koivu 5-7mm ja vatsa 8-10mm

  • Sakarat 15mm leveät ja terävät vatsan puolelta, paksuutta 25mm, pituutta taitoksesta ~13cm. Sakarat ovat hieman erilaiset ja jänteen eivät mene symmetrisessä linjassa keskenään. Myöskin toinen sakara on hieman vinossa mutta jänne linja on silti hyvä

  • sakara liitoksissa liima osuutta on noin 100mm ja kahva palaa 175mm se

  • taipuvaa osuutta lavoissa on vähän > 750-800mm

  • selästä mitattuna reflexiä 40mm jänteeltä oton jälkeen, profiili on hieman B mallinen

  • jänne korkeus kahvasta 92mm, yllättävää ettei jänne iske ranteeseen.

  • jänne pellava langasta flaamilaiseen tyyliin 22 säikeellä, lenkit 150mm pitkät

Iso kiitos Jerelle kun antoi etänä paljon tipsiä monessakin vaiheessa ja kiitos myös Mikkelle että päästiin alkuun tän kanssa.

Loppuun kuva täysin valmiista jousesta 20" vedolla

13 tykkäystä

On kyllä nätti ei voi muuta sanoa…
Ja eiköhän tästä prosessin dokumentoinnista oo aika monelle hyötyä. :+1:

Näissä kiehtoo justiisa se, että kaikki matskut saa metästä ja lopputuloksena on näin hieno peli.

Ei kai muu auta kuin itsekkin kokeilla tehdä tämmönen joskus, alkaa ugrihammasta kolottaa.

3 tykkäystä

Samaa mieltä Mikon kanssa, törkeän hieno peli!

2 tykkäystä

Kiitos, ja joo… Toivottavasti tästä jotain on hyötyä. Kaiken kerron mielelläni ja kysyä saa jos en tajunnut oleellista mainita. :smile:

Varmasti näitä tulee tehtyä itsekkin lisää. Materiaaliakin on nyt haalittuna ja rupeaa olemaan kuivaakin tuossa. Erittäin mukava projekti

Kiitokset vain !

Komean väristä lylyä ja kiitettävän vetoluja pakettihan tuosta tuli!

Eipä kestä, se tulee Mikankin vuoro sitten joku päivä jeesata jotakuta toista. :smiley:

Joo se mehiläisvaha anto hyvän sävyn ja se tuli hyvin kuviin asti.

Tästä suunnasta vielä yksi kuva

1 tykkäys

Kerrassaan hieno jousi! Ja varmasti tämän foorumin hienoin dokumentointi!

Mitäs jousi muuten painaa?

Pääseekö tämä jousi kisakäyttöön vai onko se varattu lähinnä sellaiseen nautiskeluammuntaan?

Tosiaan paino… 468g

Ja kyllä tää kisoihin pääsee heti jos mölle pettää… Mutta voi olla että tästä otan mielummin jahtiin jousen kun tekee vaan hyvät nuolet… sopivan kompakti paketti siihen

Menee työn alle samanlainen jousi kuin tässä viestiketjussa esitetty - tämän viestiketjun hienojen ohjeiden mukaan! Samoin kuin varsijousista voi käsijousistakin tehdä myös upeita omia versioita, aivan kuten tämä viestiketjukin osoittaa. Hyvä myös, että esitetään projektin kaikki vaiheet, virheiden kera.

Tärisyttävän esimerkillinen kuva- ja ulosanti jousen valmistusvaiheista. Los Hartonen tekee jousia kovalla tasolla ja pitkäjänteisesti. En lukenut vielä intesiteetillä, mutta tätä kelpaa tiirailla ajan kanssa.

1 tykkäys

Siperianlehtikuusi nuolia kaveriksi. Sopii sakaroiden tyyliin kun ovat kummatkin idän suunnalta :smiley: Ensimmäinen barreloitu varsi valmiina ammuttavaksi.

Neljä aihioita sain yhdestä lankun pätkästä tehtyä joista yksi ei menestynyt oikomisessa vaan katkesi joten kolmen satsin saa tehtyä ns. Lohkovarsia.

Sulattoman testillä totesin spinen olevan kohdallaan kun kaikki 26" meni paalin sukkana sisään ja senhän sai kaivella sieltä takaisin.

Paksuimmalta kohtaa n.9,9mm varsi jolle sai kärjen kanssa 587gr painoa kun pituus nuolella oli sen 26" ja kärki 150gr. Kompensoi hieman raskaita jousen sakaroita ja on muuten hyvä ampua nyt!!

Hanhen sulat ja mehiläisvahaa pintaan.

6 tykkäystä

Nätit sulat. Onko 5" pitkät?

Joo tai vähän alle… 12 senttiä.

Joo tuossa virittelly jahti vehkeitä valmiiksi kun saatiin lapsille hoitaja lauantaiksi ja päätettiin käyttää puolison kanssa aamu metsällä.

Keventelin tän jousen kärkiä jotta jänteen lenkit ei narise sakaroita vasten ja sitten tuossa tuo yks hullu yllytti vetämään 24".No minä vedin ja hyvin kestää… paunojakin antoi 59 omilla mittareilla. Reflexiä on vielä 4 senttiä vaikka lavoissa nyt on pientä myötistä. Laukauksiakin tälle jonkun verran jo saanut. Mutta kylläpähän hyvin koivu selkä kestää vaikka taipuma aluetta ei paljoa ole… Katsotaan tuleeko mitään eräksi. Osuma 15 metristä on ihan hyväksyttävää metsälle omasta mielestä.

11 tykkäystä



Purin nämä hirvitykset ja kevensin koivu selkää sakaran alta… Ens kerran kun lämmittelee nahkaliimaa niin tällää takaisin paikalleen. Lähti sieltä aimo siivut koivua pois. Oli tämän myötäkäyryys hävinnyt ja keppi on samalla profiililla kun uutena liima muotista otettuna. Melkoista tuon lylyn eläminen. Pajassa kun kosteus on nyt 70 luokkaa.

4 tykkäystä

No nyt sain tämän päätökseen. Jahti pyssy taas rivissä… Kärjistä lähti melkoset siivut puuta pois ja keveni huomattavsti. Ei ole handshockkia kuten aiemmin.

Vähän tilleri ehkä vinksallaan mutta ei kai tuo paha ole. Paunojakin tuntuu taas olevan ihan reippasti yli 50. Vetoja kuvassa 23,5"

Piti vielä vähän tuunata ja laittaa ala lavan nokkiin kuvien mukaisesti pala nahkaa ettei tuo jänne putoa ja toiseen päähän rautanaulan kanta jottei karkaa jänne pois. Kulkee nyt kivasti mukana… tälläsiä kokeiluja vain… :grin: isot loopit kun on niin tuo jänne ärsyttävästi putoilee joka käänteessä.





10 tykkäystä

Tuolla kun otat erää, niin on makoisaa meininkiä!

Älä muuta virka… kala hommiin tästä vois olla kanssa kun jerkkua sen verta. Ehkä sillä saralla suurempi mahdollisuus. Ken tietää

Avot. Tuunailin tuota omaa ite asiassa samanpainoseksi pari päivää sitten, seki siihen 23 tuuman vetoon.

Johtuuko jänteen putoilu noista sakaroitten kärkeen tehyistä nokeista? En ole omassa huomannu vastaavaa ongelmaa, vaikka lenkit on reilut.

Niin siis kun jousi ei ole jänteellä. Eli toisinsanoen joka käänteessä kun jousta liikutti esim Auton kyydissä niin se jänne oli millon missäkin pudonneenna. Pikku juttuja mutta… :grin: