Jännejänne

Jännejänne, lieneekö oikea nimitys? :smiley:

Hirven jalkajänteistä pyöritelty jänne. Hieman liian paksuja oli jänteet, kun sattui olemaan ensimmäisen jännejousen selästä purettua jännettä. Menköön harjoittelusta, nopeastihan tuota punoo. Hapsut leikkelen pois, mutta luuppi jäi ikävästi kaikista ohuimmaksi… Siellä paksuutta 3-4mm nyt märkänä. 140cm pituutta ja jännettä meni 20-25g.

Tarkoitus olisi ampua Kaisun kanssa preeriakisa ihan aidoilla vehkeillä. Joko 40" kiowa osagejouset tai b-jännäreillä ja näillä jänteillä.

4 tykkäystä

Onko kellään heittää arvioita kestosta, jos 3-4mm on paksuutta? Kestääkö 60 paunaa?

3-4mm märkä kutistuu sinne 2mm (ehkä jopaalapuolelle) parhaassa tapauksessa ja sanoo naps yli 40 paukkusessa. Juu tiedän… Mää oon taas niin positiivinen :slight_smile:

Paljon se kutistuu näköjään. Kävi vielä vähän hassusti… :smiley: Eikun uudelleen pyörittelemään ja seuraava laitetaan kuivamaan pieneen venytykseen.

Hyvä Jere! Simo teki jänteen jänteestä yhellä leirillä muistaakseni 1999. Ihailin.

Jänne venytykseen kun on “puolikuiva” niin välttyy tolta aukeamiselta ja jälkivenyminenkin maltillisempaa. Jänne tosiaan myös kutistuu uskomattoman paljon. Adamin kirjasta löytyy validit kkuitistumisprosentitkin jos/kun numeraalisesti olet siitä kiinnostunut.

1 tykkäys

Tämä on mielenkiintoinen kokeilu kyllä. Mites kun jatkat jännettä, kuinka paljon pitää pistää päällekkäin? Riittääkö pari senttiä vai pitääkö olla viisi?

Suolijännekokeilujen perusteella olettaisin että kostean jänteen pitää olla noin 2xpaksumpi kosteana kuin mitä halutaan lopputuotteen olevan. Ja painoa ihan reilusti päähän. Jos on kuivunut 25kg vedossa niin kestää taatusti sen 60 paunan vedonkin, maalaisjärjellä ihan aattelen. Mulla oli siinä paksummassa suolijänteessä 23kg viikko kuivumassa ja hyvin pelitti siinä 52-paunaisessa. Jos kuivuu kevyemmässä vedossa kuin mitä jousen jäykkyys niin tulee todnäk venymään ammuttaessa.

Joo tosiaan, tuo 2x märkäkoko on aika osuva. Teen varmaan aika lähelle saman 3-4mm paksun jänteen Kaisulle ja itselle sitten paksumman, vaikkapa 6mm.
Jänteitä laitoin päälekkäin noin 4cm verran, riippuu aika paljon tilanteesta. Sittenhän näkee kun pääsee ampumaan, kestääkö.
Sitten jos hajoaa jänne, niin mitäs teet, laitat liotukseen ja punot uusiksi! Huippumatskua. Yllättävän nopeasti väänti jänteen, sanoisinko 10min. En varmaan ihan kymmenillä kiloilla venytä, kun tukkikytkyä kuitenkin käytän alapäässä, voi jänne venyäkin huoletta.

Pelittääpä nyt oikein hyvin nuo. Ampunut en vielä ole, mutta hyvin pysyy jännekorkeus tuommoisessa 35 paunaisessa. Paksumpi toivottavasti sitten jäykemmässä.
Paksuudet jänteillä on 3mm ja 4,5mm.

Voisi melkein harkita, että alkaisi noihin kaikkiin lyhyisiin inkkarijousiin tekemään vain jänteistä jänteet.

4 tykkäystä

Älätee mitään luuppia noihin kärkiin. Ne on sidottu toisesta päästä pysyvästi ja toises se kärki vain kierretään silmukka tekniikalla ympärille.

Pitää etsiä tietoa mitenkä orkkikset oli tehty, varmaankin juuri niin kuin Mikke kuvailit.
Olin varmaan liian märkänä pyöritellyt noita, turpoaa liikaa jänteet, eikä tule napakka. Kuivista jänteistä alottaa, pyörittelee ja pikkasen sormilla kostuttaa välillä.

Huomionarvoista, että menee todella vähän jänteitä tämmöiseen, joku 10g, 130cm pitkään jänteeseen joka joidenkin sanojen mukaan kestää 40-50 paunaa.