Siinä muutama kuva. Löytyi hämeenlinnasta braahen kirppikseltä. Omistaja muisteli saaneensa sen joskus 1970 - 1980 luvulla ja olisi lähtöisin chilestä.
Kattelin tätä eilen. Noin 150cm jousi. jänne on bambua jousen lisäksi ja kaikki kiinnitykset jännepunoksin. Jousi ei voi olla minkään oikean jousijampan tekemä, koska tilleri oli kaamean keskitaipuva ja päät yliraskaat.
Nuolissa oli enemmän meininkiä. nelisulkasulitukset. Toki nuolet eivät olleet pari, toinen oli yliraskas toiseen verrattuna painoltaan kuin spineltäänkin. muuten nuolet olivat hienoja ja ainakin “mitä isompi leikkuri, sitä kovempi jätkä” toteutuu näissä.
Jousesta saisi puuvatsalla ja titpien kavennuksella hyvänkin jousen, mutta koristeenakin mainio.
Toi jännehässäkkä näyttää jännältä. Miten toi pannaan vireeseen? Mikä luiska siinä oikein on jänteenä. Hyvin mielenkiintoinen kyllä.
Luiska jänteenä on bambua
ed. Omistajan mukaan jousi on Chilestä ja ei käy epäileminen sitä tietty.
Samanlaisia tai hyvin samankaltaisia bambujänteitä näyttää olevan Gongolaisissa jousissa, Greysonin kirja s.140. Nuolien yhtäläisyyksiä samaisesa kirjassa Zambialaisiin nuoliin on nelisulkainen sulitus, bambuvarret, suuret leikkurit ja eri siivuista lisätyt nokit (s.160).
Jousi nuolineen silti voi olla Chilestä, mutta voi se olla Afrikastakin. Niin tai näin, hieno löytö kirpparilta. Minäkin olisin ostanut jos olisin löytänyt.
Jännää jousihommissa että en aiemmin ole kiinnittänyt huomiota esim bambujänteisiin ennen kuin ekan kerran sellainen jousi oli hyppysissä, vaikka kuvia olin nähnyt. Aika monenlaista varianttia sisältyy lajiimme.
Tämä taas todistaa sitä mitä taannoin puhuin kaverien kanssa museoesineistä: on hyvin eri asia nähdä esineitä livenä, vaikkakin museon vitriinissä, kuin netin tai kirjan kuvista. Esineen fyysinen olemus hahmottuu moninkertaisesti paremmin livenä kuin kuvista.
Hieman epäilen tämän setin chileläisyyttä. En muista koskaan nähneeni jousta ja nuolia Chilestä. Mapuchet eivät ole juurikaan jousta käyttäneet historiallisena aikana. Toki setti voi olla Chilestä, mutta vaikuttaa enemmän Etelä-Aasian vehkeeltä.