Aihion kuivatus

Kauanko kuivatatte aihioitanne? Kävin tänään hakemassa pähkinäpensansaasta pari aihiota. Mikke saattoi jostain hyvästä apajasta jotain mainita… :sweat_smile: Laitoin liimat päihin etteivät halkeile kuten kaksi kellarissa olevaa vaahteraa…

Kannattaako aihio kuoria etukäteen? Mitä olette muuutenkin mieltä koko aihion kuivattamisesta, jossain oli juttua että jousi kannattaisi hakata heti tuoreeltaan lähelle oikeita mittoja, ja antaa kuivia näin. Menisi kuulemma murto-osa koko aihion kuivattamisesta… :anguished: Onko tässä eri puulajeissa eroja, miten kannattaa toimia.

Riippuu täysin ilmankosteudesta kuivamisnopeus, myös onko kuorittu, miten ilma kiertää, onko kuinka tiukkaa puuta (koivu vs syreeni), kuinka iso puupala on.

Mutta karkeasti tähän aikaan vuodesta, talven kuivilla ilmoilla sisällä, jousen muotoon turhimmat karsittuna, 2-3vk? Joku voi tämän korjata, näin muistelisin kumminkin.
Jos siis hommiin toivoo pääsevänsä nopeammin, pilkkoo aihion paksuudeltaan niin lähelle jousen mittoja kun uskaltaa.
Liimoja ei tältä foorumilta käytä kukaan puiden päissä, uskoisin. Ja syystä, koska niitä ei tarvitse. Joku muu on kuivaamisessa mennyt pieleen kerran puut ovat halkeilleet.

Puulajeittain tosissaan on eroa kuivaamisessa, tiukimmat puut vaatii eniten varovaisuutta. Jos on siis kokemusta halkeilusta, a) kannattaisi aihio pitää kosteammassa b) halkaista/pilkkoa ohuemmaksi c) jättää kuori selkäpuolelle (oma mutu, josta pieni positiivinen kokemus), tai kaikki nämä kohdat.

Ulkovajasta/autotallista löytyy kosteampaa, sisätiloista luonnollisesti kuivimpaa. Pätee kaikkiin vuodenaikoihin.

Jos tietää minkälaisen jousen on tekemässä niin samoin tein veisto/sahaus likimittoihin. Kuivuu huikeasti nopeammin. Kuori pois tietty. Jos vetäsee kovasti kapeaksi niin kuivaisin puristuksessa että ei mene sivuvenkoilun myötä aihio sudeksi.

Jos taas alkaa varastoida puuta myöhempiä aikoja varten pelkkä puun halkaisu riittää. Kuoren jättämisen myötä sen poisto myöhemmin vaikeutuu, mutta ei ylitsepääsemättömästi.
Tästä on kahta koulukuntaa: kuori päällä tai kuori pois. Kuorihan kuivattaa jousta rauhallisemmin.
Toisaalta tuoreena kuori lähte käsin vetämällä.

Puiden kuivumisessa on eroja. mm marjakuusi on oikein hidas kuivuja. Pähkinä suht rivakka havaintojeni mukaan. Tuomolla on puiden kuivaus taulukoita aika kasa.

Puun kaadosta nopeimmillaan jousi on ampumiskunnossa parin viikon jälkeen, mutta miksi kiirehtiä sillä riskillä että saa myötäkäyrän kapulan napakkaheittoisen jousen sijaan. Tuukka muistaakseni on tehnyt parissa viikossa ihan hyvää tulosta. Siinä on salettiin omat niksinsä.
Itse olen tehnyt rauhallisemmalla aikataululla. Ja en koskaan kuivaa puuta heti sisälämmössä. Pajani on ollut oikein hyvä kun RH pyörii 60-70% hujakoilla ja lämpötila vain kympissä asteessa. Talon hieman viileämpi eteinen/porstua on toimittanut kuivaushuoneen asiaa myös.

Säilytän valmiit jouset myös siinä kohtaa kotiani, jossa RH% on korkein. Nyt se on muuten hurjan alhaalla rintamiestalossakin, hieman alle 40%.

