Kapea jousi?

Hei vaan!

Haluaisin tehdä mahdollisimman kapean ja siron jousen. Mistähän puulajista kannattaisi lähteä tekemään? Jonkun verran puutyökokemusta löytyy ja pari simppeliä sekä toimivaa joustakin on tullut tehtyä.

Vaahteraa ja saarnea löytyisi valmiina. Jälkimmäinen ei ilmeisesti kapoiseen jouseen oikein sovi, mutta mitenkäs vaahtera?

Mitä tiukempaa puuta, sitä vähemmän puuta jouseen tarvitaan. Eli ipe, osage, syreeni, orapihlaja, kanukka, ruusu, luumu(?), mitä näitä nyt on.
Vaahterasta jos paahdat vatsan niin saa siitäkin jo jotain. Sitä kapeampi jousi, mitä lyhyempi ja mitä vähemmän paunoja.
Syreenistä saa lyhytjousen (130cm) 20mm leveänä ja 40 paunaisena.

Sanoisin, että etsi tuomipihlajapuska. Sieltä sellainen harjanvarren paksuinen keppi, niin siinä on kapean jousen aihio. Lyhyellä jousella tuo 20 milliä taitaa olla minimileveys, pitkällä jousella pitäisin 24 milliä miniminä. Riippuu toki jousen jäykkyydestä, pituudesta, vetopituudesta ja niin edelleen.

1 tykkäys

Tulikin mieleen, että voisi olla hauska temppu kokeilla jousta joka on paksumpi, kuin leveä. Paahtaisi syreenistä vatsan ja laittaisi pienelle defleksille.

Eikös kapeassa jousessa ole aika suuri nitkahduksen vaara? Pidän erittäin todennäköisenä että toi Jeren jousi tulisi hakemaan helpoimman tavan taipua eli sivulle eikä vatsan suuntaan. Kapean jousen on pakko olla lyhyt ja ohut eli paunat jäänevät vaatimattomiksi.

Jos kapeus olisi ehdoton vaatimus niin ite varmaan kokeilisin kuusenoksista kahvaliitoksella tehtynä. Oon kyllä melkein satavarma että nitkahtaa se pirulainen kummiskin.

Kuulostaa haasteelta…!! :smiley: Väitän että tuo defleksi eli myötäkäyryys juurikin stabiloisi vääntymisliikkeen. Samaa ideaahan käytti skyytit jousissaan, jossa juuri taipuvat osat olivat paksumpia kuin leveitä. Muistaakseni, en ole ihan varma.

Mutta eihän Heikki 40-50 paunaa ole liian vähän? Voisipa tosiaan koittaa tehdä erityisen kapeita jousia pari. Ne kuitenkin kiinnostaa ilmeisesti, miksei minuakin vähän.

1 tykkäys

Hah! Sopiihan se. Mä teen sitten kuusesta kahvaliitoksella 40-50 paunaisen joka nitkahtaa 90% varmuudella, katotaan kummalla on isom… eiku kapeampi! Amroundiin en usko saavani valmiiksi mutta jos Petikkoon tähtäisi.

1 tykkäys

Meni suunnitelmat uusiksi. Tommonen purettava kahvaliitos onkin melkoinen haaste. Katajanoksajouselle kävi näin heti alkuvaiheessa:

Ihan sama kävi muuten kuusenoksayritelmälle. Yritin stabiloittaa kahvaa tapittamalla mutta tappien kohdalle tulee sitten heikko kohta joka antaa periksi. Erinomainen oppitunti tämä!

Joo, ei tappeja. Ehdottomasti kunnon punokset vaan, niin kyllä pysyy.

Yhtään leveyttään paksumpi refleksijousi haluaa kokemukseni mukaan vimmatusti kääntyä vireessä kyljelleen, kuten Heikki ylempänä arveli. Defleksi mahdollistaa kaikenlaista, myös alileveän vakauden. Alle 20 mm leveät jouset hukkuvat otekäden peukalonhankaan niin, että positiivista otetta on melkein mahdoton saada aikaan. Topattu kahva tietenkin ratkoo jälkimmäisen ongelman. Jousen paksuus-leveys-suhteen ja otteen toimivuuden takia pidän itse lyhyen käyttöjousen suurimman leveyden alarajana 20 - 22 milliä.

Mielenkiintoista kyllä, 1800-luvun brittiläisissä nurmikkoammuntajousissa on paljonkin vain 20 - 21 mm leveitä pitkäjousia. Käytetyt puut ja vallitsevan jousityypin mittasuhteet olivat niin raskaita, että muuten ei saatu 30-paunaisesta jousesta riittävän hyväheittoista. Sivuvakaus ilmeisestikin riitti. Joku purpleheart nyt ei elä mihinkään suuntaan ja on jäykkää kuin mikä. Siltä pohjalta itsekin yrittäisin, jos olisi pakko.