Jozsef Monus

Jozsef Monusta pidetään tälle hetkellä kaikkein kovimpana tekijänä. Eikä mikään ihme.

Tässä miehen listatut tulokset:
Unlimited Self Bow Record 361 m
Unlimited Simple composit 369m
Unlimited American Longbow 471m
Unlimited Modern Asian 538m
Unlimited Field bow 645 m
Unlimited English Longbow 412m

Ja tässä kuvia parin viikon takaisista Puolan pituus kisoista joihin olin itsekkin alun perin menossa mutta taloudellinen taka isku seti heti Hämeen linnan jälkeen…
Kisat käytiin samaan aikaan kun olimme Yorkkia ampumassa.

Huomatkaa Jozsefin käsi suojus nuolien rikkoutumisvaan takia (On kuulemma mennyt useampi poikki…)
Ja sitten tällainen pieni mutta huomattava yksityiskohta sulituksissa. KAIKKI Jozsefin nuolet ovat vain kaksi sulkaisia. Sulat ovat asennossa kello 10 &14.
Sulkien materiaali ei ole vielä selvinnyt.

Näemmä tämä on Puolassakin nuorisolaji… Mitä nyt nuorison lisäksi muutama metsänpeikko ja menninkäinen vääntäytynyt paikalle.

2 tykkäystä

Hyviä kuvia Mikke! Onko näitä lisää jossakin? Entä onko Puolan kisasta tuloksia?

Yksi Monusin vahvuuksista on se, että hän pystyy hallitusti ampumaan hyvin jäykillä jousilla. Harvassa ovat ne henkilöt, varsinkin sellaiset, jotka panostavat kunnolla pituusammuntaan.

Sulista, kovasti pergamentilta näyttävät. Kahden sulan taktiikka on kiinnostava. Heti tulee mieleen, että nokinpaikka on niin alhaalla, että nuoli lähtee täysin suoraan, eikä pompauta nokkipäätä ylös ja nuolta irti kädestä/hyllystä, kuten tavallisesti tavoitteena on kun nokinpaikka on hieman ylempänä. Siten sulka ei osu käteen/hyllyyn. Tässä voi olla yksi pieni mutta tärkeä asia - nuolen on oltava täysin jousen iskun voimavektorin suuntainen. Milli tai pari nokinpaikan korkeudessa voi teoriassa olla jo merkittävä tekijä. Mitä suurempi poikkeama on, sitä enemmän nuolen pystysuuntaiseen venkoiluun kuluu energiaa.

On muuten jousen kahva kovasti topattu pistoolikahvaksi… Ampuu myös kolme sormea alla -otteella.

Näyttää myös siltä, että jänteellä on nokin paikka. Hyviä havainnollistavia kuvia Mikke.

Näyttää tuossa ylimmässä kuvassa olevan “vähän” tuota ylivetoa. Tuossahan on nuolenkärki ranteen kohdalla…

Käden päältä

Kyllä ne tulokset minulla on. Kuvia tapahtumasta on noin 260. Ne läytyvät facesta eräältä ystävältäni. Voin kysyä onko niitä julkisesti missään vielä julkaistu.

Säänöt mahdollistivat joko yhteen jouseen ja 8 nuoleen tai sitten kahteen jousen sekä 4nuolta perjousi. Monus meni jälkimmäisen mukaan.
Yhdellä ammutaan kädeltä ja toisella siperillä

Kahvan toppaus on stapiloinnin takia. Kun ammutaan siperillä niin nuoli asettuu noin 3cm tavallista laikaisu kohtaa ylemmäs. Näin ollen käden on oltava jyrkässä etuasennossa jotta nuoli asttuisi mahdollisimman lähelle laikaisulinjaa. Muuten nuoli menisi etusormen läpi. Mene katsomaan kuvia siperillä ampujista niin normi kahvaiset otteet on kyl aikas vähissä.

Juu nokin paikka ei oo näissä kisoissa kiellettyjen listalla.

