Kaksi laminaattijousta, 43#@30" ja 45#@31"

Kaksi laminaattijousta, 43#@30" ja 45#@31", tavallisia perusjousia. Materiaaleina selästä alkaen hikkori, wenge (kahvavahvike), vaahtera, cumaru ja ipe. Kahvassa azobea (ekki). Kummatkin liimattu noin 50 milliä vastakaarevaksi muotissa ja kumpikin virui hyvin vähän. Pituudet 1830 ja 1840 mm. Suurin leveys 29 milliä. Kumpikin jousi on aika alirasitettu, varman päälle mitoitettu. Kivasti toimii ja hyvin heittää nuolta - ja sehän oli tarkoituskin!

4 tykkäystä

Kauniita jousia. Mutta että perusjousia? Nehän syntyy pelkästä vaahterasta… Näihin on nähty vaivaa!

Onko tilauksesta tehtyjä, kun noin pitkille vedoille olet tehnyt?

Tilausjousia joo. Tilleri sisäänrakennettu, joskin meni noin 15 paunaa yli tavoitteen, laskin laminaattien paksuudet pikkuisen liian varman päälle. Tällainen lonkkarimalli on aika kiva tehdä, selkeä ja suoraviivainen. Nokit voisivat olla sirommat, niiden tekemistä pitää vielä harjoitella, samoin laminaattien mitoitusta pitää vielä hienosäätää. Primitiivisyydestä on sitten turha kommentoida mitään, tiedossa on…

Ihan mielenkiinnosta, miten kauan tekemiseen menee jos jättää kuivumisen pois? Ja ymmärsinkö oikein, sulla on valmiit leveys/paksuusspeksit muistikirjassa joten kokoamisen jälkeen tilleri on kutakuinkin siinä, hienosäätö ja hiominen ja se on siinä? Jos niin niin nerokasta!

Ovatko nuo laminaatit ulkomaan tilaustavaraa vai saako niitä tavan rautakaupan kautta ?

Erilaisia ulkomaan puita saa niihin erikoistuneista puutavaraliikkeistä. Varsinkin Lahdessa on monta liikettä. Cumarua ostin muutama vuosi sitten rautakaupasta terassilankkuna. Muuten loistava vatsapuu mutta elastisuus ei riitä. Ipe on kiven alla, tuurilla voi löytää Suomesta. Itse ostin omani vuosia sitten Turusta, oli jonkun ison tilauksen ylijäämälankut. Sen jälkeen ei olekaan näkynyt.

Jousen rakentamiseen käytetystä ajasta en tiedä tarkalleen, en ole pitänyt kirjaa. Verstasaika on aika sirpaleista, niin lyhyissä pätkissä tulee tehtyä. Mitat on tosiaan valmiina, näissä jousissa kaksi keskimäistä laminaattia on ohennettu kärkiä kohti. Silloin tilleri on lähes oikea lapojen kaventamisen jälkeen ja jos laminaattien paksuuksien arviointi meni kohdalleen, niin jäykkyyskin on lähes oikea. Tällä periaatteella kuitujouset on tehty jo 1940-luvulta lähtien.

1 tykkäys