Foorumi ja IFAA-liiton kilpailut

Joku tai jotkut ovat ilmeisesti hermostuneet siitä, että lisäsin foorumille oman alaluokan IFAA-liiton kilpailuille. Vaikka foorumi on nimellisesti Knuutinpoikien foorumi, niin näen asian niin, että on silkkaa oman navan tuijottamista jättää IFAA-liiton kilpailut huomiotta. “Oikeiden” perinnejousikilpailujen lisäksi Suomessa järjestetään kymmenkunta IFAA-liiton (Suomessa FFAA, www.ffaa.fi) kilpailua, joissa voi ampua luonnonmateriaalijousilla, aivan kuten muissakin perinneammuntakilpailuissakin.

Suomessa kilpailijoita on vähän mutta maailmalla IFAA-liiton kilpailut ovat suosittuja. Itse asiassa, ne ovat maailman suurimpia perinnejousikilpailuja. Esimerkiksi ensi kesänä järjestetään metsästysammunnan MM-kilpailu Italiassa, jossa Historical Bow -luokassa on toista sataa osallistujaa. Se kertoo siitä, että perinteiset jouset ovat arvossaan, niillä halutaan ampua ja kilpailla. IFAA-liiton kansainväliset kilpailut ovat oiva tapa päästä tutustumaan muun maailman perinnejousiampujiin. Siksi näkisin, että IFAA-liiton kilpailuilla on täällä hyvä paikka nimenomaan perinneampujien kannalta. Se ei ole keneltäkään pois mutta tuo lisää aktiivisuutta.

Vaikka IFAA on noin keski-ikäinen järjestö, niin sen juuret ulottuvat 1900-luvun alkuun, Yhdysvaltoihin, jossa nykyisen kaltaisen maastoammunnan voidaan katsoa alkaneen.

http://www.ifaa-archery.org/

Minun mielestäni IFAA-kilpailut kuuluvat ilman muuta tämän foorumin kilpailuosioon. Sen sijaan en ole ihan varma, olisiko niille tarvinnut omaa osiotaan luoda. Tuntuu, että ainakin nyt alkuvaiheessa täällä on sen verran hiljaista, että olisi yhdelle kilpailupalstalle mahtunut kaikki - niinhän ne taisi olla sillä alkuperäiselläkin laudalla. Toisaalta, eipä tuo alaluokkakaan nyt juuri hankala ole…

Mikäs FFAA-kisa se olikaan tässä lähivuosina, kun AMHB oli suurin luokka? Se tuntui hienolta!

Kuka tuota on ollut vastaan?

Kuulostaa kummalliselta. Asian pitäisi olla päinvastoin, lajille ja harrastajille mahdollisimman paljon näkyvyyttä - niin niitä uusiakin tulee lajin pariin! Eli ilman muuta, jos primijousella pääsee kisaamaan, miksei kisoista foorumilla kirjoiteltaisi.

IFAA “historic bow” -luokka ei kuulu primitiivijousitouhun piiriin. Siellähän on kiellettyä esim. käyttää jännejousta, joka on liimattu eläinliimalla. Ja sillähän se juuri kuuluu liimata. Eläinliima on siinä yhtä tärkeä osa kuin jännekerros, kemiallisesti samaa ainetta.

IFAA “historic bow” on lasikuitujousiampujien sanelema luokka primitiivijousiampujille. Näinhän sen ei pidä olla. Mutta IFAA:n kisojen mainostaminen tuskin haitannee täällä primifoorumilla.

2 tykkäystä

Hyvä linjanveto. Tuo liima-asian valvonta on jäänyt käytännössä toteutumatta. Sarjan ampujat pitävät itse eläinliimaa parempana ja he ovat ainoita joilla olisi mahdollisuus asiasta protestoida kilpailuissa.

Itse asiassa ei ole. Romanian MM-kisoissa viime vuonna yksi kilpailijoista teki protestin muutaman ampujan komposiitista. Heillä oli kuitenkin jousen tekijän sertifikaatit, että jouset on liimattu epoksilla ja siten IFAA-kelpoisia.

Sinänsä kyllä aivan idioottimainen sääntö ja itselleni aivan sama, millä jouset on liimattu kasaan.

Oma näkemykseni on että IFAA:n historic-luokka tarjoaa kuitenkn näyteikkunan primitiivijousiin ja mahdollisesti jonkun kasiluitulonkkariampujan mielenkiinto herää. Eikös tälläkin foorumilla ole jokunen modernilta puolelta perinteisiin siirtynyt käännynnäinen. Toki parantamisen varaa olisi huomattavasti, nuolen nokit ensin ja liimat sitten.

Vuonna 2020 maailmanmestaruus ratkotaan Virossa. Sinne mahdollisimman primivälineillä (eli nykysääntöjen sallimat yksipuinen jousi ilman liimoja sekä selfnock-nuolet) mahdollisimman sankoin joukoin!

2 tykkäystä

Mites semmoinen, jos/kun käyttäisi teollisesti/kaupallisesti tuotettua, sertifioitua ja laatutestattua, eläinkudosperäistä liimaa itse haudutellun sijaan…? Onkohan semmoista saatavilla…? Meneekö kategoriaan “moderni liima” vai käveleekö “eläin”-sana yli ja estää IFAA-kisakäytön?