Kuivumisaika ei riipu pelkästään puuta ympäröivän ilman suhteellisesta kosteudesta (RH) vaan myös ilman lämpötilasta ja liikkuvuudesta. Mitä kuivempaa, lämpimämpää ja liikkuvampaa ilma on, sitä nopeammin puu kuivuu. Kuivattavan puun paksuus vaikuttaa niin ikään kuivumisaikaan dramaattisesti. Puun lastu kuivuu puusepänkuivaksi parissa tunnissa, tukin puolikas vie samassa tilassa kuukausia. Jousipuut osuvat yleensä näiden väliin paksuudeltaan, ja kuivumisnopeus vaihtelee valtavasti jo siitä riippuen, onko aihio ohennettu keskikaaresta 15 milliin vai 20 milliin.

Lähelle lopullista paksuutta huolellisesti työstetty tuore aihio kuivuu tilleröintivalmiiksi 50 % RH / 20 C huoneilmassa noin kolmessa viikossa. Jos lämpöä lisätään ja ilma liikkuu enemmän, voi tuosta nipistää jopa puolet pois, tried and true. Jos RH on liian korkea (esim. kylmävarasto suurimman osan vuotta), puu ei kuivu hyväksi jousipuuksi edes 10 vuodessa.

Puulajien väliset erot kuivumisnopeudessa ovat edellä mainittuihin tekijöihin nähden ihan sivuseikkaa ja vaihtoehtoista lisäosaa. Perusmuuttujat ovat niin isoja, että paras keino tietää missä mennään on punnita aihio muutaman päivän välein riittävän tarkalla vaa’alla. Kun aihion paino ei laske enää grammaakaan moneen päivään, on se varmuudella siinä tasapainokosteudessa, mihin ympäröivän ilman kosteus ja lämpö sen ajaa.

Itse otan puitteni kanssa huomioon lisäksi kuivumishystereesin, jonka takia ensimmäistä kertaa kuivuva puunkappale jää siivun kosteammaksi kuin sama puu samassa ilmassa tasapainottuu käytyään kerran vielä kuivempana. Kun noin 45 - 55 % RH on puujousten kannalta hyvä ilmankosteus, odotan syksyllä / talvella kaatamieni puiden kanssa, että ne käyvät talvipakkasilla oikein kuivassa ilmassa (30 - 40 % RH), minkä jälkeen ne saavat kostua uudelleen tyypillisen huoneilman mukaiseen tasapainokosteuteen. Kuivempi on parempi, kunnes puun vetolujuudesta tulee heikko lenkki ja paukahtamisen riski kasvaa. 30 % on tässä suhteessa ihan liian kuivaa useimmille jousipuille, siksi “kostutus” eli ihan vain sen 45 - 55 % RH paikan etsiminen keskeneräisille jousilleen.

Jotkut puut, monet parhaista jousipuista, kutistuvat voimakkaasti ja epätasaisesti kuivuessaan, mikä johtaa helposti rankkaan halkeiluun. Esimerkiksi luumun, ruusun, syreenin, kuusaman, tuomipihlajan ja orapihlajan tapauksessa ei kannatakaan pyrkiä nopeaan kuivaamiseen. Verstaassani kuivuu tällä hetkellä pihasyreeniä ja luumua joulukuulta, kuori edelleen päällä ja alkukuivauksen ajan kosteassa ja viileässä maanneita, nyt jo kuivassa sisäilmassa kypsyviä.

Pähkinäpensas on edellisiin verrattuna helppoa kamaa, mutta voi sekin ratkeilla aika pahasti, jos sitä yrittää kuivata paksuna liian nopeasti. Vähintään ytimeen saakka ohentaminen eliminoi halkeilusta enimmät. Pähkinäaihiot olen työstänyt tuoreena lähelle lopullista paksuutta ja kuorinut saman tien. Se nopeuttaa kuivumista roimasti, ja on helpompaakin kuin kuivuneen kuoren raapustelu.

