Jousen ja nuolen toiminta - suurnopeuskuvaus

Minulla oli muutama vuosi sitten ainutlaatuinen tilaisuus päästä kuvaamaan perinteisen puujousen toimintaa aidolla suurnopeuskameralla. Riittävän suurella kuvataajuudella kuvattuna saadaan esimerkiksi jousiampujan paradoksi näkymään hienosti. Erilaisia jousen toimintaan liittyviä, hyvin nopeita ilmiöitä on lukuisia - esimerkiksi nokinpaikan korkeuden vaikutus, tillerin merkitys, jousen tärähdys ja lapojen värähtely laukaisun jälkeen, ja niin edelleen.

Vaikka jousen toiminta tunnetaan periaatteessa hyvin, niin kaikki ei ole silti aivan selvää. Esimerkiksi nuoli taipuessaan ensimmäistä kertaa heti sormista irtoamisen jälkeen ottaa eräänlaisen kimmokkeen jousen kahvasta, joka taas johtaa siihen, että nuoli ei koske sen jälkeen enää kertaakaan kahvaan. Näyttäisi siltä, että hyvin notkea nuoli koskee nokkipäästä vielä kahvaan (koten monesti siltä kuulostaakin) mutta jäykkä nuoli ei. Videoiden perusteella hieman liian jäykkä nuoli toimii selvästi parempi kuin hieman liian notkea nuoli.

Youtuben mustavalkovideot on kuvattu Citius Imaging C100 Centurio -kameralla ja värivideot Phamtom Miro LC320S -kameralla. Videoita on noin satakunta ja niistä löytyy vastaus moneen jousiammuntaan liittyvään kysymykseen.

https://www.youtube.com/channel/UCmVczwYUfq6sQQjCmKd2q5Q

Kuvasin ehkä ensimmäisenä maailmassa puujousen hajoamisen suurnopeuskameralla! Jousi oli valkotammea, 50 paunaa 28 tuuman vedolla. Jousi kesti ja kesti, kunnes se antoi lopulta periksi 41 tuuman vedolla! Tässä kyseinen video:

Vielä muutama värikuva hidastusvideoista - värikamera oli kyllä hurja peli, 1920x1200 resoluutiolla yli 1500 kuvaa sekunnissa: