Artikkeli: American round

American round on upea perinteinen jousiammuntakilpailulaji! Sillä on pitkä historia ja se on ehkä merkittävin ja eniten ammuttu miesten jousiammuntakierros. American round ammuttiin ensimmäisen kerran vuonna 1879 Yhdysvalloissa ja se vakiinnutti asemansa nopeasti erittäin suosittuna kierroksena. American round oli aina vuoteen 1972 asti osana Yhdysvaltojen mestaruuskilpailua.

American roundin viehätys perustuu pitkälti siihen, että se on juuri sopivan haastava sekä myös sopivan helppo, jotta sen voi ampua melko pienelläkin ammuntakokemuksella. Lisäksi moni tunnettu jousiampuja on ampunut tuloksen, jolloin omaa suoritusta on mukava verrata aikansa legendojen, kuten Howard Hillin, Ishin, Saxton Popen, Fred Bearin ja niin edelleen, ammuntaan. Itse asiassa, American round on ainoa vertailukelpoinen kilpailumuoto, jonka monet tunnetut historialliset jousiampujat ovat ampuneet ja jonka nykyinen jousiampuja pystyy helposti ampumaan.

Suomessa perinteinen American round ammutaan aina toukokuussa Turun Kuralassa. Vuonna 2017 kilpailu ammutaan (toivottavasti…) jo 11. kerran.


americanround.pdf (2,2 Mt)Pieni täsmennys sääntöihin. Täällä https://primitiivijousi.fi/vanha_keskustelu/viewtopic.php?t=4268.html keskusteltiin lämmittelyammunnasta. Sitä oli toivottu mutta järjestäjä oli sitä mieltä, että viralliseen maaliin ei ammuta harjoittelulaukauksia. Vanhoista säännöistä ja muista lähteistä ei ole löytynyt tähän liittyvää pykälää. Parina viime vuonna jotkut ampuvat ovat kuitenkin ampuneet epävirallisesti joitakin nuolia tauluun, jos aikaa on ollut sopivasti.

Viimeinkin löysin sattumalta maininnan lämmittelyammunnasta. Vuoden 1904 Yhdysvaltain mestaruuskilpailun (jossa siis ammuttiin tupla York ja American round) ilmoituksessa kerrotaan pienellä präntillä, että ”No practise shooting will be permitted.” (Rhode 1978). Eli lämmittelyammunta kisapaikalla ennen kilpailua on kielletty. Siten Knuutinpoikien järjestämässä American round -kilpailussa pitäisi noudattaa samaa periaatetta, jotta säännöt olisivat mahdollisimman tarkasti identtiset. Kun kerran nykyisin ammutaan 3+3 nuolta, niin noudatetaan vanhoja sääntöjä myös lämmittelyammunnan osalta. Eli ei kohdistuslaukauksia ennen kisaa kisapaikalla kisatauluun. Mikään ei tietenkään estä ampumasta hieman sivussa omaan pakkaan tai vaikkapa järjestäjän tuomaan lämmittelypakkaan.

Vielä kun kaikki vaihtaisivat pellavajänteeseen, niin saadaan vertailukelpoisia tuloksia!

Meillähän on kyllä ollut sama sääntö, että kisatauluun ei ammuta ennen kilpailua. Siksi olen aina halunnut, että kisa alkaa ampumattomalla taululla, vaikka hyväkuntoisia vanhojakin olisi olemassa. Voi olla, että tästä säännöstä on joskus joku lipsunut. Lämmittelytaulu voisi olla tietty ihan eri suunnassa ja siten, ettei kisaetäisyyksiä pysty ampumaan.