Ensimmäiset syreenit

Tässä tämän päivän tilleröinnin tulosta syreenin kanssa. Tämä on siis syreeni II jolla mittaa nokista nokkiin 53". Kannattaisiko tässä nyt tyytyä kohtuulliseen 20-21" vetoon ja keskittyä saamaan tilleri paremmin kohdilleen ? Vasemmassa lavassa ilmeisesti on saranan muodostuminen enemmän kuin lähellä vai olenko ihan väärässä ? Toivoisin hieman apua sen suhteen mistä rapsuttelisin puuta pois. Tuossa noin 20" vedossa paunoja on kutakuinkin 50. Kahvalla on leveyttä 34mm ja 30mm paksu. Jostain syystä kahvan kohta ei haljennut kuivatessa, lavat halkeilivat koska en ottanut tarpeeksi puuta pois mutta tuossa kun työstin tänään sitä niin eipä niitä enää ole jäljellä. Lavat ovat 32mm molemmin puolin leveät, vedin aika luomuna enkä juuri taperoinnut lapoja muuta kuin kärjistä. Selässä on aika paljon oksan kohtia, vatsan tein vetopuun puolelle koska siinä oli oksia vielä enemmän. Ihan uskomatonta puuta, ei ole kuulunut mitään ritinöitä vaikka oksan kohtia on reilusti. Ammuin jo viitisenkymmentä nuolta noin 10" vedolla, kuinka suuri synti tämä on keskeneräisellä jousella vai onko se lainkaan haitaksi ?

Hyvä syreenikaari. Nyt tarkkana niin jousella pitkä ikä. kädensijasta loivennukset vielä hitaammin, eli paksu kohta vain kädensian keskelle.
vasen lapa hakee saranaa vahvasti. Rauhoita se kohta ja siklaa saranan kummaltakin puoleta varoen.
Oikea lapa tulisi kuitenkin hakea ensin balanssiin. Samaan jäykkyyteen kuin vasen.
Nämä kummatkin konstit keventävät saranan kuormaa.
Ja ennen näitä toimia älä vedä jousta yhtään ettei sarna jää puun " muistiin’.

Syreeni on moneltakin kantilta paras jousipuu koko Pohjolassa vaikka haastehia täynnä. Vinkeää on se, että tätä nykyä aloittelijatkin vääntävät syreenikaarta tilleripuissansa. Muistan, kun ensimmäisiä omiani, niin ikään oksaisia ja harjanvarsiselkäisiä syreenipulikoita jännittelin, eikä missään tai kenelläkään ollut mitään tietoa puusta jousimatskuna. Ihmeellistä oli, pihlajien, vaahteroiden ja tuomien jälkeen tehdä peukalonlevyisiä jousia, josta ei oikein mitenkään tule alle 50-paunaisia.

Oletko ihan varma, että tarvitset 34 x 30-millisen kahvan jouseesi? Se on julmetun kokoinen, ja koko jousi hyötyisi kummasti siitä, että kahva ei olisi niin jäykkä, eikä niin pitkältä matkalta jäykkä. Teen itse syreeneistäni aina läpitaipuvia koska se on kapealle jouselle paras resepti, ja kahvan kohdalla 50 - 60-paunaisten syreenijousteni paksuus on 18 - 21 mm.

Keskentekoisella jousella vajaalla vedolla ampumisesta ei ole muuta kuin hyötyä, MIKÄLI jousen tilleri on kohdillaan. 20 tuuman vedot saranaisella jousella kuten tässä ovat resepti jousen pettämiselle. Vasemmanpuoleisen kaaren ulkokaari ja kärki on suhteettoman paksu ja saranan kohdalla on selvästi liian ohueksi paikallisesti mennyt kohta, siispä kuolemanvaara. Vedä kynällä rajat saranan alueelle, äläkä hipaisekaan siihen työkalulla. Kaikkialta muualta, etenkin ulkokaaresta puuta pois, mutta sieltäkin hyvin vähittäisesti ja hyvää teipperiä jatkuvasti sihtaillen ja tunnustellen. Monet jouset olisivat jo säleinä lattialla kuvan mukaisesta vedosta. Tallipojalla taisi ollakin kokemusta aiheesta, kun niitä kosahtaneita tuomia muistellaan.

Kiitos ohjeista, täytyy lueskella nämä muutamaan kertaan ajatuksen kanssa ja kuvia tutkaillen. Taidan jättää tämän jousen pariksi päivää lepäilemään.

Syreeni I oli siis tämä alla oleva

Tästä rapsuttelin kärjistä jonkun verran materiaalia pois ja jousesta sai 21 tuuman ja muistaaksi 27 - 28 paunaa. Tilleri oli edelleenkin huono eli taipui kahvasta liika ja settiä tulikin pari tuumaa luonnostaankin myötäkäyrään jouseen. Ei oikein ollut mieleinen juttu vaikka ihan rivakasti heitti nuolta.

Siispä putkimiehenhamppu ja gelatiiniliimat kehiin.Ensin lämmitin kahvasta ja oikaisin siihen myötäkäyryyteen mikä jousella oli alunperin


Alkuviikosta liimailin, ohut kerros hamppua keskelle jousta 40cm matkalle ja kahtena päivänä 12 kerrosta eläinliimaa päälle.

