Lipeää taas aiheesta mutta menkööt.
Laskin, että tasaleveä pyramidijousi (kapenee nollaan lavan kärjessä), jonka lavan pituus on 850 mm ja leveys tyvessä 25 mm ja paksuus 19 mm, painaa 122 grammaa per lapa. Jos leveys on 50 mm ja paksuus 15 mm, niin massa on 191 grammaa. Oletuksena, että jouset ovat yhtä jäykät ja puun tiheys 600 kg/m3. Eroa on noin 70 grammaa per lapa. Massa lavan tyvessä ei hidasta jousta käytännössä lainkaan, vaan voidaan olettaa, että kärkikolmannes on se, joka vaikuttaa. Jos sama laskelma tehdään kärkikolmannekselle, niin ero on enää 23 grammaa per lapa. Tuplaleveän jousen “ylimääräinen” massa hidastaa siis teoriassa noin 1 fps. Ja mikäänhän ei estä tekemästä leveän jousen kärkikolmannesta yhtä kapeaksi kuin kapean jousen, jolloin ylimääräinen massa ei enää hidasta jousta.
Näin siis laskelmin, käytännön kokeet tulevat kyllä aikanaan, tämä(kään) asia ei jää pelkäksi Excel-pyörittelyksi.
Jos unohdetaan historialliset ja kulttuuriset perustelut, niin kyllä leveälapainen puujousi puoltaa paikkaansa nopeuden ja kestävyyden näkökulmasta. Virumalla ja sen mukanaan tuomalla hystereesillä on yllättävän iso vaikutus jousen nopeuteen. Jeren väite voi olla ehkä huonosti muotoiltu (virumaton jousi ei välttämättä varastoi paremmin energiaa, vaan sen hyötysuhde on parempi) mutta idea pätee - virumaton jousi hakkaa vastaavan virumattoman jousen suorituskyvyssä milloin vain. Leveys tuo rasituksen sietoa ja sitä kautta muita etuja. Gardnerin testien perusteella 28 tuuman vedolle mitoitettu jousi on parhaimmillaan noin 23–24 tuuman vedolla, eli juuri ennen kuin jousi alkaa virumaan. Vedon pidetessä absoluuttinen nopeus kasvaa mutta suhteellinen (suhteessa jousen jäykkyteen) pienenee, koska hyötysuhde putoaa viruman ja hystereesin myötä.
Jousella ei ole “oikeaa” leveyttä - vai voiko joku kertoa, miten se määritellään? Jokainen jousi viruu jonkin verran mutta parhaimpia ovat ne, jotka viruvat mahdollisimman vähän. Leveälapaisia jousia on tehty aikanaan ihan syystä ja tehdään yhä edelleen.
Tiivistäen, leveälapainen jousi on suorituskyvyn näkökulmasta parempi kuin kapea jousi JOS jousi tehdään oikein. Muuttujia on kuitenkin valtavasti, joten johtopäätös, että leveä on parempi kuin kapea ei tietenkään päde automaattisesti.
Baker on guru mutta Bakeriakin kannattaa lukea kriittisesti. Vaikka Bakerin sanomiset ovat pitkälti täyttä asiaa ja totta, niin niissä on myös toinen puoli, jota ei välttämättä ole huomattu tai aina ymmärretty.