Kapea syreenijännäri

Pituus 108 cm, leveys ja paksuus 20x16 mm, jäykkyys 37#@20". Selässä kaksi ohutta kerrosta jänteitä (toinen kerros lähinnä kahvassa ja sisäkaarissa) ja päällä käärmeennahka.

5 tykkäystä

Kyllä on hieno jousi.
Satuitko punnitsemaan jänteiden määrää ? Nuo punokset lavoissa, ovatko ne nahan saumakohtia vai varmistamassa liimauksia ?

Kiitokset!

Harvemmin tulee nykyään punnittua eikä valitettavasti tullut tälläkään kertaa, mutta arvelisin, että noin parisenkymmentä grammaa.

Jännepunokset on oksankohdissa varmistukseksi. Nahkojen liitoskohta on kahvanahan alla piilossa.

1 tykkäys

Ok, kiitos tiedosta.

On makia peli!

Kylässä kävi vanha jousikaveri. Ojensin hänelle ansioituneen kahden kauden jahtijouseni, mihin kaveri huudahti: tämähän on lasten jousi! 50-tuumainen, 30-millinen läpitaipuvakin on tuohon Markuksen uusimpaan verrattuna kuitenkin jyhky kalikka.

20 milliä on ihan oikea leveys kolmeseiskaan syreeniin. Itse kun en osaa ampua hyvin 30 milliä kapeammalla kahvalla, niin en ole tehnyt syreenistä yhtään kevyttä jousta vielä. Jonkun neljävitosen kaurispyssyn ajattelin vuolla jahka jahtikausi hellittää.

Kiitos!

Onhan tuo kyllä niin kapea, että suorastaan vaatii nipun nuolia jousikäteen. Aloitettuani jousihommat, tein yleisen ohjeen mukaisesti leveitä ja litteitä kaaria, niin siihen nähden nämä kapeammat jouset on olleet hyvää vaihtelua. Pyöreävatsaiset on vielä tekemättä.

Breheimenin löydöstä pitäisi jossain vaiheessa yrittää tehdä replikaa. Jalavaa ei ole saatavilla eikä oikein saarnia tai tammeakaan, niin ajattelin käyttää joko vaahteraa, tuomea tai pihlajaa. Tuollaisessa lähes kruunuvatsaisessa jousessa vaahtera varmaankin toimisi näistä kolmesta parhaiten?

Eipä minullakaan ole enää mitään käyttöä leveille jousille. Joka suhteessa hankalampia ja myös epäesteettisiä vehkeitä. Joskus vuosia sitten, kun testailin erilaisia superkapeita kaaria = kahvoja, niin totesin, että 20 milliä on kipuraja, jota kapeampi ripa hukkuu jousikouraan niin että otetuntuma katoaa. 30-millinen sopii peukalonhankaan kaikista parhaiten, joten sitä käytän 90 % ajasta.

1 tykkäys

On kyllä taas hieno jousi Markukselta. Ja tunnistettava, oma käsiala näkyy mielestäni selvästi. Näyttäisi olevan pellavajännekin!? Tilleröitkö jousen ensin valmiiksi ja sitten vasta jänteet vai liimaatko jänteet jo aikaisessa vaiheessa?

Kiitosta!

Oikeastaan sekä että. Tilleröin suunnilleen virekorkeudelle asti polvea vasten taivutellen ja sitten vasta liimaan jänteet. Kuivumisen jälkeen vireeseen ja yleensä sen perusteella näkee jo miten tulee taipumaan. Tässä vaiheessa lämpöä vatsaan, toispuoleista pakottamista tai siklausta jos tarvii, ja lopuksi sitten ensimmäisiä vetoja.

Komia

1 tykkäys

Markuksen jousia olisi kiva hypistelä käsissä. Ei asuta kauheen kaukana toisistamme niin ehkä mahollista. Tai pasahdat noihin joihinkin tapahtumiin. Et voi olla hullumpi tyyppi kun jousetkin on tuollaisa.

:grin: Täytyy katsoa jos vaikka tänä vuonna vihdoin ja viimein pääsisi paikalle. Ajokorttia kun ei ole, niin se rajoittaa aika hyvin liikkumista. Viimeksi heinäkuussa ammuin yli 10 nuolta ja tämäkin jousi on vielä kunnolla testaamatta. Mutta jos liikut näillä suunnilla, niin jatketaan vaikka yv:llä.