'Itä-Karjalainen paju-koivujousi'

Luin ajakseni Finno-ugrikalaisista jousista, lylymännystä, selystetystä yhdistelmäjousista ja löysin kiinnostavan kommentin, että Itä-Karjalaiset olisivat tehneet pajusta ja koivusta tämänkaltaisen/oman jousensa. Oisko mitään lähdettä tohon ‘1840-luvun tekstiin’? Oisko mahdollista tehdä tommonen jousi pajusta, samalla tavalla kun tosta lylymännystä?

Vatsan on oltava joko männyn tai kuusen lylyä.
Selkään on voitu liimata koivun siasta joko tuomea tai pajua.

On aika selvää, että Itä-Karjalan informantilla ei ollut enää oikeaa käsitystä monipuiseen jouseen käytetyistä puulajeista. Jo Sirelius suhtautui syystäkin epäillen tähän tiedonannon osaan. 1840-luvulla käsijousi oli seudulla muinaista historiaa. Informantti oli ehkäpä lapsena kuullut juttua jousista, jotka oli jo jätetty pois käytöstä, ja kertasi sitten vanhuksena kuulemiaan, enemmän tai vähemmän pieleen. Todella ohkaiset on eväät rekonstruoimiselle.

Mitä tulee pajuselkiin monipuisissa jousissa, yhdestäkään sellaisesta ei ole todisteita. Lagerberg, jonka tulkinnan mukaan Örbyhusin jousen selkä on jotain Salix-lajia, mahdollisesti raitaa, tulkitsi nimittäin myös Jokkmokkin jousilöydön materiaalin ihan päin helvettiä.

Lagerbergin mukaan Jokkmokkin jousi on jotain lehtipuuta, mahdollisesti koivua, vaikka löytö on oikeasti lylymäntyä. Paljon pahemmin pieleen ei lajimääritys voisi mennä! Alkuperäisen arvion mukaan Örbyhusin jousen selkä on koivua, mikä täsmää tietenkin kaikkiin muihin todisteisiin monipuisten jousten selkämateriaaleista, ja on siksikin todennäköisin vaihtoehto.

Tuon Lagerbergin tulkinnan Örbyhusin jousen selän Salix-lajista muistin, mutta mitään muuta ei ole siitä jäänyt päähän. Jos asiaon noin niin kyllä se siiten käy paremmin omaankin järkeen, että olisi kuitenkin koivua.

Onko jossain arvuuteltu myös tuomea olisi selkämateriaaliksi käytettty? Muistaakseni tästä juttelimme aikoinaan Vanhapihan ja Becmannin kanssa ja tuomi mainittiin ainakin sakarissa ja myöskin, että voisi hyvinkin olla myös koko selyksenä. Tää oli muistaakseni jonkin aikaa sen jälkeen kun Toni ja Miika tulivat sieltä inarin juoksa kurssilta.