Kellonsoittaja

Onko väärin olla tiistai iltana näinkin hyvällä tuulella? Olen suorastaan onnellinen.

Sain 130 senttisen jalava jousen ampuma kuntoon ja omat pajun vesanuolet on suoria ja yksi niistä jo jouseen sopiva ja sulitettu…

Oli eilen harmillista kuulla Notre Damen tulipalosta mutta sen kautta keksin jouselle nimen.

Niin kuin se Disneyn kellonsoittaja quasimodo konsanaan on jousenikin epämuodostunut ja toispuoleinen.

Hommahan lähti siitä kun mietin aihioistani mistä voisi lyhyen jousen tehdä mutta tämän hetkisistä aihioista olisi potentiaalia muun mallisiin jousiin niin ei oikein tiennyt mitä tehdä. Kunnes yks ilta tajusin että mullahan on vuos sitten tehty jalava lonkkari pölyyntynyt pitkään hyllyssä ja sen tilleri oli niin perseellään että ajattelimpa antaa sille uuden elämän pienennä vastakäppyränä…

Kovasti myötäkäyristynyt jousi. Selässä oli kuori joka oli repeytynyt suurimmalta osalta irti ja tilleri oli vähän niin ja näin… jousi oli 180cm pitkä ja paunoja 35 29" vedolla. Mutta tämä vekotin kesti huolella vetää yli 32 mutta jousen lapojen kärjet oli raskaat ja muutenkaan en tätä ollut käyttänyt mihinkään niin joutaa hyvin eteenpäin.

Lyhensin kerralla 50cm pois ajatellen että tätä preeria kisaan … Revenneen olkapään takia paunojakaan ei tarvitsisi paljon olla.
Eilen töiden jälkeen pistin höyrystimeen tulet ja samalla kun lämpötila laatikossa nousi työstin jousta taivutus kuntoon. tutkiskelin jousta ja tulin siihen tulokseen että tästä tuleekin veikeä käppyrä kun oksan kohdat määräsi aikalailla lyhennys kohdat ja jousesta tulisi epäsymmetrinen. Nyt ylälapa on 70cm kahvan keskeltä ja alalapa 60cm.

Hioin kahvan mahdollisimman pieneksi ja lapojen kärjet ohuiksi. Noin 11mm paksuiksi. Sitten 30min höyrystys ja jousi mutkalle.

Toinen lapa on lyhyempi ja myöskin sen vastakaari on vähemmän. seuraavana päivänä sitten tilleröintiä ja tein pari pellava jännettä ja sain jousen jänteelle.

Sain tuosta vielä tillerin hieman paremmaksi. Lyhyemmän lavan kärkeä hioin sen verran että sain senkin toimimaan. Sain kahva osaa siten tasapainoon… on muuten tosi veikeä tilleröidä erilaisia lapoja…

No mutta sain sen mieleiseen tilleriin… meinasin vielä paahtaa mutta täytyy sitä harkita… jospa tämä kestäisi preeria kisat ja sen jälkeen rassaa lisää ?

No nyt on paju vesa nuolilla ammuttu ja hyvin roiskii.

Tänään sain sulattoman testillä 4 vesa nuolta lentämään nätisti ja yhden sulitinkin jo. Hanhen sulkia, liivateliimalla ja pellava langalla sulitettu.

Useamman kerran osu pajunuoli maahan eikä ne nyt niin huonoja ole kun sain ymmärtää. Hyvin pitää muotoa ja ei hajoa…? Nyt kun vaan ei sattus mitään niin nuolia vähän lisää, useampi jänne varalle ja paljon laukauksia… tällä pystyy jotenkin ampumaan tuon olkapään kanssa.

Ja siis niin… Jousi on nyt 51 tuumaa pitkä ja 22 tuuman vedolla paunat pyörii 50-52 paikkeilla. Kestää vetää 23,5 jonne pyrin nuolet lähtemään. Tuossa veto kuvassa nuoli on 24" pitkä ja jää kärkeä noin tuuma jäljelle.

Toinen lapa 10cm pitempi kuin toinen. Alemman (lyhemmän) lavan kärkikin taipuu pikkusen ja omasta mielestä mikään kohta lavasta ei erityisemmin rasitu… ylemmässä lavassa on yksi oksa jonka ydin on halennut mutta se ei näytä mitenkään vaaralliselta…
Tänään oli 4h jänteellä ja joku 100 laakia ammuttu. Hyvin tuntuu kestävän. Lavat otti pari senttiä myötistä.

6 tykkäystä

Hieno tekemisen meininki! Tulee hieno jousi. Alkaa tilleröintipeukaloita kutkuttamaan :+1::+1:
Ja minun mielestä on aivan oikein olla myös tiistaina onnellinen ja jousihommat monasti auttaa siinä.

Itse vielä säätäisin tilleriä saattamalla lapojen keski ja ulkokaaria enemmän taipuviksi ja lapoja parempaan balanssiin keskenään. Tasaleveä etuprofiili suosisi elliptisempää tilleriä, nyt lavat taipuvat lähinnä kahvan läheltä/tyvestään. Huomaatko alalavan olevan jäykempi jousta vedellessä? Tilleripuussa lavat ovat paremmin balanssissa, koska jousta vedetään siinä eri kohdasta, ehkä tuuman alempaa.

1 tykkäys

Kiitokset. Siitä on jo vähän paremmaksi tehty mutta olet oikeassa joo ne tais taipua keskeltä enemmän. Täytyy parannella ja laittaa uutta kuvaa. Huomannut että tässä otteen sijainti jänteellä on tosi tarkka ja lavat muuttaa äkkiä muotoaan

Pyrin kyllä tilleri puussa pitämään saman kohdan kun jousta itse vetäessä…? Vai onko siinä joku jippo ?

Alaempi lapa ei minusta mitenkään erotu vedossa. Sen tein kärjestään ohuemmaksi koska on myös lyhyempi ja vaatii enemmän periaateessa taipumaa.

Balanssi, mitä tässä tapauksessa tarkalleen se tarkoittaa kun lavat on tavallaan eri paria koska ovat 10cm ei mittaisia

Oletko mistä hankkinut jalavaa? Ja mihin hintaan?

1 tykkäys

Mikeltä ostin kisoista. En muista mitä pyysi.

Primikisoihin kannattaa tulla jo senkin takia että sieltä saa ostettua tavaraa jota ei muualta tahdo saada. Mun ostolistalla on marjakuusistaavi, lylymäntyä, niintä ja kalkkunansulkia minkä nyt näin julkisesti ilmituon. Itse aion ottaa Kuralaan mukaan karhunrasvaa, hanhensulkia ja mehiläisvahaa jotka mieluummin vaihdan noihin oman ostoslistan tuotteisiin. Jos ylläpito tekee tänne osto/myyntiosaston niin tämän viestin saa siirtää sinne.

1 tykkäys

Ostaa & myy on jo olemassa ihan aloitus päiviltä saakka tuolla “Muut keskustelu” aiheen ensimmäisenä.

No niinpäs onkin! Silmät auki vaan.

Pitää katsoa mihin pääsee. Maksoimpa ihan seuran 2019 jäsenmaksunkin 20e. Hyvä, että kisoihin tiedotetaan ennakkoon, millaisilla jousilla ja nuolilla saa ampua. Onneksi tulee itselle nyt näitä puukaarisia varsijousiakin.

Kyllä siellä kisoissa metallikaarisillakin saa ampua. Vain nuolen kärjet tulee olla EI lakkaavia.

Noniin hienoa. You saved my day.