Hendik Wiethasen jousimuseo

Tästä oli jo aiemmin vähän juttua “Mitä teit tänään (tai eilen) - kerro” -ketjussa mutta jatketaan hieman aiheesta uusin kuvin. Kesällä kävin tosiaan Berliinissä ja sopivasti saksalainen jousikirjailija ja -keräilijä Hendrik Wiethase asui junamatkan päässä pienessä Wettin-nimisessä kylässä. Siellä piti käydä ja olipas antoisa reissu. Jousia oli paljon – kokoelma käsitti lähinnä päiväntasaajan eteläpuolisen maailman välineistöä - Etelä-Amerikasta, Afrikasta, Intiasta ja Oseaniasta. Afrikka oli parhaiten edustettuna.

Kiinnostavaa oli esimerkiksi nändä, että eräs Vanuatualta peräisin ollut puujousi oli tehty “väärinpäin”, eli pintapuu oli vatsana ja jousi oli tilleröity selästä. Myös eräs toinen Oseanian alueen mustapalmusta veistetty jousi oli tehty samoin. Monet Intiasta peräisin olleet bambujouset oli tehty samalla tavalla, eli bambun pinta oli vatsana.

Nuolia oli paljon, hauska oli yksi nuoli, jossa nokkiura oli peräti noin viisi senttimetriä syvä. Monissa vanhoissa Afrikan alueen nuolissa nokkipäässä oli 2-3 senttimetrin pituudelta pieni karhennus helpottamaan nipistysotteen käyttöä. Lisäksi oli hienoa nähdä Oseanian alueen taidokkaita nuolia.

5 tykkäystä

Oliko teräksisiä kaman-jousia näytillä? Meillä oli töissä intialainen nainen jonka kanssa tuli puhetta kamaneista ja sanoi kyllä nähneensä jossain häissä koristeellisen teräsjousen.

Ei ollut aitoa teräsjousta mutta seitsemännessä kuvassa ylhäältä lukien näkyy pieni teräsjousi. Tarkempaa tietoa siitä ei ole.

Aika hieno kokoelma. Tai miten niin “aika”… Eihän kenellekään maassamme lie vastaavaa.
Neljänneksi alin kuva jossa poikkileikkaus. Mikä jousi, jossa sarvea vatsa ja selkä? Onko bambua sivusiivut?
Ja sitä ylempi kuva. Mikä jousi, ja mistä, jossa pallot päissä? Mikä tarkoitus?

Katso Juha sitä palasta tarkemmin. Ihan normi sarvijousi se on missä sisä core on puuta (sydän selän puolella) ja sivuissa on myös jonkin verran toista puuta. Tämä pala on sakaran tietämiltä missä alkaa noi V loveukset.

Tumman näköistä jännettä, jos tuo jännettä sitten on. Todennäköisesti.

Nuo puusäleet kyljissä näyttää olevan lisätty jälkikäteen, ei tuossa v-liitosta näy. Mutta komea halkeama on corepuussa! Poikkileikkaus viittaa kahvaan, korkea kruunu ja paljon jännettä. Kahvassa on vanhoissa jousissa yleensä hirmuinen määrä jänteitä.

Kyseessä on burjaattijousi, ikää yli 100 vuotta. Wiethaselle jousi oli tullut toisen keräilijän kautta, joka oli paloitellut tieteen nimissä hajonneen jousen, tallella oli vain yksi lapa. Kuvan kohta on kahvan läheltä, noin 20 senttiä keskikohdasta. Jänne kerros on tuossa melkein paksuimmillaan.

“Pallopääjousi” on Afrikasta, päiväntasaajan viidakoista, alle metrin mittainen. Jänne oli bambua/rottinkia/tms. materiaalia, punomaton suikale. Oletettavasti tuollaisilla nokeilla saatiin jänne kiinnitettyä paremmin ja myös kestämään käyttöä. Tuon tyyppisiä nokkeja löytyy alueen jousista montaa eri mallia.

Reinikainen: Katso Juha sitä palasta tarkemmin. Ihan normi sarvijousi se on missä sisä core on puuta (sydän selän puolella) ja sivuissa on myös jonkin verran toista puuta. Tämä pala on sakaran tietämiltä missä alkaa noi V loveukset.

Toki katsoin tarkemmin. Ei ollu sakaran “tietämiltä”. Runkopalan poikkileikkaus jo kertoo sen. Muuten ihan hyvä arvaus.

Nyström: Poikkileikkaus viittaa kahvaan, korkea kruunu ja paljon jännettä. Kahvassa on vanhoissa jousissa yleensä hirmuinen määrä jänteitä.

