Kesäloman York-round haaste

Täällä suunnalla alkoi juuri kahden viikon kesäloma, eli 14 päivän pötkö.
Ajattelin ottaa pienen ammuntahaasteen, eli ampua 1kpl York roundeja per päivä. 14kpl kokonaisuudessan.
Jos joku päivä jää ammunta välistä, sitten ammutaan seuraavana päivänä kaksi, tai kolme.
Voisi laittaa pienen pisteseurannan käyntiin ja katsoa miten kehittyy.
Hyvää treeniä syksyn York roundiin, joka toivottavasti tänä vuonna järjestetään.

Ammunta alkaa vähän lepsulla 43 paunaisella lonkkarilla, mutta muutamia kisalaminaatteja liimailen tässä ohessa ja teen uuden kisasetin niille, niin varmaan jatkuu sitten 55-65 paunaisella jousella tulevan viikon lopulla.

Eikun mukaan ampumaan, tätä voi hyvin soveltaa 3 päivän lomaan tai 20 päivän lomaan. :wink:

1 tykkäys

Ainakin York Round II Riihimäellä pitää välivuoden aiemman laiskan osallistumishalukkuuden ”masentamana”. Olen myös kesän mökillä evakossa odottelemassa uuden rivitaloasuntomme valmistumista, joka tapahtunee lokakuun lopussa. Uusi ”liiteri”, jossa nikkaroida jousia, menetetyn verstaan tilalle on työn alla ja IFAA:n maasto-EM pitää myös elokuussa käväistä kokemassa…

Aijai, pitäisiköhän järjestää sitten jossain muualla? Kenestä olisi isännäksi?
Meillä Mikkelissäkin kävisi, mutta onhan tänne Turusta, Helsingistä ja Taka-hikiältäkin matkaa.

Kouvolassakin olisi Kymen Jousten radalla tilaa…

1 tykkäys

On Jerellä energiaa! Itse en Yorkkia ehdi mitenkään ampumaan mutta American roundin voisi taas joku päivä ampua. Riihimäellä on kyllä ihan hyvä paikka ampua York-round. Voisikohan keskikesällä onnistua?

13.-14.07., eli keskikesällä on FFAA:n maasto-SM-kisat Perniössä, jonne varmaan jokunen perinnevehkeillä ampuva minun lisäksi menee… ehkä jopa lonkkarin sijaan ratsujoustyyppisen jäkkärän kanssa…

1 tykkäys

Vähän meinasi käydä tylsäksi kun ampui 100 jaardilta 69 laukausta ohi. Kyllä ne sinne kantoi, mutta aina oli yli, ali tai ohi. Nyt oli vähän jäykempi, silti löysä, 45 paunainen vaahtera millä ammuin. 60 jaardia tuntuu jo noiden jälkeen lyhyeltä matkalta.

Nr. 1

3 tykkäystä

Hienoa kun dokumentoit myös nämä ensimmäiset sarjat! Viimeisissä on sitten yli sata pojoa per matka!

Ollaan mökillä mutta kun tontti on 0,8 hehtaaria aika tarkkaan neliön mallinen niin ei saa sadan jaardin siivua millään. Jaa, ehkä kulmasta kulmaan tulisi mutta liikaa näköesteitä sitten. Mulla on semmoinen 30-metrinen siivu, jos ampuisi kolmasosamatkoilta 40 sentin tauluun, hyväksytäänkö edes säälistä?

Ainahan ampumiselle nousee peukku!
Mutta… kyllä se tuon yorkin ydin on että hallitsee koron pitkiltä matkoilta. Voisi tulla kova ylläri ainakin kisoissa jos on ampunut vain 30 metriltä. :smiley:
Mulla ainakin ihan järkyttävän huonoa tuo ammunta 80 ja 100 jaardilta. Mutta kuten sanottu, pitäisi olla jäykempi jousi.

