No ei tuota. Voimakkaankin puujousen voimakaskin nuoli on pelkkä kuiskaus esim. tuliaseiden liike-energioihin nähden. Alhaalta tai edestä rintalihaksiin tullut tylppä nuoliosuma ei riitä tappamaan pelkällä iskullaan, eivätkä tylpät nuolet mene rintalastasta sisään. Tietenkin teoriassa jossain vaiheessa alettaisiin lähestyä riittävää tasoa. 120-paunainen kovaheittoinen jousi ja 80-grammaiset nuolet ehkä riittäisi jne. Stretton ei tosin saanut edes 140-paunaisella sotajousella veitsenteräviä haaranuolia läpäisemään hanhen torsoa.
Chester Stevenson metsästi enimmäkseen pitkävetoisilla noin 90-paunaisilla jousilla. Hänen mukaansa raskaalla erikoisbluntilla varustettu nuoli tuollaisesta jousesta ammuttuna “avasi” harmaaoravat heti tappaen tavalla, johon normaalit jouset ja nuolet eivät pystyneet. Läntiset harmaaoravat, kuten Stevensonin jahtimailla, painavat isoimmillaan noin kilon, siis lähelle pientä fasaanikukkoa. Oravilla ei kuitenkaan ole kolmihaaraista, koko vitaalialuetta edestä suojaavaa rintalastakilpeä.
Adams ja muut voimakkailla taljoilla ampuvat metsästäjät pitävät kolmea paunaa eli hyvin lähelle fasaanikukon painoa ylärajana tylpillä bluntti-iskuilla metsästettävän riistan koolle. Adamsin ysärimallinenkin 70-paunainen talja ampui noin kaksi kertaa suuremmalla liike-energialla kuin voimakkaimmat metsästyskelpoiset puujouset.
Ehayawin (2017) mukaan edes modernista ~100 joulen taljasta ammutut leikkurinuolet eivät yleensä tapa kalkkunaa, jos sitä ammutaan edestä rintaan, ja esimerkiksi kaikki kalkkuna-3D-maalit esittävät tappavan osuma-alueen aivan väärin. Kalkkunoita pitää Ehayawin mukaan ampua reisille, jotta ne saadaan talteen. Oma kokemukseni pienempien kanalintujen ja olennaisesti pienempien liike-energioiden kanssa täsmää tuohon hyvin.
Kuolleiden eläinten ampuminen kokeellisesti on ns. paras mahdollinen korvike todellisuudelle, mutta itse asiassa aika huono sellainen. Kuolleen eläimen lihastonus on nolla, ei mitään sellaista kuin elävällä eläimellä, joka on valmistautunut pakohyppyyn keho piukkana. Elävän linnun kolmiharjainen, kimmoisa rintalasta on tiukan lihaksen ja tiukkojen sidekudosten sinetöimä paketti. Homman viimeistelee se, että puolitoistakiloinen lintu sinkoutuu kovan iskun myötä ammuksen mukaan, jolloin ammuksen vaikutus kehossa kuoleutuu loppuosiltaan.
Tylppien osumien vaikutuksen selvittäminen kuolleita ampumalla on tietenkin lähes toivotonta. Osuman vaikutus selviää vain elävän eläimen kanssa. Jos nuoli menee esim. läpi rintakehästä ja molemmista keuhkoista, voidaan todeta, että elämisen edellytykset loppuivat. Tylpän rintakehäiskun surmaavaan vaikutukseen ei saada lopulta mitään selvyyttä raatoon osumalla.
Empiirinen kokemus sanoo, että ainoastaan eläviin riistaeläimiin ammutut osumat kertovat lopulta miten mikäkin metsästysväline toimii millekin riistalle. Esim. Gill on tullut samaan lopputulokseen mun kanssa.