Kanooteista

Kiinnostava teos!

Harri Luukkanen, William Fitzhugh
The Bark Canoes and Skin Boats of Northern Eurasia

“Keskeisimmäksi lähteeksi muodostuivat Venäjän vuonna 1724 perustetun tiedeakatemian tutkimukset ja akatemiaa edeltäneen Venäjän maantieteellisen seuran rahoittamat tutkimukset. Ne kirjoitettiin pitkälti saksaksi, koska se oli tiedeakatemian virallinen kieli vuoteen 1917 asti.”

Lähteitä on yli tuhat. Silti kirjoittaja arvioi, että hän löysi noin ehkä kolmanneksen relevantista aineistosta. Jos kanootti ja jousta voi verrata, niin kuinka paljon onkaan jousiammuntaan liittyvää tuntematonta aineistoa? @Mangrove onkin kaivellut ansiokkaasti vanhoja lähteitä!

1 tykkäys

Sampon (The Ajomiehen) tuohikanootti, tiettävästi ainoa 1900 tähän päivään tehty, tuli valmiiksi muutama vuosi sitten.(Se Turun hemmojen tekemä oliko 1800-luvun lopulla?)

Sampo väänsi sitä reilut kaksi vuotta. Ompeleet juurilla. Liimana joku pihkatervahässäkkä. Ihan mahottoman komeen näkönen. Olen nähnyt vain kuvia siitä.

Tuossa Hesarin jutussa oli ensimmäinen näkemäni kuva siitä miten kivikautisten kalliopiirroksien veneet oli tehty. Olen ihmetellyt asiaa jo pitkään.
Malli on aivan erilainen kuin intiaanikanooteissa.

Yleisesti ottaen Kansalliskirjaston Fenno-Ugrica -tietokannasta löytyy tietoa aiheesta kuin aiheesta. Alla on muutamia suomalaisia verkkolähteitä “kanooteista”:

4 tykkäystä

Näytin Pomarkkukaisille mummulle ja pappalle ton viimesen filmin. Pappa sano että muistaa vielä kun kylän miehet tekivät aina öisin samanlaisen ruuhen avulla kortetta, pysyy nahkeana eikä katkea korte ja hyvää ruokaa lehmille.

2 tykkäystä