Bambu-Bulletwood-Osage Orange & Bambu-Koristeomenapuu-Osage Orange

Pienen tauon jälkeen jousten värkkääminen alkoi taas innostaa. Joku viikko sitten tein ”elimensiirron” 12 Pieces Stick -jouselle (bambu-bulletwood-osage), jonka palapelina tehty osagevatsa alkoi viime talvena murtua kahvan alapuolelta liimasaumakohdan, oksan ja huonon syykulun vuoksi. Liimasin Unkarista onnistuneesti tilaamaani osagea tilalle ja kahvan kohdalle vielä pienen sälepalan syvyyttä kasvattamaan. Samalla kavensin turhan leveää kahva-aluetta pari milliä kolmeen senttiin ja samoin sironsin lapojen päitä. Lapojen päissä puhvelinsarviklunssit. Aihio kuvassa takimmaisena.

Toinen samankokoinen ja -näköinen aihio on samaa Kone Glansin bambua ja unkarin osagea, mutta vatsa on koristeomenapuuta. Omppu on lapsuudenkotini pihassa kasvanut ja sen rapistuttua kaatokuntoon, otin pöllejä talteen jo kymmeniä vuosia sitten leikkuulauta- yms. tarpeiksi. Tähän meni sitten viimeinen n. 35 cm pölli, josta sahasin sentin paksuisia siivuja ja V-liitin niistä keskisäleaihion, jonka höyläsin vajaat 5 mm paksuksi. Liimana Smooth-On EA40 -epoksi niin V-liitoksissa kuin laminoinneissa.

Nyt sitten vain varoen raspaamaan ja tilleröimään, ettei ainutlaatuinen aihio kosahda hosumiseen. Myös bulletwood on minun verstaalla näillä näkymin viimeinen siivu, ellei sitä jostain onnistu saamaan. On kivan väristä kylläkin, mutta ikävää työstää, kun käry käy nokkaan.

1 tykkäys

Raakatyöstö ja ensimmäiset jumpat pitkällä jänteellä tehty. Alkavat siis jo taipua, mutta vielä on kaavittavaa. Luulisin pääsiäisen tienoilla saavani ne ainakin testiammuntakuntoon.

2 tykkäystä

Viikko sitten sain kepakot tilleröityä niin, että @ 27" mittari näytti noin 84 lbs kummallekin. Tulevan pääsiäisen aikaan saanen hiottua karkeat raspinjäljet pois ja pinnat siisteiksi, niin eiköhän nuo paunat, tai ehkä vähän vähemmän, näy myös @ 28".

Kepakot hinkattu siistiksi ja öljytty kertaalleen TruOililla. Paunoja jäänee testiammuntojen jälkeen 82-83 @ 28”.

3 tykkäystä

Kaksoset alkavat olla valmiita. Neljä Tru-Oil-varvia pinnassa, jänne keskipunottu ja testiammunnat tehty. Kotona sitten kahvojen viimeistely. Omenapuuytiminen (Ompun Henki, Spirit of Apple) näytti 83 lbs @ 28”. Bulletwoodytiminen (ex 12 Pices Stick) jäikin vähän jäykemmäksi; 86 lbs @ 28”. Tuo pari-kolme paunaa lisää aiempiin jousiini verrattuna tuntui kyllä ampuessani, mutta eiköhän lihakset siihen kohta totu.

2 tykkäystä

1 tykkäys

Sain tänään nämä jouset testattua perusteellisemmin ja ne toimivat hienosti! Laminaattien liimauksessa tehty vastakaari suli tavalliseen tapaan näillä paunoilla suoraksi, ei ainakaan vielä enempää myötistä. Saa nähdä miten jatkossa, kun ovat pitempään jänteellä ja kelit lämpimämpiä. Osage pistää kumminkin paremmin hantiin kuin lemonwood. Tilleriero 25 cm kahvasta mitattuna vielä vajaa sentti, josta se kokemukseni mukaan pienenee käytössä vähän, eli onistuin siinäkin. Omenapuuytiminen sai jo aiemmin nimekseen Spirit of Apple ja korjattu 12 Pieces Stick sai nimen Reborn. :grin:

2 tykkäystä

Osage on varmasti parempi kuin lemonwood. Joko on kysytty, et ipeä ole kokeillut jousiisi? Osage on varmaan aika lähellä ominaisuuksiltaan laminaatissa.

