Ilmankosteus ja instrumentit

Ihan kiinnostava artikkeli:

Yllättävää oli, että noinkin kuivassa pidetään:

“Asiantuntijoiden kanssa suunnitellut musiikkilukion uudet tilat otettiin käyttöön tammikuussa. Aluksi ilmankosteus oli 37 prosenttia, mutta siitä on tingitty.
– Osa henkilökunnasta työskenteli sortseissa, joten jouduttiin vähän hakemaan, sanoo Tammik.
Optimiksi on osoittautunut 30 prosentin ilmankosteus, jossa soittimet voivat hyvin, mutta työskentelykin sujuu. Normaalia suurempi kosteus on kuitenkin rajattu tarkasti tiloihin, joissa puolestaan kosteuden lieveilmiöistä huolehditaan teknisesti.”

Vähän hämärää tekstiä kuitenkin. Miten shortsit ja ilmankosteus liittyvät yhteen? Kuinka kuivaa tuolla on normaalisti, jos pitää 30 prosenttiin kostuttaa?

Ja tämä (lihavointi minun):

“Kesällä on kosteaa, talvella kylmää, ja koneellinen ilmastointi kuivattaa sisäilmaa.”

On se vaan vaikeaa päästää irti vanhoista ja vääristä uskomuksista… Tuossa pitäisi olla ilmanvaihto, eikä koneellinen iv sinänsä mitään kuivata.

Oisin aika varma että 40-50% on se paras alue. Liikkeet alkaa olla aika radikaaleja 20-30% maastossa, samoin kuin 60%+.
Eikai 30% ole ihmisellekään terveellinen? Mitähän joku keskieurooppalainen sanoisi tuohon, siellä vuoden ympäri 50%. :smiley:

Moni puu on ok suurimman ajan vuodesta, mutta kun talvella iskee 25% kosteus huoneilmassa niin kuivumishalkeamia tulee.

Meillä rivarikämpässä Bilteman sääasema näyttää sisäilman kosteuspitoisuudeksi 20 %. Saattaa hyvinkin olla syynä siihen, että Reborn-jousessa näkyy bambussa hiushalkeamia ja taitaa olla samaa Spirit of Apple -jousessakin. No, kunhan halkeamat pysyvät keskellä ja eivätkä lähesty reunoja, niin jouset kestänevät hyvin ammuntaa.

Jep. Aloittelevalle jousentekijälle raakaa seutua säilyttää jousta. Tai puiden kanssa ylipäätään pelaavalle. Nostin nimittäin koulun puuverstaan puolelle purpleheart möhkäleen hetkeksi lepäämään ja eikös ollut 40h jälkeen hiushalkeamia täynnä. Ja oli tasan tarkkaa 35% kosteudessa stabiloitua puuta peräti.