Keihäänkärki putkiluusta

Ensimmäinen valmistamani keihäänkärki. Tehty hirven jalkaluusta, en osaa nimetä mistä niistä, mutta siis kun oli irrotettu hirvenjalka pakastimessa kahdella nivelellä, niin siitä keskimmäisestä, ainoasta kokonaisesta luusta.

Sahattu suurin piirtein muotoonsa rautasahalla, jatkettu kirveellä, tehty lopulliseen muotoon kiveä vasten hiomalla, ja kiillotettu kortteella. Kärsivällisyys ei riittänyt kaikkien naarmujen silotteluun. Kärjen tuntumaan jäi rumia jälkiä huolimattomasta kirveenkäytöstä, mutta ei voi mitään… tyvi värjäytyi tummemmaksi keittämisen yhteydessä, en tiedä imeytyikö siihen rasvaa tms. vai oliko luu jo epätasaisen väristä. Ensimmäinen kerta kun teen jotain luusta. :smiley:

Tämä meni yksinkertaiseksi koristeeksi kaverille, joten en niin miettinyt käytännöllisyyttä tai autenttisuutta. Kiinnostaisi kuitenkin tietää, miten tämäntyyppinen keihäänkärki kannattaisi oikeasti tehdä, jos oletetaan että sillä pitäisi saalista saada? Oletan että kannattaisi tehdä pidempi, loivemmalla viisteellä, ja tietenkin teroittaa loppuun asti. Ja jonkinlainen reikä tms. kiinnityssysteemi että saa varteen kiinni.


3 tykkäystä

Sievää työtä.

Arkangelista on noin 9 000 vuotta vanha luukeihäänkärki, joka on hyvin samankaltainen tekemäsi kanssa. Erona lähinnä se, etä muinaiskärjen pinta on peitetty kuoppakoristeilla.