Galluppi - Kuinka usein rikot jousiasi

Muutaman jousen kevään aikana rikkoneena, tuli mieleen kysyä, kuinka paljon rikotte jousia ampuessa tai veistovaiheessa?
Jospa tästä saisi lohtuja painajaismaiseen jousten tuhoutumiskierteeseen.

Aloitan itse ilmiselvästi että kokoajan. Nyt kevään aikana ainakin 7kpl, siis 2kk aikana. Kevättä ennen en aivan niin paljon. Kaikki tuntuu menevän turhan vauhdin, tilleröintivirheiden, ahnaiden mitoituksien ja kesäkaatojen piikkiin. Ehkä kuitenkin eniten liikaa vauhtia ja tilleröintivirheitä.

  • en koskaan
  • vuosittain
  • kuukausittain
  • viikoittain
  • kokoajan

0 äänestäjää

Tämän vuoden saldo on 3 kpl. Tammilautajousi ja molemmat Bilteman saarnivarret. Vastasin että kuukausittain vaikkei taida ihan siihen yltääkään. Ehtiihän tässä vielä.

Vuosittain, oikeastaan aika harvoin. Merkittävä syy on se, että mitoitan jouset aika varman päälle eli teen pitkiä jousia maltillisilla paunoilla. Jos haetaan rajoja, niin toki silloin jousia hajoaisi enemmän.

Vuosittain, koska nykyään tulee veisteltyä niin vähän. Oikeastaan aika harva tekeleeni on hajonnut, mutta se voi johtua lievästä ylimitoituksesta, kuten Tuomollakin. Jouseni kun ovat yleensä tuuman tai pari turhan pitkiä vetoon nähden. Lisäksi etenen todella hitaasti tilleröinnissä. Epävarmat tapaukset jäävät usein päiviksi tai viikoiksi hyllylle odottelemaan tuoreempia silmiä ja uutta intoa.

Vuosittain. Jos teen jousia noin 5-10 vuodessa niin siihen mahtuu jo rikkimeneväkin. Osin se saattaa olla myös pientä peliä puun kanssa, että mitäs tästä palikasta nyt saisi irti… Osaltaan tietty taidon ja maltin puutetta. Joskus ratkeaminen menee varmasti myös laaduttoman aihion piikkiin.

Niinhän se on, tekeekö jousen pihlajasta vai esim. hikkori/osage-aihiosta. Joskus (usein) kun tekee mieli myös kokeilla puun rajoja. :smiley:
Paljon on mulle tullut noista kesäkaadoista kintuille… No oppipa kunnolla.

Tähän mennessä rikki 2/2 :metal::grin::metal:

Talven saldo on karkeasti 30% rikki joten on vuoden aikana tapahtunut kohtuullista kehitystä. Hyvät on olleet etäopettajat kun paksukallokin on oppinut. Otan kyllä itsellekin crediittiä siitä että en antanut periksi vaan puursin menemään vaikka useimmiten tuntui että en tajua koko hommaa lainkaan.

Ja lopulta koitti valaistumisen hetki… :innocent: