Jalava on edelleen POP!

https://www.livescience.com/60651-bronze-age-artifacts-found-in-alpine-pass.html

1 tykkäys

Huima jäätikkölöytö, kokonaisuudessaan. Eväslaatikko jauhojäämineen! Erikoisen myöhäinen jalavajousi, sillä tuohon aikaan Alppialueella marjakuusi hallitsi jo totaalisesti jousiskeneä. Silloin kun sitä ei ollut, tehtiin jalavasta, ja tässäkin tapauksessa leveämpää ja litteämpää jousta, kuten myös muualla.

Sveitsin Alppien er√§√§st√§ toisesta sulavasta j√§√§tik√∂st√§ tuli joitain vuosia aikaisemmin √Ėtzi√§kin v√§h√§n vanhemmat mets√§st√§j√§n vermeet. Marjakuusilonkkari ja villaheisinuolet olivat tuttua tyyppi√§, mutta el√§inper√§inen (jousen-)j√§nne, vanhin jousenj√§nne maailmassa, sek√§ tuohesta tehty jousikotelo olivat mielet√∂n lis√§ys aiemmin tavattuun. Ainoastaan j√§√§tik√∂ist√§ saadaan t√§llaisia uniikkeja l√∂yt√∂j√§. Jos joku ei ole paikalla kun esiinsulaminen tapahtuu, voi voi. Orgaaniset aarteet hajoavat ilman, valon ja l√§mm√∂n vaikutukselle altistuttuaan uskomattoman nopeasti.

Mielenkiintoista! Jalavahan on huippu puu, tästä ikuisuuteen. :slight_smile:
Jauhoastia on tosissaan hauska, mutta noinhan se on varmasti pelittänyt. Miltähän maistuis vetää jauhoa vedellä eväänä… nami nami.
Tuukka: Minkälainen oli tuo tuohinen jousikotelo? Tuohi kiinnostaisi materiaalina ja nuo käyttötavat erityisesti.