Olisi kädensijankohdaksi todella ohut runkopuu. Alleviivaan Jeren kommentista kohdan: “todella tummat jänteet”. Ja silloin kuppi kallistuu sarvimateriaaliin päin…

Ja alla Reiniaho kertookin leikkauskohdan olevan noin 20cm nollakohdasta. Se näyttää uskottvalta ja oikealta. Silti epäilen että vatsa ja selkä, molemmat, ovat sarvea. Jännästi vain selän puolen sarvessa (onko eri elukan sarvea kuin vatsa?) ei näy samanlaisia sahausjälkiä kuin vatsapuolen sarvessa. Olen katsellut satoja kuvia pokkileikkauksista joissa jänneselkä, tai jopa jännevatsakin. Tuo ei näytä todella jänteeltä ja kuvan valotus näyttää olevan ihan ok. Aivan liian tummaa/tiivistä tavaraa. Jousia sarvi vatsalla ja selällä on tehty ja tässä yksi sellainen Burjaattien(?) tekemä, uskon minä. Sivuissa lisäpuusiivut. Päällä ilmeisesti nahka/tuohi tms, joka näyttää ulottuvan monta milliä vatsan puolellekin.
Poikkileikkausprofiilissa miltei toteutuu vatsa, ydin, selkä suhteessa 1/3 kutakin. Mielenkiintoista.

Linkkejä tai lähteitä, kiitos…!

Linkkejä tai lähteitä, kiitos…!

Eihän tuosta mitään materiaalianalyysia ole tehty mutta kovasti näyttää erilaiselta selkäpuoli kuin vatsapuoli. Vaaleita kohtia, ikään kuin eri kerroksia, jopa yksi pieni ontelo. Voihan olla mahdollista, että liima on ollut erittäin tummaa? Jänteitä sanoisin minä mutta enhän voi olla varma. Sarviselkä kuulostaa vaan tuollaisessa jousessa aika erikoiselta, jopa uskomattomalta.

Se, että selkä olisi sarvea, olisi erittäin mielenkiintoista. Haluaisin tietää minkä eläimen sarven poikkileikkaus on laikukas, eikä homogeeninen yhtenäinen kuten alhaalla ja kuten ne sarvipalat mitä minä olen nähnyt. Kallistun selän olevan jännettä, liimattuna tummalla liimalla. Näyttää myös siltä kuin tämä tummuus olisi imeytynyt osin päällystysmateriaaliin. Vasen reuna sivupuiden vieressä on myös epätasainen. Ylin kerros ennen päällystysmateriaalia näyttää myös hieman muhkuraiselta. Näyttäisi myös kuin selystys materiaalissa (jänne/sarvi) olisi eri kerroksia. Ontelo, epätasaisuus ja laikut viittaavat jänteeseen. Toki sarviselkiä on varmasti myös tehty.

Mutta minä en näistä asioista tarpeeksi tiedä.

Sitaatti

Olen katsellut satoja kuvia pokkileikkauksista joissa jänneselkä, tai jopa jännevatsakin.

Linkkejä tai lähteitä, kiitos…!

Sitaatti

atarn. net
facebook hornbowyers

ynnä muut nettikuvat, sivustot jne.

Tuossa joitain.

cross-section%20of%20hornbow%2012 Cross-section%20Korean cross-section%20of%20hornbow%2011 cross-section%20of%20hornbow%2010 cross-sections%20scythian cross-section%20Mongolian cross-section%20of%20hornbow%209 cross-section%20of%20hornbow%208 cross-section%20of%20hornbow%207 cross-section%20of%20hornbow%206 cross-section%20of%20hornbow%205 cross-section%20of%20hornbow%204 cross-section%20of%20hornbow%203 cross-section%20of%20hornbow%202 cross-section%20of%20hornbow%201 cross-section%20of%20hornbow

3 tykkäystä

Tuossa ihan mukava video jossa Jason tutkii jousen laminoinnin pettämistä. Jason on aika monta videota postannu Youtubeen. Atarnilla jousen räjähdettyä monet ovat sahanneet jousen siivuiksi uteliaisuuttaan. En jaksa kaivaa kaikkia liki 10 vuoden aikana näkemiäni kuvia tänne. Menis kotva… Mut sieltä löytyy paljon.

3 tykkäystä

Se buriaattijousen selkä varmaan jännettä. Lie ajan kuluessa tummentunut… Paha uskoa itsekään sarveksi vaikka on niin saman väristä. Näkispä livenä omalla silmällä.

Tässä artikkelissa on kolmenlaiset poikkileikauskuvat sarvijousista. Viittaan alimpaan poikkileikkauskuvasarjaan. Ja totta, sarvi ei ole selässä, mutta muistin joskus jossain nähneeni sarven tällä lailla myös runkopuun selkäpuolella. Toki se on sitten päällystetty vielä jänteellä, mutta on yhtä kaikki runkopuun selkäpuolellakin.

Tuossa on muuten kaikki palaset ihan vinksin vonksin. Selvä kasan kolmio tuossa egyptiläisessä jousessa ja ylösalaisin kuvattuna. Egyptiläisethän oli pyöreitä. Muutenkin lukemattomia suikaleita sarvea, puuta, aika hämmentävä.

Kiitti poikkileikkauskuvista, hyvää matskua.

Kyllä, jostain syystä kaikki poikkileikkaukset ovat ylösalaisin kuvattuna. Jos kirjottaja/piirtäjä on päiväntasaajan eteläpuolelta, sen ymmärtänee…