Bambulaminaatti 38#@28"

VAROITUS – Ei herkille! Kuvien katselu vain omalla vastuulla.

Yksi uusi jousi kaikilla “herkuilla” kevään alkamisen kunniaksi! Vain jännevaimentimet puuttuvat!

Bambulaminaattijousi, 38 paunaa 28 tuuman vedolla. Bambua, vaahteraa ja ipeä, kahvassa päärynäpuuta, nokeissa sarvea ja iskulevykoristeena helmiäistä. Mukavasti heittää nuolta ja muutenkin tuntui toimivan ihan niin kuin pitääkin. Kahvapalikassa oli vähän kuorta mukana ja jätin sitten osan sillensä, käy hyvin koristeesta.1 tykkäys

Mutta eihän tuon kanssa voi pitää nuolia jousikädessä… Ihan hyvä muuten.

Ei mitää vaimentimia kun ei toi jänne edes koske lapaan :smiley:

Mitä osaa keskustelufoorumin nimestä _primitiivi_jousi.fi et ymmärrä?

Pistoolikahvaisella lasikuitutyypin jousella ei ole mitään tekemistä primitiivijousten kanssa. Miksipä et poustaisi näitä taljajoustakin modernimpia tekeleitä pelkästään omalla puujousi-foorumillasi?

Jotta kansan syville riveille ei synny aivan vääristyneitä käsityksiä primitiivijousiammunnasta, ei tässä auta muu kuin poustata rutosti primitiivijousia kaiken alkuperäisen ja hienon alleen tukehduttavan modernismin vastapainoksi. No, se on mieluista hommaa se.

Ja Tuukka katsoi kuvat sittenkin, varoituksista huolimatta!

Ei hätää, ei tästä tule tapaa, vaan toivottavasti tämä tavoite toteutuu:

Vaikka onhan täällä julkaistu ihan kiitettävästi hienoja puujousia, useilta eri henkilöiltä. Seuraava jousi minultakin tulee olemaan yksipuinen jalavajousi, 48 paunaa 30 tuuman vedolla. Valmistuu tässä lähiaikoina.

Hieno on kyllä jousi. Missä vaiheessa historiaa tuollaiset pistoolikahvat tulivat muotiin? Itse opiskelen lyhkärijousien tekoa, kun treenaan samalla puukaaria jalkiksiin.

Fred Bear aloitti lasikuitupintaisten jousten massatuotannon vuonna 1949. Seuraavan 10 vuoden kuluessa näihin jousiin alettiin tehdä vaiheittain etenevää pistoolityyppistä kahvaa, jonka tehtävänä oli lukita jousiampujan jousikäsi oikeaan asentoon kahvalla tämän puolesta. Vuonna 1959 markkinoille tuli ensimmäinen Bearin jousi, jossa oli nykyisentyyppinen massiivinen pistoolikahva.

Tässä Tuukalle lauantaille lukemista: http://www.internetopas.com/netiketti/

Edelleenkin, ei ole paljoa jousia Tuukan tekemänä näkynyt. Näkyykö nytkään?

Jotta kansan syville riveille ei tulisi käsitystä, että täällä syrjitään tietynlaisia puujousia: ei, Tuukka ei edusta foorumin linjaa.

Knuutinpojissa on määritelty vain “primitiivijousen” minimivaatimukset kilpailuita ja tätä foorumia varten. Näitä asioita mietittiin aikoinaan hyvinkin tarkkaan, eikä 1990-luvun jälkeen ole tarvinnut säätää ja vääntää sääntöjä miksikään. Päin vastoin kuin joissain muissa kerhoissa, joissa ei ehkä koskaan saada lopullisia sääntöjä aikaan.

Hyväksyttävä minimitaso on se, että jousi on tehty luonnonmateriaaleista ilman kantavaa nuolihyllyä ja ilman ampumista helpottavia lisävarusteita, kuten tähtäimiä, vakaajia tms. Nuolten täytyy olla puuta tai ruokoa, ei muovinokkeja. Tällä mennään. Primitiivisyyden optimitasoa ei ole määritelty, jokainen saa mennä siinä niin pitkälle kuin haluaa, tai voi heilua juuri ja juuri hyväksytyn rajan yläpuolella.

Oikeasta “primitiivisyydestä” ei ole mahdollista saavuttaa yksimielisyyttä, eikä siihen ole mitään tarvettakaan. Joku voi olla sitä mieltä, etteivät ostorimavarret, kovametallikärjet tai yleensä metallikärjet, teolliset synteettisesti värjätyt sulat, keinokuitujänteet ynnä muut ole riittävää primitiivisyyttä. Joku ei ehkä hyväksy mitään moderneilla työkaluilla tai sähkövalossa tehtyjä jousia ja nuolia tarpeeksi primitiivisiksi. Tällaiseen vääntöön emme lähde. Se on selvää, että jokainen kokee oman tyylinsä ainoaksi oikeaksi ja näin tilanne on ollut niin kauan kuin jousia ja nuolia on tehty.

Jos rimamme on jonkun mielestä liian alhaalla, niin se on joka tapauksessa valtavan paljon korkeammalla kuin esim. Primitive Archer -lehdessä. Siellä on nykyisin joka numerossa lasikuitujousia ja hiilikuitunuolia ja tietenkin muovinokkinuolia. “Kuukauden jouset” ovat pääsääntöisesti nuolihyllyllisiä lasikuitujousten mukaelmia. Vaikuttaa myös siltä, että kuuluisatkin “primitiivijousentekijät” siellä ampuvat ihan rutiininomaisesti tehdastekoisia hiilikuitunuolia kokematta mitään riitasointua. Ei menisi läpi meillä.

Eli nyt ollaan tyytyväisiä tähän meidän systeemiimme, eikä ryhdytä nokkimaan kenenkään välineitä liian vähäisestä primitiivisyydestä. Jos ne täyttävät minimin, niin ne täyttävät. Tuomon pitäisi laittaa ne kuvat takaisin.

3 tykkäystä