Bambu-tammi laminaatti + tykötarpeet

Loppusyksystä heräsi ajatus palata jousihommien pariin pitkäksi venähtäneen tauon jälkeen. Paluuhan on hyvä aloittaa tekemällä uusi jousi, nyt kun kotonakin on riittävät puuntyöstömahdollisuudet.

Varastoja kaivellessa käteen osui n. tuuman levyinen suikale suorasyistä tammilankkua joka oli jäänyt edellisistä projekteista, sekä vielä muutama suikale jokunen vuosi sitten hommattua Bambua.

Tuota tammea olen jo aiemmin yrittänyt selystää bambulla, mutta se ei kestä ilman puristusmurtumia bambuselkäisen jousen vatsana. Tästä johtuen päätin tehdä jouseen vatsalaminaatin paahdetusta
bambusta.

Aiemmista laminaattikokeiluista viisastuneena kiinnitin tällä kertaa erityistä huomiota laminaattien tasapaksuuteen vaikka bambun tapauksessa se ei solmujen takia ihan toteudu. Selkälaminaatti on 3mm (solmujen välimäästosta), ydin 7,5mm kauttaaltaan ja vatsa 2mm kahvan kohdalta ja 1,5mm kärjistä, n. 0,1mm tarkkuudella.

Liimasin ytimen ja selän ensin n. 3 tuuman vastakaarelle. Kavensin sitten lavat ja tarkistin tillerin maltillisella vedolla ja hiukan korjattuani liimasin vatsan.

Lopputulos: 170cm pituutta, leveys 25mm kaventuen 10mm kärkiin. Paunoja tuli näppituntumalta ja lasikuitujouseen verraten vähän alle 40# 26 tuuman vedolla. Jousi oikeni jumpatessa ja tasaantui niin että siinä on refleksiä jäljellä n. 10mm jänteeltä otettuna, eli käytännössä se on nyt täysin suora.

Tammi tuntuisi kestävän ytimenä hyvin. Aiemmissa yritelmissä käytin bambuista lattialaminaattia ytimenä ja se otti rankasti settiä, vaikka bambu vissiin kestääkin lähes mitä vaan jousen selässä.

Työvaiheista ei valitettavasti tullut otettua kuvia, vetokuvia saan ehkä huomenna jos sää sallii.

Koko hoito uusine nuolineen.

Kahva. Kahvapala on bambuista lattialaminaattia, kun sattui sopiva palanen lojumaan nurkissa. Liimaus epoksilla.

Jänteet olen jo pidemmän aikaa tehnyt pellavalangasta. Lanka on kaksisäikeistä, ja lankoja on 9. On kestänyt minun paunoilla hyvin ammuntaa kunhan tekee flemish-silmukan molempiin päihin. Ainoat jänteet jotka olen saanut poikki ovat katkenneet tukkikytkystä. Varjopuoli on, että jänne on aina tiettyyn jouseen sovitettu, mutta toisaalta tuollaisen tekee nopeasti. Tein samantien varajänteen joka on kuvassa.

Nuolista: nuolet mäntyä, ylipitkät ja raskaskärkiset (140gr johtuen adaptereista). Self-nokit, 5" sulat. Nuolissa tophat-adapterit + ruuvattavat kärjet koska halusin kokeilla näitä. Nuo mahdollistaa kärjen vaihdon / eri kärkipainojen kokeilun. Liekö liian modernia kikkailua tänne, vailla onkin self-nokit?

Noiden (nuolivarteen ruuvattavien) adapterien lisähyöty oli myöskin se, että sulattomien nuolien testaaminen ja lyhentely oli helppoa. Sama toki onnistuisi ihan ruuvattavilla kärjilläkin ilman adaptereita. joka tapauksessa nyt pitäisi olla tasalaatuinen setti, ainakin ensivaikutelma on että kaikki lentää hyvin ja samalla tavalla.

Osumatarkkuus onkin sitten hukassa mutta se vika lienee varmuudella ampujassa :slight_smile:

Verstaalla odottaa jo tuomipihlaja-aihio halkaistuna, joten enköhän pääse yksipuistakin esittelemään täällä jossain vaiheessa.

2 tykkäystä

Vetokuva. Näppituntumakin sen jo on kertonut ja tämä vahvistaa, ylälapa taipuu aika huonosti ja selvästi vähemmän kuin alalapa. Lavan keskikohdalle pitäisi tehdä jotain, vaan mitä voi laminaatin tapauksessa tehdä kun ohentaa ei voi? Kaventaa lähinnä? Joka tapauksessa jousi kantsii näköjään kääntää vielä 180 astetta, luultavasti se toimii sitten ihan tarpeeksi hyvin.

Mulle tuntuu aika usein käyvän puujousienkin kanssa näin, että sisäänajoammunnan jälkeen kahvanahka pitää vaihtaa toisin päin vaikka kuinka koittaisi hakea tasaista tilleriä oletettu ammuntakohta huomioon ottaen.

Mahtava kun ihmiset palaavat jousihommien pariin! Onnittelut onnistuneesta jousesta!

Eihän tuo tilleri nyt niin paha ole, varsinkaan kun ei ota tuota enempää settiä. Tuntuuko jousta vedellessä, että etusormi joutuu vetämään eniten? Itse ainakin tarkkailen lapojen balanssia vetokäden sormien tuntuman avulla.

Käännettynä jousi tuntuu heti paremmalta. Nuoletkin lentää hyvin kun vaa nmalttaa keskittyä :slight_smile:

2 tykkäystä

Taulusta näkee, että jousi hoitaa asiansa hyvin!

Bambuselystetty tammijousi on tullut norjassa vastaan, se oli about 150# @ 32" ja lopulta räjähtikin näyttävästi täydessä vedossa. Siinä oli myös puristusmurtumia vatsassa.

Näkisin ratkaisuna kaventaa bambua selkäpuolelta, siis hioa reunat viisteiseksi, jolloin jousen poikkileikkauksesta tulee sellainen puolisuunnikas. Tämä tasapainottaisi veto- ja puristusrasituksia huomattavasti. Myöskin tammilaminaatin voisi paahtaa ennen liimaamista bambuun.

Tää muuten toimii edelleen ihan hyvin. Ammunta on olllut korona-ajan vähissä koska niska ja hartiat on oireilleet. 45-vuotiaan on näköjään pakko alkaa käydä salilla jos meinaa pysyä kondiksessa.

Jousi on edelleen suora jänteeltä otettuna, mutta lapojen tasapaino tuntuisi taas kääntyneen, pitää vissiin kääntää kahva taas :slight_smile:

Nuolet ei tauon takia ole lähellekään tuon aikaisemman kuvan mukaisessa kasassa :slight_smile: