Aloittelija kyselee pihlajan sydänpuusta.

Löysin vähän isoa pihlajaa.
Kaadettuani huomasin että siinä on runsaasti tummaa sydänpuuta. Miten tällainen vaikuttaa jousen kestävyyteen? Onko oivallinen luonnon komposiitti, vältettävää heikkoa ainesta vai puristuslujuuden kannalta samantekevä seikka.


Pahoittelut siitä että kameran laatu on peruna🥔

Kaunishan siitä tulisi jos saa aikaan kaksivärisen.

1 tykkäys

Tumma sydän pihlajassa ei ainakaan paranna vatsan kestävyyttä. Omalla kokemuksella sydän on halkeillut pitkittäin tummasta sydän puusta herkästi (mikä ei sinällään haittaa) mutta olen jättänyt lasten paunoihin ja loput odottaa vielä hyllyssä. Ei tunnu kovin ideaalilta vaikka hieno olisikin. :slight_smile: Jokatapauksessa samanlaista “luonnon laminaattia” kuten esimerkiksi marjakuusi ei pihlajasta muodostu, sillä tumma sydän ei ainakaan käsittääkseni ole terveelle puulle ominaista. Johtuu kenties alkavasta lahosta tms.

Tottakai aina voi kokeilla ja tehdä laivoista esimerkiksi hieman koverat, mutta kyseinen puu näyttää olevan sen verran pientä halkasialtaan ettei pihlajalle tarvittavaa leveyttä tuosta kapulasta kunnolla saa. Kovasti riippuu millainen jousi on tarkoitus tehdä !

Tasavatsainen Noin 76 tuumainen ja paunoja joku 30-40. Mietin että kannattaako aihio edes pitää oppimis-/kokeilutarkoituksessa vai suosiolla pätkiä puolen metrin pätkiksi, että kuivuu nopeammin takkaa varten.

Sanoisin, että tee jousi tuosta puusta, jos haluat jousen tehdä, eikä muuta ole tarjolla. Ja vaikka olisikin, niin silti, vaikka sitten kokemuksen kartuttamiseksi. Aivan varmasti kestää ajattelemallasi mitoituksella, jos vielä tilleröit jousen oikein.

Jos teet perinteisesti niin, että selkä on heti kuoren alla (suositeltavaa!), niin lapohin ei jää yhtään tuota tummaa sydäntä, eikä sillä siten ole mitään merkitystä. Kahvaan voi vähän jäädä mutta siellä se on vain hyvänä koristeena.

Kuori tuo pölli, veistele kirveellä tai vannesahalla lähelle lopullisia mittoja, eli leveys 40–50 milliä, lapojen paksuus 20–25 milliä, kahvan alueelle vähän enemmän ja ota sisälle kuivumaan. Viikon, pari päästä voi jo aloittella tilleröintiä.

1 tykkäys

Kiitos näistä. On jo kuorittu ja halottu ja otettu sisälle kaapin päälle kuivumaan. Meni niin siististi kahtia että puuta riittää kahteen kaareen. toisen selkä olkoon pintapuuta ja toiseen koitan vähentää muutaman luston niin että tumma väri riittää koko pituudelle. Katsotaan miten onnistuu.

1 tykkäys