Galluppi - käyttämäsi nuolen paino

Mielenkiinnosta galluppia, mikä on yleisin käyttämäsi nuolen paino “noin” arvona?
Onko jotain erityishuomiota painomieltymyksiin liittyen?

Tuli tämmöinen kirjoitus “Nanook - pakkasen poika” nimimerkiltä vastaan vanhalta foorumilta, kun oli puhe nuolien pituuksista, painoista ja ammuttavuudesta. Ja tietysti näiden kompromissien kanssa tuskailusta.

"Aika monissa alkuperäiskulttuureissa (esim. Siperia, Amazon, Papua-Uusi-Guinea, Yhdysvaltain metsäalueet) nuolet ovat olleet aikamoisia halkoja , joiden hukkuminen ja rikkoontuminen on varmasti ollut vähäisempää kuin 8-millisestä mäntyrimasta tehtyjen 24-28 tuumaisten ammusten. Samoin nuolia on usein ollut sen seitsemää sorttia eri pituisine varsineen ja mallisine kärkineen. Niillä ampuminen vaatii varmasti jonkinlaista sopeutumista kulloiseenkin nuoleen. Nuolet sinänsä ovat varmasti olleet hyvin valmistettuja ja käyttöönsä soveltuvia.

Ehkä ongelmat alkavatkin siitä, että yritetään osua kilpaa johonkin pieneen rinkulaan, jota ei voi syödä."

  • 300gr / 20g
  • 400gr / 27g
  • 500gr / 33g
  • 600gr / 40g
  • 700gr / 47g
  • 800gr / 53g
  • 900gr / 60g
  • 1000gr / 67g ++

0 äänestäjää

Tuli vain tuossa mieleen, kun uutta takahikiä settiä tein, tällä kertaa saarnesta 27" nuolia 620-650 greinisinä. Kovastihan materiaali määrittelee painon, nyt uudet nuolet on vähän tiukempaa kamaa ampua metsään kuin aikaisemmat 450 greiniset!

Kisanuolet ovat siinä 400 graanin paikkeilla. American roundin nuolet 350 graania. Jotkut pihakäytössä olevat setit ovat lähempänä 500 graania. Ei ole ollut tarvetta painaville nuolille.

Mitäs tämä on? Eikös sinun pitänyt tehdä männystä, barreloituja ja kevyitä, pituusammuntaankin sopivia? Saarnesta tulee tosiaan painavia nuolia. Toivottavasti syykulku on suora, voi olla muuten hankalaa saada pysymään suorina.

Voisin kuvitella että nuo 600 greiniset on vielä aika leppoisia ja vakaita ammuttavia. Tänään illalla ammun jos myrskyltä pystyy.
Tuumasin kokeilla tässä vähän erilaisia nuolia, teen vielä niitä 300 greinisiä jousigolfnuolia tuossa viikonloppuna.

Parashan olisi jos olisi nuolisetissä nuolet alle 20m matkoille ja tätä pidemmille kevyemmät nuolet, näin ylipäätään. Maastossa ei hirveä hinku ole ampua 350 greinisiä mäntynuolia alle 20 metriin.

Kuinka usein rikot noita nuoliasi? Ymmärtääkseni mäntyä, 28"?

Nyt lipsuu taas ohi aiheen mutta luithan Jere kisaesitteen kunnolla? Koko kisa, kaikki kolme osakilpailua ammutaan samoilla nuolilla. Ei siis omia nuolia jousigolfiin, maastokierrokselle tai pituusammuntaan, vaan koko kisa samalla setillä. Reilu peli kaikkia kohtaan, helppo lähteä mukaan kisaan, rento meininki ja mahdollistaa taktikoinnin.

Viime aikoina on mennyt todella vähän rikki. Kisoissa tänä vuonna on tainnut yhden nuolen nokki mennä, kun joku ampui siihen. Muussa ammunnassa pari hutia ja katkennutta kärkeä. IFAA-kisat jätin tänä vuonna väliin, niissä on mennyt välillä muutama nuoli per kisa. Enimmäkseen olen ampunut kuusella, viimeisin setti, jolla ammuin Vanhalinnassa, on mäntyä. Harjoitusnuolet mäntyä.

Mutta eihän kaikilla ole samanlaiset nuolisetit kuitenkaan! Aivan normaalia on, että nuoliviinestä löytyy kevyempiä nuolia tai eri sulituksella, joka tekee eron muihin nuoliin.
Mutta selvä selvä, ei sitten ammuta yhtään erilaisia nuolia. Otan sitten 350 greinisiä mäntynuolia ja 60-70 paunaisen lyhärin, kyllähän noilla pitäisi 200 metriä hivutella.

Juuri tuo kestävyys on männyn kanssa arveluttanut, ohi ampumisia kun mulla tulee taulustakin enemmän kuin kaksi vuodessa! :smiley:

Nuolten rikkoutumiset kesän ajalta on 4 rikkoutunutta nokkia/nuolta osumasta ja yksi hävinnyt Vanhalinnan metsorastilla (se pitkän matkan). Uskomattominta on ollut viimeisimmän setin kanssa, missä kasat on mahtunut metrin kokoisen ympyrän sisään ja silti kaksi nokkia mennyt rikki, kun laukauksia ollut alle 200.

Mäntynuolilla se on tosiaan tuota ollut itselläkin. Nuo nokkirikot on jo aikamoinen saavutus. :smiley:
Helppoa olisi mikäli aina osuisi tauluun ja ampuisi 3 nuolta kerrallaan! Nykyisellään ammun 4-6kpl nuolia tauluun, joka vähentää rikkoja. Ohiampuminen onkin sitten mikä rokottaa, eikä sitä voi kovin helpolla estää.

Suosittelen Markusta kokeilemaan koivu/saarni/pihlaja/tammi/vaahtera tai muita kovapuunuolia, vesojakin, niillä saa sitten tykittää hieman huolettomammin. Ainoa on tuo huono puoli että kantama laskee, eikä se passaa mikäli on jousigolffia tai pitkää matkaa luvassa…

Topicin aiheesta että saahan männyllä/kuusellakin kestävyyttä jos laittaa nuolesta ylipitkän eli samalla myös paksumman varren, tulee painoa, pienempi lähtönopeus, jämäkämpi varsi ja varmasti kestävämpi nuoli.

440 greiniset kisasetissä ja nyt metästyssetissäkin. Hajonta + -10 greiniä.