Kuivuvaa puuta ei kannata oikeastaan koskaan kaventaa lähelle lopullisia mittoja, se ei nopeuta kuivumista kuten ohentaminen, mutta lisää riskiä, että puu lähtee vetämään sivukäyräksi, ja sitten ei enää ole puuta mitä poistamalla oikaista. Leveäksi jätetystä aihiosta voi niin ikään tehdä leveän tai kapean jousen, jos mieli muuttuu matkan varrella.

Kiitos hyvistä vastauksista. Puut ovat kuivumassa kerrostalon häkkivarastossa, tällä hetkellä ei ole mahdollisuutta juurikaan arvioida ilman kosteutta… TBB:ssä oli ainakin juttua aihion päiden liimaamisesta, jotta kosteus ei tule ulos ainoastaan aihion päistä, vaan tasaisesti koko aihiosta. Eikö ole vain suotavaa primitiivipiireissä? :grin: Taidan antaa koko aihion kuivua ainakin 4-5kk, jospa sitten alkaisi työstämään. Varastosta löytyy kuitenkin jo valmiina muutama kuiva aihio joilla harjoitella… :slight_smile: Jos nykyinen raita-projekti ei mene nappiin nin kokeillaan seuraavaksi vaahteraa.

Ei liity varsinaisesti aiheeseen; Mistä löytyisi tietoa vanhoista suomalaisista jousista, millaisia ovat olleet “tyypiltään”, mitä materiaaleja suomessa on entisaikoina käytetty jousien puuaineksena? Yleisestikkin kiinnostaisi vanhat primitiiviset suomalaiset jouset.

Liittyen suomalais-ugrilaisiin jousiin, niin vanhalta foorumilta voin suositella tätä ketjua - varmaan koko foorumin paras:

https://primitiivijousi.fi/vanha_keskustelu/viewtopic.php?t=2046.html

Kuvat ovat valitettavasti kadonneet.

Halkaisen itsekin ytimen kohdalta halkaisukiilaa ja kirvestä käyttämällä. Moukaria käyttämällä saa nopeasti halkaistua, välillä kun ei ole moukaria ollut käytössä niin kirveen hamarapuolellakin saa kiilan uppoamaan jos ei ole mikään mahdottoman paksu puu kyseessä.
Vielä alkuvuodesta tuli halkaistua vähän sinne päin ytimen vierestä, niin jälkikin oli sellaista että aluksi puu kyllä halkesi hienosti ja näytti menevän hienosti päätyyn asti, mutta jatkoi halkeamista lopulta staavin kyljestä ulos. Eli kannattaa halkaista aina ytimestä😃
Halkaisun jälkeen ohennan aihiota, niin kuivuu nopeammin ja tulee samalla kuivuessa tuota suoristumisefektiä selkäpuolelle mistä Juri on muutaman kerran täällä maininnut. Tätäkään en vielä alkuvuodesta tajunnut hyödyntää ja staaveihin jäi liian pyöreitä selkiä.
Kokeilen johonkin tulevaan staaviin kourutaltalla kaivaa tuoreena ytimen kohdalle koveran uran. Jos uran saisi vielä kaiverrettua yhdelle lustolle, niin kuivuessaan saisi jo aika suoran selän.Valmiiseen jouseen vatsa saattaisi jäädä yhdelle lustolle jos vaan lustolla on tarpeeksi paksuutta.
Laitan yleensä liimaa päätyihin ja jätän kuoret ihan vaan varmuuden vuoksi

2 tykkäystä

Tunnustan! Laitan liimaa kuivattavien jousiaihioiden päihin vielä vuonna 2021! :scream:

2 tykkäystä

Mää lopetin liimailut jo 5 vuotta sitten…

Mää alotin 5 vuotta sitten…

Tässä taloudessa löytyy liimaa kaikkialta muualta paitsi jousiaihioiden päistä. Housuista, käsistä, hiuksista, hellan välistä…

Mää lopetin liimailut jo 23 vuotta sitten…

Jos on ollut hyvä aihio, eikä yhtään ylimääräistä pituudessa, enkä ole ehtinyt sitä työstämään yhtään, niin olen saattanut laittaa liimat päihin laittaa. Muuten on jäänyt vähiin. Mittoihin työstetty ja kuorittu aihio ei enää halkeile päistä.