Bambu-Cumaru-Osage LB x 4

Tuotantolinja pärähti taas päälle ja työn alla neljä bambu-cumaru-osage-lonkkaria. Tavoite tällä kertaa vähemmän aamupuuroa syöneille sopivat paunat, noin 45 lbs @ 28”. Osat liimausvalmiit, joka homma on huomisen puuhaksi suunniteltu.

2 tykkäystä

Kavennatko jousia, laitatko lisää refleksiä? Kun puut pysyy samana mutta paunat laskee.

Alkurefleksin vedän 4-5 senttiin ja noin kolmen senttiin kahvaleveyden sahaan, jolloin sahausjälkien hionta pudottaa sitä millin-pari. Lapojen kärjistä koetan sirompia kuin omissani ja vatsa litistynee hiukan; en orjallisesti hae ELB-muotoa. Tuossa ohentamisessahan nyrkkisääntö on, että 1/8 pois paksuudesta ja paunat putoaa puoleen. Ei siis hirveästi tarvitsisi omia 80-paunaisiakaan vatsasta hioa, kun ne letkeiksi muuttuisivat. Leveydestä kun ottaisi puolet, niin sama lähtisi paunoistakin.

Olet hieman pessimistinen, tuo kaavan kolmas potenssi näyttäisi antavan 67% jäljellä jos kahdeksasosa pois, viidesosa pois ja jäljelle jää puolikas.

Joka tapauksessa paksuutta on kohdeltava hellävaroen.

Tuo 1/8-nyrkkisääntö on isojen poikien (joilla henskelit ja takataskut) kertomaa. Matemaattisesti varmaan epätarkka, mutta jousihommissa on kyllä parempi ottaa sentistä milli pois kaksi kertaa kuin kaksi milliä kerralla. Kokemuksesta varmaan me kaikki tiedämme, kuinka paunoille tuppaa hosumalla käymään näissä puuhissa.

Nuo isot pojat ovat luultavasti olleet pahasti numerorajotteisia, 2/8 menee jo pahasti yli joten taitaapi olla lähin yleisesti käytössä oleva tuuman murto-osa.

On siinä tuo hyvä puoli, jonka totesit, ei mene yli.

3/16 olisi aika lähellä.

Nyrkkisäännön joltain jousifoorumilta (Baker?) tms. kauan sitten luin ja en sitä tieteellisesti/matemaattisesti verifioinut. Ohjenuoraksi mokien välttämiseksi tai homman onnistumiseksi havainnollistettiin käytännön läheisesti, jotta puolet leveydestä tai 1/8 paksuudesta keventää paunat puoleen. Ideana se, että raavi vatsaa varovasti! Matemaattisesti totuus on paksuuden osalta toinen, kuten kerrot, mutta noilla kaavoilla varoen edeten ei homma heti ainakaan kuse kintuille. Tämä tästä ja jatketaan otsikon aiheesta.

Tämän viikonlopun vaiheet jousten synnytyksessä: Pinnat hiottu vielä kertaalleen ja pyyhitty ksyleenillä. Sitten Smooth-On-epoksia väliin, puristus fillarinkumipuolikkaalla ja asettumaan 45 mm vastakaarelle. Ihmetelkööt siinä viikon-pari, kunnes seuraavan kerran ehdin verstaalle.

2 tykkäystä

Piipahdettiin mökkiä lämmittämässä viikonloppua varten ja samalla muokkasin aihioita eteenpäin.

1 tykkäys

Vaikuttaa muuten hyvältä tuo flagellan osage-lista, miksipä ei joskus itsekin ostaisi sieltä. Aikamoista rautaa vatsapuuksi, eikä todellakaan paha hinta. Suorastaan halpa!
Niistä unkarin pölkyistä tulee selffareita/jänneselystettyjä.