Tuo 40 sentin taulu olisi aika hyvä treeni petikkoa ajatellen, taot siinä 150 nuolta päivään niin siinähän on hyvä haaste lomalle!

Aikoinaan, varsinkin 1900-luvun alkupuolella tekniikka ja välineet säädettiin niin, että 100 jaardilta voitiin tähdätä keskelle maalitaulua. Jousen ei tarvitse olla kuin 50–55-paunainen, kevyet ja määrämittaiset nuolet (useimmiten 27 tuumaa, kärjen kärki vedettiin jousen selän tasalle) sekä ankkurointi leuan alle. Pitkien matkojen ammunta tekee hyvää tekniikalle, koska se paljastaa heti, kun tekniikassa on jotain vialla. Eilen ammuskelin oikein iloisesti 20 jaardilta, nättiä nippua. 55 jaardilta totuus sitten paljasti, nippu hajosi paljon enemmän kuin lähimatkan perusteella olisi pitänyt. Pitäisi oikeastaan koko kesä ampua vain pitkiä matkoja, eli yli 40 jaardia. Ja kannattaa muuten satsata ennemminkin ammunnan laatuun ja tekniikkaan. Määrää tahkoamalla pääsee kyllä varmasti hyvää vireeseen - joksikin aikaa, kunnes taulukauhu pääsee yllättämään.

Jaa eikös etäisyys kuin etäisyys niin tähdätään keskelle, ainakin meillä päin…
Mikä on paljon ammuntaa? Nyt tulee ammuttua joku 300 laukausta päivässä.

Tässä muutamia pykäliä jäykempään jouseen kun on kokoajan vaihtanut, alkaa pidemmätkin matkat helpottua. Nyt kun vertaa noita nuolien putoamisia niin oli se naurettavaa ampua 35 paunasella jousella ar. Vaatii äärimmäistä harjoittelua ja taitoa ampua kevyellä jousella pitkiä etäisyyksiä. Kohtipihassa tahkoat huippuvireen, mutta kun saavut kisapaikalle, jos ei mene ihan nappiin heittää korko koko päivän.
Mutta joo, pari uutta jousta ja pari uutta nuolisettiä tein niin nyt pääsee taas ampumaan yorkkia, tänään oli vasta loman toinen. Huomisaamuna tupla.
No oon mä tässä ohessa american roundeja vetänyt 5kpl, ennätys siirtyi 272 pisteeseen. Ja olihan se tuo yorkkikin ennätys… :smiley:
Välillä pysyi linja hyvin keskustan kanssa, mutta ei korko.
Toisessa sivusta kuva, näkee nuolen tuloasennon. Putoaa ne. Nyt uusilla nuolilla toivottavasti vähemmän. 350 greiniä 27" ja 50 paunaselle uudelle vaahteralle.

3 tykkäystä

Jäi tämän päivän yorkit ampumatta kun tuli sadetta, ei mahda mitään kun nuolet on pintakäsittelemättä, sattuneesta syystä että nuolisetti valmistui 02:00 tämän päivän puolella.

Näyttää menevän plörinäksi 14kpl yorkin ampumiset, mutta onhan tässä vielä viikko aikaa.

Kävin ampumassa tupla-yorkin. Kahteen ja puoleen tuntiin sai tiristettyä kun hölkkäili matkat taululle.
Ei nuo tulokset nyt vieläkään päätä huimaa. 60 yardia alkaa jotenkin kulkea ja tulihan nyt kerran sentään tuo 27 pistettä 100 yardilta.

Laskeskelin yhteen niin yhdestä yorkista tulee käppäilyä 3,8km. Eli ihan hyvä 7,6km hellepäivän hommiksi. No illalla käytiin suunnistamassa vielä treenejä jukolaa varten. Huomenna en taida ampua yorkkia.

Enää olisi 10kpl ampumatta!

Olen nyt aika kovasti saanut pudotettua tuota korkoa uusilla nuolilla ja jousilla.
Oikeaoppinen ankkurointikin on tuttu.