Viimeinen kuva valitettavan epäselvä mutta tilleri on liimauksen jälkeen siinä määrin parempi että taidan jättää sen tähän ja alkaa ampumaan jousella. Kuvan vedolla näpsäkät 33 paunaa, toivottavasti jousi myös kestää. Kuivatessa tämäkin halkeili voimakkaasti koska en veistänyt aihiota tarpeeksi, seuraavat aihiot sitten tehdäänkin paremmin.

Syreeni I taipuu tosiaan edelleen aivan liikaa keskeltä, mutta eipä siinä enää ole mitä poistaa, ja kun vedonkin kestää niin sen kanssa eletään. Liian kahvatoimiset jouset täräyttävät yleensä käsille epämiellyttävästi, sen myötäkäyristymisensä lisäksi.

Syreeni II tilanne on nyt tämä


Jännekorkeus on noin 6"

Pahin ongelma eli sarana on ainakin kohtuudella ohitettu mutta ei tämä nyt vielä minunkaan silmissä mikään hyvä tilleri ole. Mitä tuossa kuvaa tutkin niin oikean lavan ulkokaarta ja kärkeä voisi vielä rapsutella ? Kahvan vasenta reunaa myös hieman sekä sisäkaarta ison oksan oikealta puolelta ? Vai mitä sanovat tutorit ? Kahva on nyt noin 20 -21mm ja paunat 41 tuolla vedolla.

Näyttää huomattavasti paremmalta! Oikean lavan keskikaarta voisi tosiaan keventää.
Mikä merkkaa, on tuo lähtöprofiili, eli lepoasento jousella. Oikean lavan keskivaiheilla on hieman myötäkäyrää, kärjessä tätä vasten vastakäyryyttä. Nämä pitäisi pystyä näkemään lopullisesta tilleristä. Eli tilleri ei oikein tehtynä olisikaan tasainen, vaan tuossa luonnostaan myötäkäyrässä hieman enemmän taipuva ja vastakäyrässä kärjessä kuten nyt.
Eli puu taipuisi tasaisesti koko matkalta. Ehkä tämän tiesitkin, mutta tässä on hyvä esimerkki jousesta jossa ajattelin muistuttaa. :slight_smile:
Kun saat tuon oikean lavan keskikohdan taipumaan hieman enemmän, alkaa olemaan kohdillaan. Sitten itse vetäisin tuonne 23-24" korville.
edit: no okei, hieman oikean lavan kärjestä myös

Kiitos vastauksesta. Tuota juttua lepoasennosta ja lopullisesta tilleristä en itseasiassa tiennyt lainkaan, se on mennyt multa täysin ohi. Minähän olen yrittänyt pakottaa näitä jousia mahdollisimman symmetriseksi tilleröidessä. Täytyypä illansuussa rapsutella hieman lisää, jos tästä alkaisi vaikka saamaan jo valmista.

Oikei hyvä jo. Varo yhä vasemman lavan saranaa. Puuhun jää muisti. Kevyesti oieasta pois ja sisäänammunta alkaa. Tsemiä. Se on hyvissä hetkissä nyt.

kevyesti otin pois oikeasta lavasta ja pakko oli 100 hiomapaperilla ihan näön vuoksi myös vasemmasta hioa niistä kohdista jotka sitä omasta mielestä tarvitsi jotta omakin mielipide toteutuu. Aloitin sisääammunnan noin 50 nuolta tänään, vajaata vetoa aluksi ja lopussa lähelle täyttä ja muutama täysi veto lopuksi. Tuntuu aivan mielettömän hyvältä ampua sillä jousella. Tillerissä näytti 23" vedolla 44# ja nopeasti käytin 24" 46#. Laitan lisää kuvia sitten kun tällä on muutama sata laukausta alla ja mä oikeasti omistan itse tehdyn metsästyspaunaisen toimivan jousen.

Juniori ampui samalla syreeni I saman verran ja tykkäsi siitä. Liimailin muutama päivä sitten siihen lisää hamppua keskelle ja sen tilleri muuttui paremmaksi. Kattotaan miten sille käy käytössä.

Suurkiitokset tutoreille ! Kyllä teillä on aivan korvaamaton määrä tietoa siitä miten nämä työt pitää tehdä.

Kiitos ja kumarrus
Mika

Mahtavaa Mika. Ei ole paljon sen tunteen voittanutta kun itsetehdyllä jousella alkaa nuolet lentämään. Varsinkin jos kaari pelittää. Voi riemua. Sisäänammunassa 100 laakia vajaalla vedolla on ihan ok määrä voi ampua enemmänkin. Siinä sitä tilleriä tarkkaillen ja muitakin jousen pikkuvirittämisen juttuja. Esim voisiko kärkiä vielä kevennellä jne… Kädensijan kohtaa, hienomuotoa ja mahdollista kädesijanpäällysmateriaalia. Onnittelut vielä.

Eipä kestä! Hyviä ampumishetkiä vaan. Kunnes taas kohta iskee uuden jousen veistämisen himo… :stuck_out_tongue: hah!