Jep, oksattomia olivat, mutta osa “juosten kusten” vannesahattu ilman ohjuria paksuuden vaihdellessa. Ei paksuus riitä ilman lisäpalaa kahvan kohdalle. Yksi kuudesta, jonka jätin myöhempään käyttöön, pitää katkaista keskeltä ja kääntää päät yhteen V-liitoksella, kun ovat reilusti paksummat kuin keskikohta. Osassa lustot mukavasti 45-90 astetta selkään nähden, mutta osassa selän suuntaiset ja mutkilla. Jälkimmäiset kestänevät kyllä kevyissä jousissa, mutta en laittaisi niitä 80-paunaiseen, koska epäilen puristuskestävyyttä. Hinta sinänsä OK näillä.

Eli tasohöylän läpi ja keskilaminaattia ohentaen kärkiinpäin tuo menisi. Kuinka paksuja olivat tarkalleen? Kuvissa näyttää joltain 15-18 milliseltä?

Ennen höylää paksuimmillaan noin tuuma, mutta samassa päreessä sitten alle kahden sentin kohtia. Höyläilyn jälkeen ohuin staavi ilman lisäpalaa kahvan kohdalla oli jotain 22-23 mm cumarun ja bambun kanssa.

1 tykkäys

Aihioiden selät pyöristetty ja lapojen päät siistitty. Yksi keppakko alkutilleröity pitkällä jänteellä ja sen mitoilla kolmea muuta vannesahattu paksuudesta lähemmäs tavoitetta.

1 tykkäys

Toinenkin sarvinokkeja vailla…

Vähän nokitusta; reiän halkaisija 12-13 mm ja syvyys jotain 33 mm. Pian pääsee jatkamaan tilleröintiä lyhyellä jänteellä. Aika monta paunaa vielä kaavittavana, ennen kuin ovat tavoitelukemissa.

1 tykkäys

Tuo höyläpenkillä nokitettavana oleva jousi edistyi eilen lyhyen jänteen tilleröinnissä liki valmiiksi. Tuntuu vain, että näitä risuja tilleröidessä ei jäljelle jää juuri muuta kuin bambun ulkokuori ja puu hupenee olemattomiin. Joutuu leveydestäkin ottamaan. Tuosta pitäisi tulla noin 41-42 lbs @ 28”.

Neljä nuolisettiä (8+8+9+11) kärkiä vailla näihin työn alla oleviin jousiin. Löytyi nurkista sopivasti 8 mm mäntypyörökeppiä, josta nuo setit sain jäykkyyden mukaan valkattua. Kärjiksi 100 gr ja katkon nuo sitten sopivan mittaisiksi, kun jousten jäykkyydet selviävät. Osa kepeistä oli hieman sinistynyt ja siksi värjäsin tervan värisellä Osmolla ja sulitus jämäpaloista, 6+6 cm. Värimaailma siis sellainen, ettei maastossa kannata ohi taulun ammuskella.

Jänteet punoin BCY 55:sta, polyesteriä, joka korvaa lopetetun Dacronin (B50) ja kelpaa IFAA:lle. On muuten parempaa kamaa tämä uudempi kuin tuo vanha. Tästä samasta rullasta Stratocastereihin tehdyt jänteet eivät 63 kg:n esivenytyksessä venyneet kuin sentin, eikä sisäänammunnassa muutosta enää tullut. Dacron venähti esivenytyksessä ainakin tuplat, ellei enemmänkin, ja jatkoi eloa vielä jousessakin jonkin aikaa. Suosittelen siis BCY 55:sta, jos sääntöjä haluaa noudattaa IFAA:n kisoissa.

3 tykkäystä

Mikäs tuossa on värikoodi?

Joo, uusi versio on kyllä selvästi parempaa.

Nuolissa ei sinänsä värikoodia, mutta sovittelin mustat, harmaat ja valkoiset palat neljään settiin keskenään eri lailla sen mukaan montako kutakin lajia oli ja kuinka hyvin sukaset passasivat toisiinsa. Lisänä nimeltä mainitsemattomasta materiaalista nokit, jotka myös eri seteissä eri väriset. :grin:

1 tykkäys