Keinokuitujännettä (dyneema jne.)

Kivasti täällä on pelkästään näistä luonnonmateriaalijänteistä puhetta, mutta runtataan nyt mukaan vähän muovia.

Tarviisi jotain fastflight/dyneeman/spectra/D97/BCY 452X kaltaista kuitua, jota voisi sitten jäykempiin jousiin käyttää. Lueskelin Simsonin sivuja ja törmäsin tähän artikkeliin jänteistä: http://primitive-bows.com/about-strings/

Tuli mieleen kokeilla sitten tätä BCY 452X kuitua, mutta saatavuutta ei kovasti ole suomessa. Ebaysta saa 60 eurolla 125gramman spoolin, joka on hieman kalliin rajalla.
Onko kenelläkään täkyä vastaaviin venymättömiin ja ohkasiin jännemateriaaleihin?

Olen nyt käyttänyt tuota BCY 452x jännettä jousissa ja hyviähän noista tulee. En ole tainnut yhtään laukausta ampua vielä, muuta kuin jännitellyt tilleripuissa ja sotajousilla reenannut vetovoimaa. Tuntuma on kuitenkin jämäkkä, eikä jänne veny. Hieman oli alussa hankaluuksia paksummilla jänteillä sotajousissa, kun en tajunnut tarpeeksi venyttää alussa. Kierteen ja looppien pitää vähän ns. asettua paikalleen. Luin hieman vertailuja ja bcy 452x pidetään parhaana jänteenä tällä hetkellä maailmalla.
Simsonin laskelmat vaikuttaa pitävän paikkaana ja olenkin tehnyt alle 70 paunan jousiin 6 säikeisiä jänteitä. Alle 70 paunaisia, n. 140cm jänteitä tekee rullasta 45kpl.
bcy 452x

Bongasin aliexpressistä fastflight+ jännemateriaalia. Onko @M.Reinikainen kokemusta tästä?
Rulla lähtee n. 48 eurolla. fastflight +

Vain yksi naru norjasta. Ihan saman kaltaista kuin nuo muutkin, mutta jos nyt jotain eroja on niin enkä rispaantumisen vähyys.
Yksi Danielin jousesta joka oli muistaaksien siinä 160lb paikkella oli vain 8 saiettä ja jänne oli vähän alle 2mm paksu. Kärjissa kaksikertainen luuppi ja nokkipunos keskellä nostamassa paksuutta noin 3mm:iin että voi ampua.

Kuinka iso rulla? 250g?

Aivan, ei noissa paljoa eroa ole. Muutamia fps eroja sitten nopeudessa joidenkin sanomien mukaan.

Nuo molemmat on 125g rullia.
Lyhärin jänteet on ollut siinä 40-50 greinin kohdilla luuppipehmusteineen.

Minulla on ollut yksi rulla FF+ -materiaalia. Se on näitä vanhemman polven materiaaleja, enkä tykännyt. Sinänsä ok mutta tuntui rispaantuvan herkästi sekä myös venyy jonkin verran. Jos BCY452X on osoittautunut hyväksi ja toimivaksi, niin miksi pitäisi parin euron säästön takia hankkia huonompaa tavaraa?

Toki, hyvä pointti. Tuumasin vain että voiko jänteissä olla jotain semmoisia eroja mitä keinokuituampujat ei huomaa?
Näyttää kylläkin siltä että bcy:stä saa paljon ohkaisemman jänteen, kun oma 6 säikeen jänne on paksuudeltaan vain 1,1mm. Mitattu jänteellä olevasta jousesta.

Olis varmaan hyvä aihe jonkun joka tietää asiasta niin kertoa vähän jänteen merkityksestä ammuntaan.Jonkinlainen mututuntuma itsellä on mutta aina vois oppia uutta.

Ammunnan kannalta oikeastaan ihan yksi ja sama mitä materiaalia käyttää, kunhan jänne toimii ennustettavasti eikä elä ammunnan aikana. Viime vuonna ammuin pellavajänteellä yhteensä 6000–7000 laukausta, eikä pellavaa mitenkään huomannut sitten kun siihen oli tottunut. Jänneväli ei elänyt, eikä mikään mukaan. Pellavan jälkeen moderni materiaali oli jotenkin “terävämpi” mutta kun siihen tottuu, niin se on mitä on. Samoin Dacron vaatii vähän totuttelua, esivenytyksen ja sisäänammunnan, sen jälkeen sekin toimii luotettavasti ja ennustettavasti. Se on muuten tärkein syy, miksi modernit tähtäinampujat käyttävät paksuja jänteitä, vaikka ohuella saisi lisää nopeutta - 90 metriltä ammuttaessa pienilläkin muuttujilla on merkitystä ja siinä ratkaisee jo jänteen säiemääräkin.

Pituusammunnassa voi sitten jänteillä hifistellä mutta tauluammunnassa materiaalilla ei ole merkitystä kunhan jänne toimii kuten pitääkin.

Huomasin sen ainakin miten on nopeudessa eroa kun oli joku 16-18 säikeinen lonkkarin jänne ja vaihdoin siihen 12 säikeisen.