Katajasta jousi

Hei vaan!
Pihasta kaadettiin puita ja samalla piti kaadon tieltä ottaa pari isohkoa katajaa pois. Mietiskelin, että pystyisiköhän peukalon keskellä kämmentä omaava henkilö työstämään niistä jousen vai onko kataja hieman haastava materiaali ekan jousen tekoon?

Pystyy katajasta. Pitää olla tiheälustoinen max millin lustot katajassa tai mielummin alle. Eli siis yhden vuosirenkaan paksuus 1mm. Paksulustoinen kataja ottaa puristusmurtumaa. Pihoilla, hyvässä kasvualustassa kataja kasvaa usein paksua lustoa. Hyvät jousikatajat löytyy varjoista tai kituliaasta kasvualustasta.

Onnistuu katajasta mutta juurikin tuo lustoasia on huomioitava tarkkaan. Kannattaa laittaa kuvia jousiaihioistaan ja lustoista foorumille niin saa apua tekemiseen.

Jos kataja on vailla isohkoja oksia yhdeltä sivulta, niin suosittelen sitä jousentekoon. Katajajousia vuodesta 1969 tehneenä en muista tapausta, että ryppyjä olisi tullut. Liian kuivaksi päässeenä kataja menee kyllä napakasti poikki, eikä ilmoita siitä etukäteen rypyillä tai muuten.

Selkä kannattaa jättää työstämättömäksi, vain kuori otetaan varovasti pois. Mahdolliset oksan kohdat jätetään korkeiksi. Veistoa harjoitetaan vain sivuilla ja vatsapuolella. Jos olet aloittelija, tai tehnyt vain muutamia jousia,niin jätä katajajousi pitkäksi suhteessa vetopituuteen. Jotain 2,4 kertaa nuolen pituus. Kestää varmemmin.

Talvella katajajousta kannattaa säilyttää jossain muualla kuin asuinhuoneissa. Esim. vintillä, kellarissa, autotallissa, vajassa tai muualla, missä ei ole niin kuivaa kuin keskuslämmityshuoneissa.