Hallituksen esitys metsästyslain muuttamisesta


#1

Tällaista, hallituksen esitys eduskunnalle laiksi metsästyslain
muuttamisesta:

http://mmm.fi/documents/1410837/2227482/HE_Metsästyslaki__1111_lausuntopyyntö.pdf/9dd5ccad-479f-4a79-b3cc-bf1b57101234


#2

Ja toteutuihan metsästyslain muutos sitten viimein.

Täällä on hyvä yhteenveto uudesta laista asetuksineen:

https://www.pjmry.fi/muuta/lainsaadanto


#3

“jousimetsästystä koskeva ampumakoe metsäkauriin metsästyksessä tulee kuitenkin voimaan vasta 1. päivänä tammikuuta 2018.”

Kauriin metsästys tulee näköjään myös vaatimaan ampumakokeen


#4

Näin on, eli oikeuksia kavennetaan lavennuksen sisällä. Se tässä kirpoo, kun seurattomalle ihmiselle metsäkauris on ollut otollinen kohde jo vuosien ajan. Ruotsissahan tavattoman yleinen ja muita kauriita selvästi pienempi metsäkauris rinnastetaan tätä nykyä lähinnä pienriistaan, ja sen metsästys on hyvin niukasti säännösteltyä.

18 metristä sarja kakkulautaseen viranomaisten ja liekö kanssa-ampujien vahdatessa on kovan luokan haaste sillekin vaistomiehelle, joka laittaa maastossa yhden nuolen riistaeläimen kainalon taakse taajaan tahtiin.


#5

Täytyy edellisen kommentin jälkeen lisätä, että onhan tämä mielettömän hieno juttu, että hirveä pienemmät tulevat jousimetsästyksen piiriin. Suomi ja suomalainen jousimetsästys siirtyy tällä isojen poikien kerhoon ja Euroopan keulille. Asiat alkavat olla niin kuin pitääkin. Maailmanhistoriassa peuroja keskeisempää jousipyynnin kohdetta ei ole ollutkaan.


#6

Kysymys - onko ampumakokeen tulos ikuisesti voimassa? Kun sen on kerran läpäissyt, niin onko se sitten aina voimassa, eikä sitä tarvitse uusia esimerkiksi säännöllisin väliajoin tai missään muussa tilanteessa?

6 § mukaan yhdellä koekerralla saa yrittää viisi kertaa. Ja kuten aiemmin on ollut puhetta, niin kokeen voinee ampua kaverin taljalla - onko se sitten huijausta vai ei?


#7

Tuota olen minäkin miettinyt. On maailmojen ero siinä, pitääkö koe suorittaa kerran ja lema pysyy sen jälkeen, vai pitääkö koesuoritus uusia tasaisin välein. Ruutiukot, onko heitä täällä, miten on hirvikokeen laita? Kauanko on voimassa?

Jousimetsästäjistä monikin metsästää monella eri tyyppisellä jousella. Ei kai lainsäätäjä lähde siitä, että kokeessa käytetty jousi on kokelaan ainoa sallittu suurriistajousi. Pykälissähän todetaan vain, että jousen pitää olla vaatimusten mukainen, nuolten taulukärkisiä. Ei eritellä.


#8

Hirvikoe on voimassa 3 vuotta ja sen saa ampua tuelta. Tässä valossa en pidä jousikokeen ampumista tähtäinjousella millään lailla moraalittomana tai huijauksena. Ei niitä hirviä todellakaan kaadeta kiväärillä tuelta ammuttuna kuin murto-osa kokonaissaaliista. Jos omalle kohdalle tulee joskus tarpeelliseksi jousikokeen ampuminen niin ammun sen takuu varmasti tähtäinjousella. Aamen.


#9

Joo, kolme vuotta on kiväärillä suoritettavat ampumakokeet voimassa. Hintaki on nykyään 20e kerta, niin ammun itekki tarkimmalla vehkeellä tuelta vaikka läpi menis vapaaltakäjeltäki oikeella hirviväljällä millä metästän (416 rigby). Pitänee tuo jousikoekin käydä taljalla rykäsemässä kunhan noita alkavat järjestämään. Mun mielestä kannattaa ottaa varmimman päälle mitä säännöt antavat. Metästää sitten sillä vehkeellä millä haluaa ja omalta “varmalta” etäisyydeltä.

Vaan on tämä uudistus aivan huippu homma. Olis saanu mun puolesta hirvikin tulla sallituksi. No tulevaisuudessa sitte kunhan ei ite perseillä tätä mahdollisuutta. Raanakkoja ja kadonneita elukoita tulee aivan varmasti aivan niin kuin kaikessa metästyksessä lopulta joskus käy vähintään huono tuuri. Täytyy pitää vaan huoli ettei niitä pääse ituhipit käyttämään lyömäaseena meitä vastaan. Malttia ja maalaisjärkeä hommaan niin hyvä tulee.


#10

Hesarin yleisönosastolla “järkeillään”:


#11

Heh. Aarno taitaa olla aika pihalla kaikenlaisesta metsästämisestä.


#12

Riista.fi:ssä on muuten jo ainakin täällä Oulun alueella jousikokeen ilmoituksia.


#13

Peurakokeita on aika tiuhasti joka puolella maatamme nyt. Lueskellut että miten on jousimiehet selvinneet niistä. Jos on vaistojousijamppa, niin on koittanut vaistolla ja kivääritulen kaikuessa kummallakkin puolella kun radalla ammutaan kakenlaista testiä ja treeniä… Ei auta keskittymään. On sitten mennyt läpi tai yksi nuoli 2cm ohi… Hylätty. On haettu taljajousi ja 20e autosta ja nakutettu nuolet lätkään ja taskuun kuitti peuraluvasta. Semmonen testi. Eli kuten hirviluvassakin, ase voi olla eri kuin se mikä metsällä mukana kulkee. Kuhan on laillinen ominaisuuksiltaan.


#14

Kävin Ruskeasuolla ampumassa, 20 metriin oli laitettu kolmitäplätaulu. Veikkaan että peurakoetta oli siinä reenailtu. Sadan laakin jälkeen oli pakko itekin kokeilla että menisikö läpi. Ammuin 2x3 nuolta kerrallaan kun ei vanha jaksa koko ajan taululle rampata. Varmaan kymmenkunta kertaa kokeilin, paras tulos tuli kolmannella kerralla:

Kolmas nuoli karkasi ylös, viides lipsahti oikealle alas. Ei tartte lähteä kokeilemaan.


#15

Tietääkö kukaan, mistä saisi hankittua ampumakokeessa käytettävän hirvikuvion? Jos niitä saa vain suhteilla, niin pystyisikö joku hankkimaan? Ostaisin…


#16

Eräkontissa (Riihimäki) myyvät niitä tummia tauluja joissa 23 cm rengas ja sitä käyttävät kokeessa. Koko hirveä voi olla vaikeampi löytää.


#17

Kiitos. Johan löytyi, pääsette sitten ampumaan Taka-Hikiässä ihan kokonaiseen hirvikuvioon!


#18

Otan huomena York Roundiin mukaan valkohännän jousikokeessa käytettävän taulun välipalana testailtavaksi.


#19

kävin perjantaina peurakokeessa. olin päättänyt että jos kolmella kerralla ei mene läpi ni lopetan siihen. ei menny läpi. 60e yhdeksästä laakista… Noh, kotona meni parhaimillaan neljästi peräkkäin, mutta en jahtaa kaurista jousella nyt sitten. Itsetehdyillä normi kalustollani vedin. Hikiällä kisa kulki viikko aiemmin. Koe ei kulkenut.