Bambu-vaahtera-ipe laminaatti

Samaa mieltä Mennan kanssa. Jos haluat tarkkaan tilleriä tiirailla, ota kuva jotain taustaa vasten kuten valkoista seinää. Nyt on vähän levoton tausta.
Selkänokeista sen verran, että itse en niitä juuri käytä, mutta samat kikat pätee kuin muihinkin nokkeihin.
Kannattaa pitää selkänokkipalan liimapinnassa jonkin verran pituutta ja leveyttä, paksuuden voi vetää aika luilleen. Nokkiura voi olla sitä matalampi mitä tiukemmin jänteen luuppi istuu uraan. Kiristyvä silmukka on kaikista anteeksiantavin.
Se myös pitää huomioida että liian syvä nokkiura voi ruveta tekemään halkeamia kaikkiin suuntiin, kun jänne pääsee porautumaan nokkiin.

Noin ylipäätään ihan ok:lta näyttää, pulinat pois ja ampumaan!! :smiley: Kevyt jousi antaa paljon anteeksi mitkä jäykemmissä paskoo kaiken…

1 tykkäys

Samaa mieltä kuin Jere. Sarvonokista voi joskus lohkeilla paloja, jos syyt menevät huonosti. Tuollainen sarviselkänokki ei kestä mitä tahansa, joten jänneurat kannattaa tehdä myös sivuille.

Väkipyörän ei pitäisi liikkua mihinkään - tai siis sehän kulkee aina alhaalla olevaa koukkua kohti, jonka kautta vetonaru kulkee. Eihän se voi edes liikkua mihinkään muuhun suuntaan. Kahvan pitäisi olla tuettuna samasta kohtaa josta käsi on jousella ammuttaessa ja jänteen vetokohdan pitäisi olla nokinpaikan alapuolella. Tosin, tällöin jousi kallistuu hieman oikealle (kiertyy myötäpäivään edestä katsoen), mikä vaikeuttaa oikean tillerimuodon hahmottamista.

1 tykkäys

Tarkoitus oli tosiaan käyttää oikeita kohtia tuentaan ja vetoon, mutta siinä kävi niin kuin sanoit, ja se kiertyi vastapäivään (ylälapa oikealla), jolloin laitoin jousen kiinni puristimella tilleriin. Ei enää kiikkunut pyöristetyn kahvan päällä, mutta tosiaan väkipyörä hiippaili vedoissa vasemmalle. Ajattelin että ammuntatilanteessa peukalon tyvi tukisi kahvaa melko korkealta, jolloin se olisi tasapainossa. Tuon toisen jousen kanssa tein aivan samoin, mutta tänään tajusin kuvata itseni kun vedin jousen, ja siinä näkyi hyvinkin selvästi että alalapa taipuu liikaa silloin kun vetokoukku hiipii ylälapaan päin tillerissä.

Toista jousta korjailin, mutta tässä on jo ensimmäinen öljykerros melkein kuiva, enkä usko että lähtisin sitä enää muokkaamaan… ellei sitten näytä niin pahalta etten kehtaa jättää sellaiseksi.

Hyvä tietää ettei sarvinokit olekaan ihan niin kestäviä kuin luulin. Tässä kun ei paunoja ole kuin <25@26", ja vetopituus kun tulee olemaan varmaan vielä lyhyempi niin annan olla ja toivon että kestää. Muissa kiinnitän sitten enemmän huomiota siihen että liimapinta riittää ja paksuutta sarveen jää enemmän (nyt jäi ~1mm).

Laitanpa tähänkin oikean vetokuvan, en ollut itsekään tarkistanut tilleriä loppuhionnan jälkeen. Tässä siis öljyt päällä, mutta jos tuo taipuma lapojen juuressa näyttää oikeasti vaaralliselta niin vielä korjaan.

1 tykkäys

Minusta tilleri on erittäin hyvä!

1 tykkäys

Hyvältähän tuo näyttää! Primitive Archer -foorumilla tuo olisi “perfect tiller”, joskin omasta mielestäni ylälapa voisi taipua keskilavasta aavistuksen enemmän. Alalapa taipuu oikein kauniisti. Mikäs tuossa on tilleriero? Eli jos mittaat jänteellä olevan jousen jännevälin kahvan ylä- ja alapuolella, niin saat tillerieron. Antaisin kyllä olla tuollaisena nyt ja ampuisin 200–300 laukausta, sen jälkeen voi tilannetta katsoa uudestaan.

1 tykkäys

Mittasin nyt tillerieron, alalapa on 1-2mm korkeampi riippuen mittauskohdasta

Tilleri on siten negatiivinen. Yleensä tillerin pitäisi olla positiivinen, eli ylälavan taipua vähän enemmän kuin alalapa. Kuten täyden vedon kuvasta ja tillerierosta voi päätellä, niin ylälavan pitäisi siis taipua enemmän.

