"Finska" - 15thC

Tämä saa nimekseen Finska.

Tämä on kyllä kaunis yksilö, ehkä kaunein mitä olen nähnyt.

-Tukki pihlajaa, pintakäsittely ruskeaksi, tähtäysnotchit tukkiin kuten kuvassa, mehiläisvahattu
-Luu-boltura + reinforcing pin
-Kaari 8×50mm jousilatta taottu, oikeaoppiset keskiaikanokit, karkaistu, päästetty, pellavajänne
-Bow Irons taotut+taottu eturinkula (hanging up & decoration)
-Virepyörä hirven tyvikruunusta
-Liipaisin, sivupellit takorautaa
-Goat’s foot lever takorautaa

Enempää en ota projekteja nyt “tulille”. Puukaariset varsijouset tekee päivässä, mutta teräskaarisiin voi mennä noin 2-3 kk aikaa.

Tein tuossa alustavaa matematiikkaa ja tästä jalkarista olisi odotettavissa n. 250 paunaa jos taon kaaren n. 6 cm myötäkäyryydelle.

Näillä mennään. Vaikka tämä ei varsinainen 100 % replica/autenttinen tiedeprojekti olekkaan, tästä tulee paljon oleellista tietoa isopaunaisen teräskaaren kannalta. Alle 200-paunaisissa teräskaarissa opettelin goat’s foot lever:n toimintaperiaatteen (lever action), mutta tässä osaaminen vielä korostuu. Itse valitsin kahteen viimeisimpään teräskaariprojektiini lever action:n, joka mahdollistaa todella kevyen virityksen ilman turhaa voimankäyttöä ja joka on kopioitu vastaavien isopaunaisten teräskaaristen goat’s foot lever:eistä. Tärkeintä on siis oppiminen.

Kaari tulee jousiteräksestä, jonka karkaisen ja päästän Vallilan takomossa. Goat’s foot lever:n teen työkaluteräksestä.

Kyseinen jalkajousimalli edustaa Tukholman sotamuseon jalkajousta 1500-luvulta, ja kuten kaikki historiasta tiedämme, varsinkin Suomen eteläosa oli tuolloin jatkuvassa kontaktissa Ruotsin kanssa. Tämän kaltaisia varsijousia on siis hyvinkin voinut näkyä Suomenkin mantereella varsinkin Kustaa Vaasan vallan aikana, mistä annoin tälle nimen “Finska”.

1 tykkäys

Teen tästä kaksi versiota, toinen mäntytukilla ja 4 millin suoralla kaarella, toisen 8 millisellä taotulla kaarella ja kovapuu-tukilla.

Toisen kaaren taon näin myötäkäyräksi.

Nokit näin.

Toiseen jänteeseen pitää hankkia vahvempaa pellavaa kuin Aivina.

Mäntytukki aihio. Tähän tulee vielä koristeltu pyöreä lisäpala peräpäähän. Toinen versio enemmän alkuperäinen. Tehdään tällä kertaa molemmista puun värisiä ilman värifeikkauksia.

Mitä tarkoitat vahvempaa kuin aivina?
Tiedätkö mitä “aivina” on?

Bockens-aivinaa tarkoitin. Suomesta ei tosin vahvempaa pellavaa ymmärtääkseni löydy.

2 tykkäystä

Pähkinäpetsiä sittenkin mäntyyn. Reinforcing pin estää bow-irons:sien halkeamat.

1 tykkäys

10.1.20. Tilasin eräältä seppäkaverilta (kun itselläni ei aika riitä) jousiteräskaaren tähän projektiin tällaisilla mitoilla:

-Leveys keskeltä noin 4 cm
-Paksuus keskeltä noin 1 cm
-Leveys kaaren kärjistä noin 2 cm
-Paksuus kaaren kärjistä noin 5 mm
-Pituus 80 cm
-Taottu 6 cm myötikselle
-Taotut nokit

Tukin teen tähän sittenkin koivusta, kun nyt tosiaan saan koivukakkosnelosta hintaan 5e/lankku. Halpaa ja mukava työstää, paljon hauskempaa kuin tuo luunkova sapelimahonki.

Tämä Mennan linkittämä varsijousi on kyllä yksi kauneimpia varsijousia mitä olen nähnyt.

Noniin, löytyi tuosta Jeren linkkaamasta artikkelista parempi kuva ja infoa.

Kaari: 56 cm
Tukin pituus: 92 cm

Tiller on tukki ja sen kohdalla on n/a (not applicable) eli ei vastausta.

Kokonais pituus on 920mm johon on laskettu jalkituki (stirrup) mukaan.
Tuo on siis sotilas museossa. Jos mulle jää aikaa niin voin käydä katsomassa kun tukholmaan meen tuossa muutaman viikon päästä.

Ni siellä on tämä. Ota kamera Mikke, tää oli vanhan ajan kännykällä otettu kuva. Kännykkäni (ed) oli muistaakseni samalta aikakaudelta kuin tuo jousikin.

Jos saatte kuvia niin ilomielin otan vastaan. Käyn tuolla museossa kyllä itsekin kun tämä koronakriisi on ohi. Teen tällä hetkellä kaksi modernia teräskaarta seppäkaverini kanssa Vallilan takomon kierrejousiteräksestä (lattaa riittää kahteen kaareen), jotka molemmat lämpökäsitellään Sten:ssä Muuramessa. Kaaren mitat kysyn suoraan museosta, vaikka moderni jousiteräs käyttäytyykin eri tavalla kuin entisajan ahjohitsattu teräskaari. Molemmat kaaret taotaan myötäkäyryydelle ja paunoja toivon molemmista vähintään 200. Nämä kaksi modernia teräskaarista ovat viimeiset modernit teräskaaret mitä teen.