Haluaisin nähdä 3-kerrosjousen, jossa keskellä olisi mahdollisimman keveä puu (lujuudesta paljon tinkimättä. Tuon tyyppisillä kärjillä voisi olla hyvä tehdä kärjet jostain riittävän tuhdista, jotta ei tulisi tarpeettomia leikkautumisia.

Ipeä olen ytimeen laittanut. Vatsassa ei kestänyt, kun kahta olen kokeillut. Räjähti ihan huolella jo tilleröinnissä.

Oho? Ei liene itse ipen syytä. Villi syy kulku? Johan jo tällä foorumilla on ipe-vatsaisia jousia ollut 200# asti. Multa löytyy tosta esim jousi joka oli 110# @ 30", 23mm leveä kahvasta. Keventelin alemmas kun olin tillerin runnonut persiilleen.
Sen voi sanoa ipestä että alle satkun # jouset 30mm leveälle on lasten leikkiä ja refleksi pysyy.

Laskeskelin joskus, että jos kolmilaminaatissa ytimen ipen vaihtaa haavaksi, niin teoriassa nopeutta saisi lisää 1–2 fps:ää lapojen kärkien massan pienenemisen ansiosta.

Kärkien massaerotkin kun tulee esille vasta todella keveillä nuolilla. Esim. mun 176fps lonkkari täräytteli käsille, mutta silti heitti nuolta hiton nopeasti kun oli hyvä refleksi vaahtera-ipe combolla.
Toki jos sitä tuunailisi niin olisiko tuoreenaan mennyt yli 180fps? Mahdollisesti.

Sopivassa rakosessa Primitive Archerin foorumilla Kuukauden Jousi -kisassa Spirit of Apple -jousi osui ykköstilaan. Edelliseen äänestykseen en vielä päässyt, kun täysvetokuvat puuttuivat, mutta tähän pääsin, kun ketjun ylläpitäjä usutti kuvat otattamaan ja jotka ketjun lopussa ovat nyt esillä. En ilmoittanut molempia jousia mukaan kisaan, kun olisivat syöneet toistensa ääniä.
http://www.primitivearcher.com/smf/index.php/topic,70329.0.html

2 tykkäystä

Hienoa! Onnittelut. Siistit väriyhdistelmät ja ei muutenkaan hassummat.

Pitäskö sun nyt toinen ainakin vetää katki niin saisi jousi-osiolle vipinää ja uuden rakennusketjun…?

Nurmijärven inkkarille pitäisi tulevan kylmän kauden aikana ELB tehdä…

Se on ”Ompun Henki” nyt ”Kiistaton Mestari”, kun ammuin sillä sekä SJAL:n että FFAA:n Maasto-SM:t. Tosin ”Uudestisyntynyt” pistää hanttiin AR:n voitolla. :grin:

1 tykkäys

Hyvin pelitti! Nätit kirkkaat värit, kun pisti näin tummia sarviajousia tuijotelleen silmiin. Omenapalikat erottui hyvin sivusta katsottuna.

Pitää nyt itsekehua täälläkin, kun aikaisin heränneenä foorumia selaillessa tuli tämä ketju vastaan. Se on tuo ”Reborn”, jolla ammuin uuden 60n/20y SE:n 252 ja siirsin Jounin vanhan 247-lukeman muistojen joukkoon.

Samalla jousella huomena Flint Salossa, mutta voi olla ennätyslukemat vaikea ampua, kun ei ole harjoituksia alla kuin yhdet. Teuvan 120 nuolen kisa kolmen viikon päästä on vielä kaluston puolesta avoin, mutta Jounin 463 on kiikarissa siellä.

1 tykkäys