Bambuselkäjousia - "Buildalong"

Aloitin Eläkevaari Sarjatyöstää Bambuselkäjousia -ketjun uutena, kun ekassa ketjussa jutustelu ryöpsähti. Jatketaan siinä aiemmassa ketjussa samaan malliin, jos asiaa piisaa ja pidetään tämä enempi näiden jousten syntytarinana.

Viisi bambuselkäistä jousta siis työn alla. Kolmessa osagevatsa, kahteen lemonwoodia. Neljässä 5 mm cumarusäle ja yhdessä osagevatsaisessa 5 mm hikkoria. 4 cm bambuliuskat kavennettu reilun 30 cm päässä kahva-alueesta kärkiin 2 cm:iin ja ohennettu sitten hiomalla n. 2-3 mm reunapaksuuteen. Osage-billetit liimasin V-liitoksella ja Hempelin epoksilla staaveiksi. Kaikki vatsakappaleet ohensin vannesahalla kärjistä 1 cm:iin ja siitä kahvaa kohden 2,5-3 cm:iin. Yksi osage-setti oli vähän ohut, joten siihen osagesäle lisäksi. Osat nippuun Unibond 800:lla, kuminauhapuristus vuorokaudeksi ja kärjet n. 3" ylös pöydän pinnasta. Staavien kuivuttua vannesahalla ja hiomalla selän muoto esiin; Kärjet n. 12 mm leveät ja jousen keskikohta + 1 jalka kumpaakin lapaa 30 mm, jolloin bambun reuna tuli n. 4-5 mm paksuksi.

2 tykkäystä

Noilla jo rahoittaa seuraavan MM-mitalin hakua.

Buildalong:it on kivoja, ja nimenomaan projektikuvat.

Rane; hyvä tietää, että olet varautunut ottamaan osaa kunnolla kustannuksiin… toisaalta, ei Eestin reissu niin kallis ole… :-))

1 tykkäys

Esalta tulee kyllä taattua laatua! Olikos näissä kolmessa Unkarin osagea? Entä tuleeko näistä äijäjousia vai ihan tavallisen ihmisen ammuttavissa olevia? Jos paunat ovat järjelliset, niin pääsisikö jossain vaiheessa kokeilemaan hallilla? Olen kyllä joskus Esan jousella kokeillut ampua mutta siinä oli liikaa paunoja minulle hallittuun ammuntaan.

Jep, Unkarin osagea ja Mikken kautta Englannista tilattua bambua. Viimeinen hikkorisiivu Lahdesta Hakalan Puutukusta ja cumaru Hyvinkään K-Rautaan tilattua ja sieltä haettua.

Kolme jousta, luultavimmin osagevatsaiset, on korvamerkitty Taka-Hikiästäkin tutuille kavereille. Kaksi n. 50 paunaisiksi toivottuja ja yksi vähän yli 60, jos pysyvät hengissä. Kaiken mennessä nappiin, lemonwoodien kohtalo on vielä auki; toinen ehkä omaan käyttöön isommilla paunoilla ja toinen… saa nähdä.

Yksi noista olisi mulle tulossa. Jos onnistuu niin voitaisiin luovutustilaisuudessa ampua hetki hallilla.

Osagevatsaiset nyt esitilleröity lähelle tilaajien toivepaunoja ja sarvenpalat liimattu lapojen kärkiin. Eka n. 50lbs@26,5", toka n. 50lbs@28" ja kolmas reilut 60lbs@28". Lemonwoodvatsaiset jätetty vielä odottelemaan päätöstä paunoista… ellei sitten joudu paikkojousta tekemään, jos joku osagevatsainen kosahtaa.

3 tykkäystä

Mikke kyseli naamakirjassa, millaisella terällä teen sarviin reiät. Kartioterää käytän, 3-14 mm, teräosa n. 4 cm pitkä. Poraan ensin alkureiän 3 mm terällä, ilman ei uppoa. Käsipelillä viilailen sitten lavan pään napakasti reikään istuvaksi ja epoksihan hoitaa sitten loput.

Näyttää hyvältä tilleriltä, vaikka oikean lavan juuri voisi pikkasen enemmän taipua . Onko tilleri hieman pyöreämpi kuin normaalisti, kärjet taipuu enemmän? Tykkään ehkä enemmän noin.

Tilleriä ja paunoja tarkistellaan, kun nokit valmiit. Ovat vielä liiaan jäykkiä tilattuihin verrattuna.

Osagevatsaisten jousiaihioiden nokit muotoiltu ja kepakot tilleröity suunnlleen tilattuihin paunoihin sekä ammuttu 16 nuolta kullakin. Seuraavaksi pinnat siisteiksi ja TruOil-kerroksia levittelemään. Jossain raossa pitäisi jänteetkin tehdä ja lopuksi ommella kahvanahat.

Ylin kuva: Bambu-Cumaru-Osage; reilut 50lbs@26,5"
Keskellä: Bambu-Cumaru-Osage; reilut 50lbs@28"
Alinna: Bambu-Hikkori-Osage; reilut 60lbs@28"

2 tykkäystä

1 tykkäys

Nahkalaput kahvan kohdalla selkäpuolella ja eka kerros TruOilia pinnassa. Tarttis varmaan jänteitä punoa ja esivenyttää.

Keskimmäisessä paras tilleri. Mun simään hienokseltaan ylimmässä ja alimmassa vasen (alalapa?) taipuu enempi. Ei siis paljo karvaa enempi mut taipunee.

Ylälavat vasemmalla ja niiden pitääkin taipua aavistuksen enemmän, koska jousen keskipiste on tuuma tulevan kahvan yläreunasta, eli alalapa on lyhyempi. Tilleri kahvan reunasta 20 cm kohdalla muutaman millin korkeampi ylälavassa alalpaan verrattuna.

Hyvä, sitten se oli mietitty juttu. Jotenkin silmä on vaan tottunu että tillerikuvissa ylälapa on oikealla, mut hyvä eli suunniteltu toisin päin. Oisinhan voinu päätellä sen tukipisteestäkin… ku ihan silmällä kattoo.

Jousissa nyt kolme TruOil-varvia ja seuraavaksi sisäänammunta, jotta saadaan luovutuspaunat jousiin tatuoitua. Testeihin ennätän n. viikon päästä, jahka saadaan vähän mökkeiltyä ensin. Timon jänne on jo esivenytetty ja Ranen naru kituu paraikaa 63 kg puntin vedossa.

1 tykkäys

Palailin mökiltä ja hetimiten virittelin jänteet jousiin, kieputtelin keskipunokset ja kävin hallilla ampumassa muutaman kymmenen nuolta kullakin. Sen jälkeen mittailin paunat, merkkailin jouset ja sinetöin merkinnät TruOil-kerroksella. Timon jousi 51lbs@26,5” ja 56lbs@28”, Ranen 51lbs@28” ja Sepen 63lbs@28”. Vielä kahvanahat ja varvi öljyä ennen luovutusta.

P.S. Ranelta pitänee pyytää lisähintaa, kun jousesta tuli liian tarkka; kaksi nuolta hajosi testeissä… :wink:

2 tykkäystä

Ethän ammu liian jäykällä jousella, jos noin osuu kevyemmällä?