Ampumisia Norjassa

Taljajousimies ampunut ainakin 4 ihmistä kuoliaaksi sekä haavoittanut useita Norjassa Kongsberg kylässä.

Kyse on varmastikin ensimmäisestä joukkosurmasta jousella länsimaissa nykyaikana (Muranen yritti tosissaan, mutta tappoi jousella vain kaksi). Yksittäisiä jousisurmia tapahtuu aina silloin tällöin, mutta tämä on jotain muuta.

Harmillista ja ikävää, saas nähdä, onko tällä vaikutuksia jouseen lainsäädännön kannalta. Keskustelu asiasta alkanee kuitenkin.

Omalla tavalla kiinnostavaa on seurata uutisointia asiasta. Helsingin Sanomat käytti termiä “jousiase”. Ylen puolella oli ensimmäisessä uutisessa vanhahtava “jousipyssy”. Sittemmin se oli korjattu otsikossa jousiaseeksi, joskin tekstissä käytettiin vielä sanaa “jousipyssy”.

Kuvassa ollut nuoli vaikuttaa ohuemmalle kuin taljanuoli. Leikkuria ei ole. Eikä kuvia jousesta. Lähtötiedot viittaa vastakaareen eikä taljaan.

En sanoisi, että “jousipyssy” on niinkään vanhahtava kuin lapsellinen termi. Mutta toimittaja menee solmuun, kun “jousi” tarkoittaa useampaa asiaa suomessa, niin tosin muissakin kielissä.

Mistä Rane tiedät, että seinässä törröttävä nuoli on leikkuriton? En usko ollenkaan, että pipipää olisi tappanut viittä ihmistä muilla kärjillä.

Paksuseinämäiset kuitunuolet voivat olla hyvinkin ohuita per jäykkyys, kuutta milliä metsästystaljaan. Nykyisin pruukataan käyttämään ohutseinämäisiä ja tavanomaisen paksuja, mutta ne eivät ole ainoa kuitunuolityyppi.

Iltalehden jutussa sanottiin ettei nuolissa ollut leikkuria ja kerrottiin myös että jousi olisi ollut vastakaari. ON totta että yleisesti jaossa olevan kuvan perusteella on vaikea arvioida hiilukuidun halkaisijaa, mutta mun silmään näyttää ohuen puoleiselle.

Aha, okei. En ole lukenut iltiksiä. No, en edelleenkään usko, että ihmiset tapettiin taulukärjillä. Niillä ei saa edes pienriistaa hengiltä. No, aika näyttää.

Iltalehdestä poimittu.

“Tekijän käyttämän jousen tyypistä ei ole kerrottu lisätietoja. Silminnäkijöiden medialle luovuttamien kuvien perusteella nuolet olivat pitkiä ja ohuita, tavanomaisen vastakaarijousen hiilikuitunuolia, joissa ei ollut metsästyskärkeä.”

Eli ei mitään uutta tietoa. Itse veikkaan taljaa ja leikkurikärkiä.

Kovaa juttua tämä. Olin miltei varma että ampuja käytti jalkajousta, jonkinlaista modernia versiota siitä.
Taljaa pidin epätodennäköisenä kun se on hieman epävikkelä. Toki tottuneen käsissä ihan vikkeläkin. Toisaalta ei mitään käryä missä tempossa ampuja ampui. Tarvitsiko vikkelyyttä moiseen toimintaan. Kulman takana kun nuolella tappaa niin seuraavalla kadulla ei tiedetä tapahtumasta jollei uhri rajusti parkaise. Toisin on vastaavissa tapauksissa tuliasetulituksessa. Tuo hiljainen kuti selittää että noin monta vainajaa ehti tehdä.

Jos keuhkoalaan osuu taulunuoli, niin nitistäähän sekin. Tiedä sitten mikä oli nuolien päässä. Kerrotaankohan sitä lopulta edes.

Ja täällä foorumilla käy kuumana veikkaus ase- ja nuolityypistä… en nyt viitti laittaa hymiötä tähän.

Eipä oikeastaan nitistä. Yhden keuhkon puhkaiseminen edes leikkurilla ei tapa ihmisen kokoisia riistaeläimiä luotettavasti. Ihminen on siitä erikoinen kohde, että molemmat keuhkot puhkaistakseen pitäisi ampua tosi kapeaan kylkipintaan, missä yläraaja on seisoma-asennossa vielä koko keuhkoalan suojana. Nelijalkaisilla rintakehän leveä sivu on ampumasuuntana ja eturaaja peittää vain kapean osan keuhkoalasta. Taulunuoli tekee murto-osan leikkurin vammasta, sysien kudoksia kapealta alalta tieltä pois sen sijaan että tekisi leipäveitsen mentävän katkotun reitin.

Totta kai keuhkon lävistänyt taulunuolikin saa aikaan keuhkon luhistumisen, mutta se ei vielä riitä tappamaan, eteenkään kun ollaan kaupunkioloissa ensihoidon tavoitettavissa. Taulunuolilla on lisäksi niin huono läpäisykyky, että ne voivat helposti pysähtyä norjalaisiin loppusyksyn vaatteisiin tai sen jälkeen viimeistään kylkiluihin, tekemättä juuri muuta kuin kipua.

