Tämä on kiinnostava väite - mutta miten määritellään jousen oikea leveys? Lisäksi, pelkkä määrite “leveys” on epätäsmällinen, koska oikeasti kyse on jousen etuprofiilista ja sitä myöden tillerimuodosta. Ne taas riippuvat jousen mitoituksesta ja siitä, mitä jouselta halutaan. Kyse on paljosta muustakin kuin vain “leveydestä”.
Jos jousi viruu, niin se kertoo siitä, että jousi on ylirasittunut. Nopeimmat jouset ovat niitä, jotka ovat viruneet mahdollisimman vähän, eli jousen pitää olla mitoitettu oikein. Yleensä puhutaan jostakin syystä ylimitoitetusta (overbuildt) jousesta - katso Jeren PA-linkki. Monet muistanevat Bakerin pitkän ja leveän pekaanijousen ensimmäisessä MOJAM-tapaamisessa, oli todistetusti nopea jousi. Gardnerin huippujouset ovat niitä, jotka eivät ole viruneet. Omat kuitujousen päihittäjät ovat ylimitoitettuja.
On ihan yksi ja sama, tehdäänkö jousesta riittävän pitkä tai leveä tai molempia, jos tavoitteena on mitoittaa jousi niin, ettei se viru lainkaan tai vain mahdollisimman vähän. Kapeissa lonkkareissa käytetään pituutta, lyhyissä lattajousissa leveyttä.
Joten, jos määritellään, että “oikean levyinen jousi” tarkoittaa sitä, ettei jousi viru lainkaan, niin väite on tosi. Suomalaisista tekijöistä varmaan kukaan ei käytä näppituntumaa kummempaa metodia jousen oikean leveyden määrittämiseksi. Lähimmäksi pääsee Gardner “no set” -menetelmällään, joka perustuu viruman seuraamiseen. Siinäkin pitää aluksi tehdä jonkinlainen olettamus kokemuksen perusteella.