Mietiskelin noita nuolien sulituksia, pitäisikö sulitus olla peräti 2" pitkä? Havahduin että nythän on aika ronskit 75mm sulitukset, 16-17mm korkeudella. Mitähän ennen käytettiin? Entäpä sinä itse? Maurice Thompsonin kirjassa ei tästä puhuta ja painostakin puhutaan tunnistamattomilla mittayksiköillä.

See to your arrow feathers very carefully before shooting a match and after each shot; for the least damage to a vane will seriously endanger both line and length. It is quite often the case that the best arrow-makers, with all their care, suffer a slight difference to be made in the width of the feathers to their shafts. Of course, the arrows having the broader vanes will fall shorter than those having the narrower ones. It requires very close observation and nice practice to detect defects of this kind; but the York Round demands just this sort of observation and experiment, especially on the two longer ranges, where almost undiscoverable errors work such sad havoc with promising scores.

Arrows should be made of the very hardest and best seasoned pine. Their weight should correspond to that of the bow; but nothing heavier than 4.9. should be used with any bow. If made of very stiff deal we prefer 4.6. for the York Round, but the wood of the stele must be extra stiff indeed.

Pienet, sirot ja nolla tuuli :slight_smile:

Näin olen ajatellutkin että noi 2 tuumaiset varmaan olis homman nimi. Mutta tyyntä keliä taas on turha toivoa. Hemmetinmoisia puuskia on nyttenkin ollut. Jotkut nuolet seisoo taulussa 45 asteen kulmassa.

Ammuin tänään taas tupla yorkin, nyt pienemmillä sulituksilla. Taas sai vähentää korkoa.114p ja 85p.
Otin käyttöön tuon “myTargets” sovelluksen jolla voi träckätä nuolien osumista, aivan huippu juttu.
Heti opinkin omista nuolista uusia juttuja.

Alla on kierrosten pisteet ja osumien jakautuminen. “Hits” sarakkeessa ensimmäinen lukema on pisteille osunut nuoli, jälkimmäinen on laukaukset jotka osuivat paperille. Varmaan on tarkoitettu että tuohon kaikki listattaisi, mutta en siihen ruvennut kun niin paljon menee ohi… Keskiarvo on siis laskettu paperitaustaan osuneista nuolista.

Juuri tuon Tuomon Nuolien väliset erot ketjun innoittamana pitää huomenna nakuttaa 80cm tauluun kunnon satsi, että saan isommalla otannalla nuolien eroja esiin.

Ammui yorkkien lisäksi american roundin myös, mutta ei oikein kulkenut.





Hyvä nippu sadalta jaardilta, mutta kaksi metriä ohi.

Nyt on kahden viikon York-haaste päätöksessä, puoleen jäätiin eli 7 kappaleeseen. Paras sarja tuli viimeisenä, 129pistettä. Aika vaatimaton tulos, mutta kova on kisakin. Vielä olisi oppia otettavana kalustosta ja ammunnasta. Kaikki nuolien, jousien ja ampujan heikkoudet tulee esille 100 jaardilta.

500 laukausta maahan ohi, kiillottaa nuolenkärjet aika hyvin.

Tässä vielä viimeisen tulokset, nyt on keskiarvopisteet laskettu oikein, kaikki ohilaukauksetkin mukana. Ja joo karua on.

2 tykkäystä

Kävin kokeilemassa pitkästä aikaa. Ammuin ekaksi 60 sit 80 ja 100. Siirsin ankkurin leuan alle joka auttoi vähän. Pitäisi siirtää jonnekin rintaan…
Voimat loppui joten vikat 3 tusinaa jäi ampumatta 100:lta. Ammuin 12 nuolta sarjaan.

60 jaardia 68p
80 jaardia 128p
100 jaardia 10p

80 jaardilla oli selkein paikka tähdätä mikä näkyy tuloksissa. 100 oli sinisellä taivaalla.

1 tykkäys