Bambu Suomessa - uhka etenee

80-luvulla kainuulaisessa vaaranrinteessä haikailin, että olisipa kätevää, kun Suomessakin kasvaisi bambutiheikköjä, niin esimerkiksi nuolimatskujen hankinta pelkän puukon avulla helpottuisi olennaisesti. Vaan eihän nyt semmosia näissä oloissa…

Viime vuosina on saatu lukea, miten nuolibambu pärjää hyvin esim. Etelä-Norjassa ja melko kylmissä oloissa Pohjois-Amerikassa. Vaan on niistäkin matkaa meikäläisiin kasvuoloihin.

Tämän päivän Hesarissa käsiteltiin tapetilla olevaa vieraslajiongelmaa (Suomessa 1000 lajia). Professori Elina Oksanen varoittaa muodikkaina pidetyistä bambuistutuksista ja toteaa:

“Suomesta on jo löytynyt luontoon karanneen bambun esiintymä”

Paikkatietoa ei anneta, mutta olipahan päräyttävä tiedonanto. Bambun kyvystä asettua taloksi ns. lopullisesti ja huomattavasti isommalle alalle kuin toivottiin on kyllä kuulunut ulkomailta.

1 tykkäys

Suomen Luonnon heinäkuun 2023 numerossa oli tarkempaa tietoa tuosta Suomen ensimmäisestä villibambusta. Se kasvaa Haminan Summanjokivarressa ja on lajiltaan pikkunietosbambua ( Pleioblastus argentesotriatus), joka on kotoisin Japanista mutta kasvaa villiintyneenä monin paikoin etelämpänä Euroopassa.

Pikkunietosbambu kasvaa vain metrin korkuiseksi ja 5 - 10 mm paksuksi, jos nyt Suomessa edes tuohon mittaan. Nuoliahan tuosta tulisi, jos ominaisuudet muuten riittävät siihen. Kasvilla on laaja ja villisti leviävä juurakko, mikä selittää sen karkaamis- ja haitallisvaikutusta.

Niin, kyllä taitaa bambusta tulla vielä tulevaisuudessa ongelmallinen vieraslaji Suomen luontoon.

Erilaisia bambulajeja myydään puutarhamyymälöissä, artikkeleita bambun kasvattamisesta puutarhoissa löytyy vaikka kuinka, Ähtärin bambuhanke pandoille ja niin edelleen. Kun googlaa sanoilla “bambu Suomessa”, niin tuloksia tulee. Luulen, että Tuukka pääsee vielä joskus tekemään nuolivarsia itse luonnosta keräämistään bambuista.