Chronotuksia ja IR-ledit

Ostin vastikään luodinnopeusmittarin johon tuunasin infrapunaledit lisävaloiksi. Mittari on caldwell ballistic precision ja ledit ovat 850nm IR-ledilistaa + 12V 2600mah akku aliexpressistä. No miksi tarvitsee uuteen laitteeseen heti tehdä virityksiä? Koska muuten ei pysty ampumaan kaikissa keleissä. Nyt laite tunnistaa, vaikka ampuisi säkkipimeässä. Päädyin ampumaan sisätiloissa käytännön syistä ja kokeilin sitten niin ilman ledejä mittari ei huomannut nuolta ollenkaan. Ledeillä mittari antoi oikein tasaista lukemaa.
Valmiita ledisettejä saa kaupasta, mutta tämmöiset itse tehdyt IR-ledit on itseasiassa paremmat kuin kaupan versiot, koska akun kestoa saa juuri kuin haluaa, eikä tarvitse sormiparistoilla kikkailla. Tällä akulla ledit pyörii 3h. Ja okei, kaupan versio maksaa 80e, tämä pari kymppiä.

Ammuin noin 50 laukausta, ihan mielenkiinnosta laukaisun suhteesta nopeuteen. Alkuun tuotti ongelmia saada samalla vetopituudella ammuttua, tulokset aaltoili kovasti.
Ammuin kahdella jousella, vaahtera rekurvilla 52# @23 ja osage jännejousella 57# @22". Nuoli oli molempiin sama, 429 greininen vaahteranuoli. Tulokset oli luokkaa 180fps vaahteralle ja osagelle about sama.
Osagesta olisin odottanut enemmän, mutta eipä tuommoinen kahvataipuva alirasitettu jousi paremmin heitä.
Kokeilin loppuun muutamia 20" vetoja 200 greinisellä pituusnuolella, jotain 190fps luokkaa, mutta päätin lopettaa testit kun nuolet vain katkeilivat säkkiin.
Nuo jouset on tuommoisiksi käyttöjousiksi tehty, niin ehkäpä pituusjouset heittää sitten vikkelämmin.

Tuo caldwell on siitä hyvä, että mukaan tulee kaapeli ja play-kirjastosta ladattava ohjelma, jolla saa laukauksista statistiikan ylös. Sillä pystyi hyvin seuraamaan miten tulokset aaltoili 175-185 haarukassa. Ohjelman tuloksia voi sitten lähetellä sähköpostiin.

3 tykkäystä

ÄLä ammu mitään sakkiä jossa on muovia tai solumuovi pakkaa kohti pituusnuolilla.

Jos haluat kuivaharjoitella niin hommaat itselesi ison nipus olkea tai heinää. Levität tämän heinän lattialle matoksi. Sitten vain rullaat koko kasan erittäin tiukaksi nipuksi missä kaikki korret ovat saman suuntaisia. Nöin sinulla on maalitaulu jossa on nuolen lentoa ohjaavia kujia. Joka kerta kun nuoli lentää tällaista olki/heinä/kaisla/korsi paalua vasten niin nuolen varren kärki ohjaa itseänsä suoraksi näiden korsien suuntaa. Solumuovi, gelatiini tai muut kovapintaiset maalit eivät anna tätä mahdollisuutta.

Villa säkki on toinen mitä toimii myöskin, mutta vaatii isomman pinta alan.

Muistanhan mä tuon olkimaalin teon, mutta se jää tuonnemmaksi. Voisihan sitä ostaa ihan kokonaisen heinäpaalinkin ehkä…
Pitää katsoa, onnistuisiko pituusammunta chronon läpi kesemmällä. Siinä saisi kivasti nopeusdatan ja pituuden samassa paketissa.

1 tykkäys

Heinäpaalissa ne korret ovat ihan sekäisin ja törröttää sinne tänne.

En puhu nyt siitä olkimaali rullan teosta vaan tuhdista täysin samaan suuntää sojottavasta matosta. Pitkää kuitua kaikki samaan suuntaa tiukasti päällekkäin.

Tein pienen parannuksen vielä chronoon, metallisen ammuntasuojan. 3mm alumiinilätty hieman viistosti aseteltuna ohjaamaan nuolen sivuun. Laitoin vielä paksun pehmusteen välille vaimentamaan mahdollista iskua.
Nämä ei mitään turhia suojia ole, aika paljon nimittäin ihmiset ampuu kronoja rikki aseilla, saatikka sitten jousella.

Nyt kun on suojat ja rensselit niin otanpa laitoksen american roundiin mukaan. Siellä voi sitten testailla, mikäli ihmisiä kiinnostaa testata jousiensa nopeutta.
Tarkkaillaan vielä kuitenkin Mikkeä, ettei suhauta tuosta bodkinilla läpi…

Hyvä lisävaruste! Joko testasit, että toimii myös? Mutta miten tuo on kiinni, nythän se peittää näytön? Vai saiko tuossa tulokset suoraan kännykkään tai läppärille? Itse olen ajatellut, että paksusta pleksistä voisi saada hyvä suojan.

Ei kehtaa kestata, mutta en nää mitään syytä miksi ei toimisi. Kiinnitin levyyn pienen lattaraudan, joka menee kronon alle josta sitten suoja voidaa kiinnittää kronoon. Sipasin jollain remmillä kiinni, mutta helpoin voisi olla vetää teipillä.
Mitään hirveän kiinteää asennusta ei kannata tehdä, koska näin näkisin että laite ei koe yhtä kovaa täräystä tai pahimmassa tapauksessa revi runkoa muualta rikki (ruuvikiinnitykset jne).
Tästä saa tiedot puhelimeen, mutta kun äsken taitoin levyä vielä hieman viistompaan, näkee levyn sivusta lukeman. Viistompi myös toivottavasti kimmottaa paremmin osuman.
Pleksi olisi paras, tämän sutaisin vaan nopeasti käsillä olevista tarpeista.