Meneekö siinä sitten tuo viimeistely täysin uusiksi jos sitä ylälapaa ohentaa, vai kuivuuko hionnan jälkeen tuo öljy nopeammin, jos sitä on yhden kerran jo laittanut (sitä kun mainostetaan syvälle imeytyvänä)? Ei siis yllätä se, että alalapa taipuu liikaa, mietin vaan onko tuo miten paha virhe. Jos ei aloittelijaa häiritse, tai turvallisuutta vaaranna niin antaisin varmaan olla, muussa tapauksessa tietysti korjaan ettei mee koko työ hukkaan

Tilleripuussa on nimenomaan se ongelma, että jos jousi tuetaan kahvan keskeltä ja jännettä vedetään suoraan alaspäin, niin jousen näyttäessä tilleripuussa tasapainoiselta, se taipuukin ampujan otteessa liikaa alalavasta.

Tässä tapauksessa antaisin olla. “Virhe” on niin pieni, mitoitus on varman päälle, eikä sillä ole merkitystä ammunnan kannalta. Kannattaa toki seurata jousen elämistä ensimmäisten satojen laukausten kuluessa. Mittaa tilleriero nyt ja vaikka 100 laukauksen välein. Jos näyttää kasvavan, niin sitten asialle voisi jotain ehkä tehdä.

Ei se öljy kovin syvälle imeydy ipen kaltaisessa kovassa puussa. Kyllä pinta menee uusiksi tilleröinnin jälkeen. Pari siklinvetoa ja se on puupinnalla.

1 tykkäys

Kiitos neuvoista. Lueskelin jonkin verran PA palstan keskustelua aiheesta, ja jos oikein ymmärrän, kyse on alalavan suojaamisesta ylirasitukselta, joka johtuisi eri mittaisten jänteen"puolikkaiden" aiheuttamasta epäsymmetrisestä vääntömomentista lapoihin? Eli kun vedetään jännettä korkeammalta, alalapaan kohdistuu suurempi vääntö kuin ylälapaan, lapojen ollessa yhtä pitkät? Tätä ilmeisesti paikataan joko positiivisella tillerillä tai tekemällä ylälavasta pidemmän.

Edit: tai tarkemmin ajateltuna, jännettä vedettäessä keskipisteen yläpuolelta, ja vedon suunnan ollessa aina tukipisteestä (keskellä) pois päin, liikkuu tuo vetopiste kaarevasti ylöspäin?

1 tykkäys

Juuri näin. Tilleripuussa tilleröidään yleensä niin, että rasitukset jakautuvat symmetrisesti, mitä ei yleensä tapahdu ampujan todellisessa otteessa -> alalapa rasittuu enemmän. Voit kokeilla sitä tilleripuussa siirtämällä jänteen vetokohtaa (nokinpaikkaa) ylälavan tai alalavan suuntaan. Siitä näkee hyvin, miten lavat taipuvat. Jousen kallistumisen ei pidä antaa hämätä.

1 tykkäys

Entä onnistuuko yksinkertaisesti jousen kääntäminen ylösalas? Nyt ylälapa tuntui taipuvan selvästi enemmän enkä uskaltanut vetää sitä ihan loppuun asti siltä varalta että se olisi enemmän epätasapainosa, mutta tältä näytti

Hyvältä näytää. Laakeja vaan! Olen itsekkin kääntänyt jousen 180 astetta monta kertaa.

1 tykkäys

Nyt on eka öljykerros varmaan tarpeeksi kuiva, niin laitan parempia kuvia itse jousesta.

Kummalla jousella ajattelit tulla Vanhalinnan primikisaan? Tällä vai sillä lonkkarilla? Entä Taka-Hikiän kisaan? Nyt kun jouset on tehty, niin eihän niillä voi jättää kisaamatta!

Tää on lahja, jos tulen niin tulen lonkkarilla… vähän auki vielä, en ole esim. nuolisettiä tehny, saati ammuntaa harjoitellut. Rannesuojakin pitäisi tehdä…

Hieno lahja.

Laitanpa tähänkin ketjuun viimeisen päivityksen nyt kun siihen tuli virallinen lopetus. Postitin paketin elokuun lopussa, missä oli oikeastaan täysi jousiammuntasetti, eli mitä kuvassa näkyy ja päälle kaikenlaista pientä, eli samantyylinen pussi jouselle, joku fluflu nuoli, ja ylimääräisiä nuolenkärkiä, varajänne, mehiläisvahaa, yms.

Pari viikkoa sitten posti ilmoitti että paketti on hävinnyt, ja tänään sain päätöksen että korvaavat siitä 70€. Voin sanoa että parin kuukauden urakasta jäi aika paha maku suuhun.

Ai kauhea… Osanotot. Paketti ei ollut mitenkään vakuutettu? Oliko suomen sisäinen?

Käsityön tekeminen on osa nautintoa, mutta että hienosti onnistunut lopputulos viedään noin!!!