Bow and Tell with Steve Allely

Jo 30 vuotta sitten tietämyksellään ja kokemuksellaan häikäissyttä Steve Allelyä on ollut suoranainen ikävä. Pari päivää sitten Tubeen tuli tuore pätkä, missä Allely esittelee alkuperäisiä ja tekemiään replikoita luoteisrannikon varhaiskantaisista jousista ja nuolista, ihan vaan auton perästä käsin. Ollaan Oregonissa, kuulussa Glass Buttes Knap-In -tapahtumassa.

Kuten kuka tahansa metsästäjä, Allely aloittaa nuolilla ja keskittyy nuoliin.

Läntisessä Amerikassa varhaiskantainen jousiammunta on sen verran nuori ilmiö, että alkuperäisnuolia ja -jousia on paljon niin museo- kuin yksityiskokoelmissakin, ja uutta kamaakin löytyy vielä tänä päivänä. Allely kertoo, miten kaverinsa löysi alkuperäisnuolen monimutkaisen esivarsi-/välivarsikappaleen kauppiasrotan pesän sisältä!

Mielenkiintoisia ovat mm. chinook-nuoli keräysvuodelta 1820. Näissä on mustatut esivarret, kuten mulla. Päävarret ovat lohkottua havupuuta, ja huomattavan paksuja, sillä esivarsi tekee läpäisytyön. Nuolissa on pikkuruiset, väkäselliset teräskärjet, jotka mallaavat aiempia kivikärkiä. Alue huomioon ottaen kyse on huomattavan varhaisista metallikärjistä.

Myös muut esitellyt nuolet ovat kevytrakenteisia, päävarret seljaa, järviruokoa ym. Havainnollistuu, miten luoteiset intiaanit panostivat pitkien nuoltensa keveyteen. Kyllä jalkamiehen lyhytjouselle parasta olisivatkin noin 400-greiniset mutta silti 30 tuuman kieppeelle ulottuvat nuolet. Lähes massattomat kivileikkurit auttoivat intiaaneja tavoitteessa kummasti.

Yhden kivikärkisen replikanuolen valmistus on päivän työ. Allely veloittaa tekemistään nuolista 120 USD kappaleelta. Jäitä housuun kivikauden metsästäjäksi ryhtyvälle.

Allely metsästää 22" vedolla, kuten moni mennyt ja nykyinen eturivin primijousimetsästäjä. Lukuisten aiempien kaatojensa päälle Allely on ampunut viimeaikaisilla Ishi-replikoillaan kaksi peuraa. Esittelyssä on verenkirjoma peurankaatonuoli, jonka esivarsi kärkineen katosi kaadon yhteydessä jäljettömiin.

Allelyn alkuperäis- ja replikajouset ovat kuin karkkeja kaikki. Mielenkiintoinen pointti oli, miten moni alkuperäisjousi tämän päivän kokoelmissa on yhden ja saman klamath-jousentekijän käsialaa, 1800-luvun lopulta.

Olen pitkään ihmetellyt luoteisia nuoliviinejä, joita tehtiin mm. näädän nahoista. Vaikka meikäläistä näätää venyttäisi taanalle kuinka, on näädännahan vetävyys todella pieni. No, Allelyn näätäviine näyttää videolla lähinnä koiran kokoisesta eläimestä otetulta: pitkät nuolet menevät nokkejaan myöten sisään.

3 tykkäystä

Ai jai… kovaa settiä. Nyt ei ehdi katsoa, mutta tässäpä tanakka puolituntinen. Kiitän Tuukka jaosta.