Ilmakosteusmittareiden luotettavuus


#1

Tällä hetkellä pöydältä löytyy 3 kosteusmittaria joiden kanssa on tilanne semmoinen että kaikki näyttävät omia arvojaan! Tämmöisiä vehkeitä:


Kosteusmittareiden kalibrointiinhan löytyy testi, laitetaan pieneen kippoon tai pullonkorkkiin suolaa ja pari tipsausta vettä, ihan vain kosteuttaen suola - ei luoden mitään keittoa. Tämä kippo laitetaan sitten pieneen muovipussiin pöydälle mittarin kanssa, jolloin tähän muutaman litran tilaan on kuudessa tunnissa luotu 75% ilmankosteus.
No omat mittarit näytti 70,70 ja 65%. Ongelma tämän jälkeen tulee että mitenkäs näitä voi säätää? Vain yhdessä oli säätöruuvi takana, mutta koska sama mittari näyttää nyttenkin huoneilmassa 45%, muiden mittareiden näyttäessä 28-30% kosteuksia, en taida vaivautua. Mitenhän pitkään tässä on epätarkoilla kosteusmittareilla menty.

Minkälaisia kosteusmittareita te käytätte ja mihin luotatte?


#2

Ilmankosteuden mittaaminen on vaikeaa. Halpismittareissa, joissa tarkkuus on annettu, niin se on luokkaa ±3%-yksikköä. Paremmissakin se on 1 tai 2 %-yksikköä. Kalibrointimahdollisuutta ei taida olla ja jos kalibroinnin tarvetta on, niin silloin mittarin tarkkuuskin lienee aika huono. Luottaisin elektroniseen mittariin, ne ovat mielestäni kohtuullisen tarkkoja. Mekaaninen mittari on sitten mitä on, sen heittäisin kierrätykseen. Minulle riittää karkea tulos, koska jousipuu on joko sisällä tai verstaalla ja niissä on aika vakio-olosuhteet. Lämmityskaudella kuivaa, muulloin hieman kosteampaa.


#3

Olin pitkään luottanut tuohon analogiseen mittariin, se toimi loogisesti. Nyt tuo uusin digitaalinen näyttää sisälle 25-28% kosteuksia. En tahdo uskoa että näin on. Voihan aina ottaa jonkun puukappaleen painon ylös tässä huoneenkosteudessa, kuivattaa uunissa ja verrata 0% kosteuteen. Ehkäpä teen testin.


#4

No mutta, etkös aiemmassa viestissäsi maininnut, että tarkistit ruokasuolalla tarkkuuden? Näytti 5 %-yksikköä alle. Oma perushalpismittari näyttää nyt 33 %:ia - siinä sen pitäisi keskimäärin ollakin näillä pikkupakkasilla. Ei sillä tarkalla lukemalla niin väliä ole, sinne päin riittää oikein hyvin, varsinkin kun tasaantumisajatkin ovat sen verran pitkiä.


#5

Hmm… Ehkä tuo riittää. Tosiaan heittoahan noissa on juurikin se 3-5%.
Olisi vaan mieluisa saada tarkkaan kun keväällä valmistaututaan pituuskisoihin. Tekisi mieli hakea vähän rajoja jousien kuivattamisesta.
Hyvä vaan kun sain itteni nyt viimein kartalle oikeista kosteuksista!


#6

Mielenkiintoinen aihe. Olen käyttänyt halpaa digitaalista mittaria. Yksikään jousi ei ole kyllä mittarin takia rikkoontunut. Nyt kun on joutunut kämppää lämmittämään, niin kosteudet on olleet 37-40% RH eli joutuu kaivamaan jätesäkkihomidorin käyttöön.

Siis kuinka iso pussi?


#7

Muutaman litran muovipussi. Vaikka 3L?