Isotuomipihlaja 42#@25"

Isotuomipihlajaa, haettu tästä kyliltä, yhden Suomen tunnetuimman kuvanveistäjän pihalta, ihan luvan kanssa, jokunen vuosi sitten. Tämä oli sitä erää, jonka kaadoin talvella ja joka sitten unohtui navettaan kesäksi. Oli sitten ottanut vähän väriä kuoren alla. Ei vielä selvästi lahonnut mutta alkavaa kasvustoa kuitenkin. Puu toki kovaa ja lujan tuntuista. Jousi siitä sitten tuli.

Jäykkyys 42 paunaa 25 tuuman (63,5 cm) vedolla, pituus 150 cm. Pituus-vetopituussuhde siis 2,36. Pitempikin veto varmaan menisi. Leveys 29 mm, ilman jännettä kiva vastakaarevuus. Ei virunut oikeastaan lainkaan. Pinnassa karhunrasvaa, pellavanarupunoskahva ja pellavajänne.

9 tykkäystä

Tuo kirjava värityshän on todella kaunis, aivan kuten jousikin !

Eilen oikasin yhden 130 senttisen marjatuomipihlajan jännelinjan kohdalleen. Olikin aika kova väännetävä vaikka materiaalia ei ollut paljon. Ihan toista vääntää verrattain nyt vaikka jalavaan mitä viimeksi väännellyt

Mullakin on muutamassa saman oloisia läiskiä enkä nyt ole niissä silloinmitään huomannut. Vaahterassa saman läntti on jo täys hävitty ottelu.

Itse vedän kyllä 150cm jousiani surutta 27" hujakoille. En anna paljolti armoa :smiley:

Onko tilleri kuvassa alalapa oikeella?

Alalapa vasemmalla, eli se läikikäs lapa. Niin päin tuntui luontevammalta, tillerikin on noin päin hieman positiivinen, vaikka alalapa näyttää taipuvan enemmän. Nyt kun tuota katsoo, niin voisi tosiaan olla toisinkin päin. Pitää ampua vielä enemmän ja katsoa miten asettuu. Tuo on aika symmetrinen kahvan suhteen, eli voi heittää tarvittaessa ympäri.

Tuo olikin jäänyt kesken tuo mun kysymys, eli siis piti kysymäni että onko isotuomipihlajalla ja marjatuomi pihlajalla mitään yhteistä materiaalin ominaisuuksissa ? Kuinka kapeasta aihioista tämä on valmistettu ?

Rungon halkaisija oli luokkaa 30 millimetriä, ehkä vähän yli, pieni kuitenkin. Kahva oli aluksi ihan pyöreä mutta halusin vähän taipumaa kahvaankin, joten piti ohentaa. Tuomipihlajat ovat tiukkaa puuta, harjanvarsiaihiosta saa jäykänkin jousen.

@TuukkaKumpulainen kertonee enemmän tuomipihlajien välisistä eroista.

1 tykkäys

Sen täytyy olla Radekin pihalta…

1 tykkäys

Oliko tuomo tässä ongelmia kierteisyyden kanssa ? Vai oliko kuivasta sahattu aihio ? Tuo tummentuman kuvio on kuitenkin aivan kuin olisi kierteellä?

Märkänä sahattu vannesahalla ja hieman kiertyi kuivuessaan. Ei mitenkään paljon mutta veistelin sitten suoraksi. Eli kierrettä kyllä on.

1 tykkäys