Blogitekstii Olli Immoselta

Hyvää tekstiä sanon minä.

2 tykkäystä

Olisi kiva päästä katsomaan tuo varsijousinäyttely. Ei taida kuitenkaan onnistua, mutta onneksi näyttelystä ja varsijousista yleisesti on tehty upea kirja, tosin saksaksi:

https://shop.histofakt.de/product_info.php?products_id=315

Hyvää tekstiä ja runsaasti hienoja kuvia.

Ja tuosta vaan niitä kaaripyssyjä saksanmaalle kattomaan :slight_smile:
https://www.dhm.de/en/ausstellungen/the-crossbow-terror-and-beauty.html?fbclid=IwAR2LPFH1YpZUg3ojNM7YAK9CGCo4LySycWGzmVfmhB0ui_pR2C_RkiRemd4

Reiniahon kirja on muuten hyvä, mutta antaa liian yleisluontoisen kuvan varsijousista rakentajan näkökulmasta eli nimenomaan on eräänlainen yleisopas (jos haluaa rakentaa). Muuten loistava kirja. Varsijousten replicoiden rakentajan näkökulmasta ongelma onkin tämä aikalais (historian) kirjallisuuden puute.

Kai sinä Visa nyt sen ymmärrät, että Reiniahon kirja on pääosin käsijousista kertova ja jos siihen otettaisiin vielä samalla intensiivillä nää varsarit mukaan niin sivujen paksuus tuplaantuisi tai jopa triplaantuisi…
Ei kivääri kirjoissakaan ole pistooleja paljon mukana tai moottoripyörä kirjassa autoja.

Ja mitä se nyt tähän linkkiin liittyi??

Pointtini on, että varsijousista ei ole olemassa riittävän hyvää yksityiskohtaista kirjallisuutta kuin komposiittikaariin. Yleiskirjallisuutta kyllä löytyy. Museot siis tekevät kyllä kirjallisuutta mutta tieto jää varsin pinnalliseksi. Linkin museokin on vain näyttely eikä pureudu yksityiskohtiin.

Visa varmaan tarkoitti linkittämääni kirjaa, toivottavasti… Linkittämäni " Die Armbrust – Schrecken und Schönheit" on upea kirja ja varmasti hyvä myös rakentajan kannalta, koska siitä voi löytää paljon hyviä yksityiskohtia, esimerkiksi läpileikkauskuvia erilaisista laukaisumekanismeista. Kuvat ovat niin tarkkoja ja hyviä, että jos haluaisi jousiin paremmin perehtyä, niitä pitäisi päästä ihan paikan päälle tutkimaan. Löytyyhän Visan kirjastosta?

Saksan kielellä on julkaistu monta loistavaa varsijousikirjaa, erityisesti “Hornbogenarmbrust” on alansa klassikko:

https://bogenschiessen.de/webshop4/Search-in-Themes/Mittelalter/Die-Hornbogenarmbrust::115.html?MODsid=06sdogcj8or37b40ccvr4k3pg7

Jos saksankielisestä kirjallisuudesta ei löydä riittävästi tietoa, niin sitten pitää kirjoittaa itse parempi. Siinä tulee kyllä olemaan kova työ.

Tuollainenkin uutukaisuus on juuri äskettäin julkaistu. Saksaksi tietty, mutta eipä se menoa haittaa.

Tuo on vuosittain ilmestyvä vuosikirja, oletettavasti julkaistu vuodesta 2001 lähtien. Kyllä tietoa siis löytyy vaikka kuinka paljon kun vähän kaivelee.

Siinä nyt sitä aitoa teräskaarta.

Näyttely on auki vielä ensi vuoden maaliskuuhun. Tuolla olisi ainakin teräskaaria tutkittavaksi eli metallianalyysien pariin.

Tämä lyhyt kaljupää on ihan tunnettu ukko ja Saksan historian museo alakerrassa on sitä kamaa niin paljon, että kyllä ainakin mulla jäis jalkajouset pahasti alakynteen jos vain niitä menis kattelemaan. Kameran muisti täyttyy nyt jo ensimmäisten vitriinien kanssa helsingin museossa…

Tilailin noita Sensfelderin kirjoja. Tuon videon jousi onkin tuon Jens Sensfelderin tekemä replica.

Tarkoitin muuten juuri tuota Reiniahon linkittämää kirjaa, en hänen omaa kirjaa.

Reiniaholle: käsitteleekö kirjasi muuten eri puulajeja kuinka kattavasti? Vai oliko kirjalle joku oma ketju foorumilla?