Bambu-ipe-bambu, 38#@28"

Viimeinkin tein bambu-bambu-jousen, johon voin olla tyytyväinen. Pitkään on ollut ajatuksissa tehdä jousi, jossa on sekä bambuselkä että bambuvatsa. Yhden tein pari vuotta sitten, vaikka toimiva tulikin niin ei mikään hyvä, huono sivuprofiili. Toisesta tuli ylijäykkä pienen arviointivirheen takia mutta kolmas osui juuri oikeaan. Ei ihan täydellinen tilleri mutta riittävä. On ihan kivaheittoinen jousi, nuoli lähtee lujaa ja nätisti. Pituus 165 senttiä ja leveys noin 35 milliä.

Vatsa on paahdettu kauttaaltaan ja sisäänrakennettu tilleri onnistui niin hyvin, ettei vatsaan tarvinnut juuri koskea, kaventaminen riitti tilleröintiin. Vatsan solmut tasoitin kokonaan, jotta sain vedettyä suikaleen rumpuhiomakoneesta läpi ja ohennukset tehtyä.

Väliin laitoin ulkonäkösyistä ohuen ipe-säleen. Kahva on vaahteraa ja siinä on vatsapuolella vielä ohut ja lyhyt ipe-säle, joka ohenee nollaan kärkiä kohti, jotta se sulautuisi saumattomasti ytimen ohueen ipeen.

Muodossa näkyy muutama jäykkä ja hieman mutkainen kohta. Syynä on se, että liimasin jousen selkä muottia vasten. Siten selän tasoittamattomat solmut vääristivät vähän muotoa. Ensi kerralla liimaan vatsa vasten muottia, koska vatsan voi tehdä täysin tasaiseksi. Tällöin muoto on helpommin hallittavissa.

Nokit mustaa sarvea. Niissä on lisäksi upotettuna ohut poikittainen suikale, jotta nokki kestäisi paremmin. Tuollaisessa mallissa, jossa veto ja rasitus suuntautuu lavan suuntaisesti, niin perusselkänokkivahvike voi lohjeta.

Hieno jousi, vaivaa on nähty! Olisiko tuo reflexiäkin kestänyt?

Joo, seuraavassa muotissa näitä varten on hiukan enemmän vastakaarta. Liikaakaan ei kannata ahnehtia.Lisäksi kahvapalaa muokkaan vähän - pikkuisen ohuempi ja pitempi.