Väitän metsästyskokemuksen pohjalta, että jos pantaisiin riviin 20 ulkopuettua ihmistä ja ammuttaisiin heitä taulukärkisillä nuolilla nopeaan tahtiin, ambulanssin ollessa puhelinsoiton päässä, kuolonuhreja tulisi vain poikkeuksellisesti. Nyt pipipää ampui ihmisiä, jotka juoksivat paniikissa pakoon, ja silti viisi kuoli. Se on tuliaseluokan frekvenssi.

Mekaaniset leikkurit näyttävät “lepotilassa” ihan taulukärjiltä, tavisten silmiin. Ihmisiä tappamaan pyrkivä pipipää ei lähde taulunuolilla murhaamaan.

edit: Ylen Tämä tiedetään nyt kertoo, että “mies käytti myös muita aseita”. Voi siis olla niinkin, että joukkomurhaajalla oli taulukärkisiä nuolia mukanaan, ja murhat tehtiin muilla aseilla.

Tossa Mikken linkkaamassa norjalaisaviisin linkissä on kuvia nuolista. Ne ovat taulukärjellisiä ja näyttävät kyllä vastakaarijousen nuolilta. Toki kuvat voivat olla rekvisiitttaakin.

Tuossahan nuo.
Perus taulu hiilareilta näyttävät.

Ei se leikkurikaan aina läpäse vaikka tässäkin todennäköisesti on ollut vasta vajaa veto.
Katsoo ken uskaltaa.
https://discussions.texasbowhunter.com/forums/showthread.php?t=112306

Kuka käskee ampumaan vitaaleille. On mahdollista että olisi ampunut päähän. Saa nähdä annetaanko tarkempaa tietoa.

Pää on niin sairaan pieni ja liikkuva maali, että pitää olla maailmanluokan dedikoitunut metsästys- / trikkiampuja, että niihin voi snaipata liikkuvia, tai käytännössä edes liikkumattomia, itse aiheutetun sodan usvassa. Voidaan lähteä tolkusti siitä, että jousimurhaaja ampuu keskimassaan, jos meinaa saada mitään aikaiseksi. Modernin puoliautomaattipistoolinkin kanssa on toimittava näin, ja se on valovuoden päässä jousiaseesta.

Ehkä Norjan radikaali teki Auviset ja ampui maahan kaatuneet uhrit varmasti kuoliaaksi “kosketuslaakeilla.”

Pää on itseasiassa saman kokoinen kuin vitaalialue. Tai taulun keltainen osa. Se, että kallo on kova, on oma juttunsa. Mutta ei 20 metristä päähän osuminen ole mikään mainittava juttu. Silmään osuminen olisi, mutta ei sen suurempi juttu kuin kymppi tauluhommissakaan.

Jossain lehdessä oli että ampujalla oli myös muita aseita.Oisko jousi ollut käytössä vasta viimeisenä…

Pää on 20 cm lämiskä, jonka ympärillä ei ole mitään. Tähtää päähän ja ammu pikkaisen huono laukaus, niin nuoli vilahtaa ohi, mitään tekemättä. Tähtää keskelle torsoa, tai vaikka keskelle rintaa, ja ammu pikkaisen huono laukaus, niin nuoli osuu silti ihmiseen.

Aina puhutaan “headshoteista”, mutta eihän se riitä nuolen kanssa, että osuu päähän. Pitää osua aivoihin. Ne ovat murto-osa pään pinta-alasta, ja kaikista parhaiten suojassa. Ammu leukaan, ei riitä. Ammu poskeen, ei riitä. Jne.

Tauluhommia ei voi mitenkään rinnastaa taisteluhommiin, tai edes paineisiin tauluhommiin. Peurakoe (18 m / 23 cm) on olennaisesti helpompi kuin 20 metristä 20 senttiin, eikä tuohon täppään osuminen ole kummallinen juttu millään jousiaseella, ehkä pistoolivarsijousi pois lukien. Silti tekee tiukkaa ampua kolme laakia tuohon, kun raati katselee vierestä miten ammunta sujuu. Pannaanpa mukaan kiire, liikkuvat kohteet ja poliisin takaa-ajamana oleminen ja katsotaan, miten osumaprosentti romahtaa.

Taljalla on melko helppo ampua todella tarkkoja laakeja standardioloissa tunnetulta matkalta ilman aikarajoitusta. Taljalla ei kuitenkaan tee mitään nopeissa, yllättävistä suunnista tulevissa tilanteissa, kuten eräs taljan kanssa jahtireissulle tullut kaveri sai todeta tässä äskettäin.

Tuota Pokan oletusta kommentoin itsekin aiemmin. Toistaiseksi on täysin auki, millä välineillä surmatyöt tehtiin, vaikka nuolia varmasti ammuttiinkin.

Nyttemmin tihkuneiden tietojen mukaan pipipää tappoi iäkkäät uhrinsa veitsellä, ammuttuaan ensin jousella luonnollisestikin tappamattomia taulukärkiosumia.

1 tykkäys