Puolan tulokset.
Kyseessä on siis vain parhaat tulokset vuosilta 2014-2017
Itse 2017 kisan tulokset ovat vielä jossain sähköpostin uumenissa…

Tämän vuoden kisan lopputulokset.

jpg4

puola

jpg 2

jpg3

Kiitoksia Mikke! Mutta mikä näissä tämän vuoden tuloksissa on luokka? Traditional, hornbow, selfbow, longbow? Jäykkyys näkyy mutta ei luokkaa, eli millä kalustolla nämä on ammuttu? Vai onko jousiluokalla edes mitään väliä, vain jäykkyys ratkaisee? Näin näyttäisi itse asiassa olevan, kun vertailee tuloksia ja vuonna 2017 ammuttuja ennätyksiä.

Millä jousella Ivar Malde ampui? Kova tulos kyllä, varsinkin kun näyttäisi siltä, että Monus ampui ko. luokan voittoon kuitujousella, jos siis “traditional open” kattaa myös kuitujouset.

Nuo Traditional, hornbow, selfbow, longbow ovat ne luokat.

Ivar ampui itse tehdyllä sarvijousella. Muistaakseni +60lb paunaisella.
Traditional open kattaa myös jouset joissa on kuitua mutta musituttavat alkuperäisiä muotoja.

On tosiaan mielenkiintoinen tapa, että kisa käydään jousen jäykkyysluokittain, eli kaikki erityyppiset jouset samassa luokassa. Ennätykset kerätään näköjään sitten lisäksi jousiluokittain.

Juu eli ihmuset tuli puonojen mukaan ja sit laskettiin pojot. Minusta ihan hyvä tapa kun ei noihin luokkiin saada erikseen porukkaa houkuteltua niin yhteen könttään vaan ja loouksi eritellään. Ei siellä ymmärtääkseni ollut kuin neljä keppiä ja loput sarvee tai kuituu.

Tuttuja jamppoja facesta ja atarnilta. Kiva kun porukka kokoontuu asian äärelle.

Näyttää muuten sulat ihan sarven suikaleilta. Pitää joskus tulevaisuudessa kokeilla, kun tulee tilaisuus ampua sarvijännärillä.

Kyllä ne ovat raakanakaa. Muuten jahan jengi käyytäisi ohkasii teräs levyjäkin :smiley:
Emil kerran teki kisojen aikanan paperista pikaliimalla kovettamalla sulat Vilppolan nuoleen. Kyllä lensi, mutta viilsi käteen myös.

Tuommoiset kovat sulituksethan ei ole ongelma jos käyttää kahta sulkaa ja ampuu vielä käsitoppauksella, kuten monus.
Pitää tosiaan tuota testata seuraavan kerran pituutta ampuessa. Juuri tuossa höyryttelin useampia pituusjousia tilleröintikuntoon… Vielä keväällä sitten täyttä höyryä pituusnuolia tekemään.

Tällainen kuva löytyi, noin 450 metriä, 120-paunainen moderni rekurvi. Harvemmin pituusammunnassa on ammuttu näytöstyyliin. Mikkehän voisi tempaista vastaavasti Aurajoen, tai Pitkäsalmen yli…

00small78031571

Aurajoen yli on jo ammutu liedon vanhalinnan kukkulalta sekä Hämeenlinnan muurilta on ammuttu vanajan jokeen.
Liedossa nuoli lensi nätisti toiselle puolelle peltoa kävinkin sen sieltä myöhemmin hakemassa ja Hämeessä nuoli sujahti kauniisti veteen (Simo kuvasi)
Siitä kohtaa jossa Hämeessä ammuin on toisel puolel vallilta noin 600m.

Monukselta löytyy youtuubista useampikin näytös ammunta video. Yhdessakin mies ampuu joltain kukkulalta alhaalle aukeavan vilkkaan torin keskelle heinäpaalin eteen nuolen.